Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy
SprawdzonaKuchnia.plulubione płatki czy kasze, ale r ó wnież dodatki , tj. migdały. Jeśli lubisz wygodne miseczki sprawdź nową serię GLADELIG lub SPORADISK . PRZEPIS NA PRZEPYSZNY I PUSZYSTY BISZKOPT ZE ŚLIWKAMI: SKŁADNIKI: - 4 jaja - 4 x 1,5 łyżki cukru drobnego - 4 x 2 płaskie łyżki mąki typ 480 - 1 x płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i mieszaj całość delikatnie rózgą. Mąkę dodawaj partiami, nie całą na raz. Masę wylej na owoce, na wierzch możesz dodać kilka drobnych kawałków owoców (nie za dużo!). Biszkopt pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka u mnie 25 -30 minut. Do przechowywania żywności tej już ugotowanej lub tej suchej sprawdzą się r ó wnież idealnie pojemniki
SMYKWKUCHNIrazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE
Ostra na Słodkorazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE
Ostra na Słodkoopcjonalnie) 7) szczypta soli 8) cukier puder do dekoracji Spód: 1) ok. 160 g biszkoptów 2) 100 g masła *szklanka – 250 ml *tortownica o śr. 24 cm Sposób przygotowania 1. Biszkopty kruszymy blenderem i dodajemy do nich masło. Wszystko
Na kulinarnym poligonierówne galaretki, u mnie agrestowe Przygotowanie: 2 galaretki przygotować na 2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śmietankę, dodać serek następnie wmieszać tężejącą galaretkę. W miedzy czasie na wystudzonym biszkopcie ułożyć przekrojone na połowy ciepłe lody brzuszkami do góry. Zalać ciasto z lodami przygotowaną masą, odstawić do stężenia. Pozostałe 2 galaretki przygotować z 3 szklankami gorącej wody gdy zaczną tężeć wylać(...)ciasto. Składniki biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodać kolejno żółtka, cukier. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut
W garach u Gosizimno z jogurtów greckich przygotowałam z truskawkami lecz możecie użyć dowolnych owoców. Na spód mojego sernika wyłożyłam także ciastka owsiane z czekoladą lecz możecie użyć do tego herbatników czy biszkoptów – co kto lubi 🙂 Przepis, jaki podam niżej, jest po prostu bazą do eksperymentowania! Możecie również miksować smaki galaretek, łączyć je według upodobań. Jeżeli zdecydujecie się go zrobić, podzielcie się(...)opinią 🙂 Smacznego! Zobacz też: Sernik z jogurtów greckich Sernik wiedeński z rodzynkami Przepis na sernik na zimno z jogurtów greckich Drukuj przepis Porcji: 10-12 Składniki opakowanie biszkoptów/herbatników 3 galaretki cytrynowe (po 75g) + 500 ml wody 800 ml jogurtu greckiego (2 duże opakowania) 1 galaretka truskawkowa (75g) + 400 ml wody 400 g truskawek lub innych owoców tortownica
Kuchnia BazyliiTekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis na smażone kwiaty cukinii . Męskie kwiaty cukinii najczęściej marnują się, a przecież można wykorzystać je
SprawdzonaKuchnia.plnadchodzący weekend :) Składniki: masa - 250 ml jogurtu naturalnego - 250 ml śmietany kremówki - 6 łyżeczek żelatyny - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 200 g malin oraz - biszkopty - galaretka malinowa Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt mieszamy z cukrami. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z jogurtem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej. Mieszamy(...)wlewamy ją do masy jogurtowo - śmietanowej. Mieszamy całość, dodajemy maliny i ponownie delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami a na nie wylewamy masę, chowamy ciasto do lodówki. galaretkę rozpuszczamy i tężejącą wylewamy na zastygniętą masę. Ciasto schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchniDelikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretkową i bezą przełożone kremem budyniowym. W zeszycie mojej mamy było zapisane pod nazwą Biskup.. troszkę je zmodyfikowałam i efekt wyszedł jeszcze lepszy. Dla mnie to jedno z lepszych ciast jakie jadłam
Prosty przepis naprzygotowała je z przepisu Kasi Guzik z bloga gotujebolubie.pl na tegoroczne Święta Wielkanocne. I choć ciacho jest niesamowicie czasochłonne, to jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy przygotowań! Szpinakowy, lekki biszkopt, delikatne kremy, musy i pianki łączą się w jedną obłędną całość, której absolutnie nikt się nie oprze! Zakończyłyśmy to ciasto inaczej niż Kasia, ale absolutnie nie mniej pysznie! Gwarantuję
Ostra na Słodkozdjęć, a także zapoznania się z listą dań, które przygotowałam dla solenizantki i jej gości. TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE, MANGO I MALINAMI Tym razem zamiast pieczenia tortu na tradycyjnym biszkopcie, postanowiłam wykorzystać przepis na roladę. Ciasto jak zawsze wyszło przepyszne i nie został po nim nawet okruszek. ciasto x 2: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej(...)czym delikatnie mieszamy ze śmietanką. dodatkowo: 3 łyżki konfitury z malin 50 ml soku z mango (lub pomarańczy) liofilizowane maliny świeże maliny opcjonalnie różowe rafaello jadalne kwiaty (wykorzystałam dalie) Biszkopty nasączamy sokiem. Pierwszy z nich smarujemy konfiturą, a następnie wszystkie przekładamy masą. Wierzch ozdabiamy malinami. Świeczki skręcone neonowe BABECZKI Z JAGODAMI 180 g mąki orkiszowej jasnej 70 g cukru trzcinowego
Mienta blogCurd z czerwonej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki(...)jajko rozm ‘L’ 1 żółtko 60 g masła lub więcej* 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia (opcjonalnie)* Jeśli robimy porzeczkowy curd do posmarowania biszkoptu, zamiast frużeliny, polecam dać 40 g cukru. Jeśli zaś chcemy dodać go do kremu śmietankowego, dajemy 50 g cukru. W rondelku umieszczamy porzeczki i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu
Słodki PomysłTekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru
SprawdzonaKuchnia.pl