Curd z czerwonej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki(...)jajko rozm ‘L’ 1 żółtko 60 g masła lub więcej* 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia (opcjonalnie)* Jeśli robimy porzeczkowy curd do posmarowania biszkoptu, zamiast frużeliny, polecam dać 40 g cukru. Jeśli zaś chcemy dodać go do kremu śmietankowego, dajemy 50 g cukru. W rondelku umieszczamy porzeczki i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu
Słodki PomysłTekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru
SprawdzonaKuchnia.plzmielonego sera, u mnie z wiaderka 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 6-8 kostek czekolady, u mnie gorzka 5-6 bananów 2 galaretki bananowe biszkopty do wyłożenia formy Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Jedną galaretkę bananową rozpuścić
Monia miesza i gotujeTekst przeczytasz w 4 min Chleb , bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody
SprawdzonaKuchnia.plsię nie znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów. Dzisiaj wersja nadziana :) Składniki: - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mleka - 100 g wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 200 g masła - powidła śliwkowe - biszkopty - wafle Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wiórki i kakao. Całość zagotowujemy a następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy z przestudzoną masą. Jeden blat wafla smarujemy powidłami, przykrywamy drugim. Przekładamy(...)niego połowę masy czekoladowej, na niej układamy warstwę biszkoptów a następnie druga część masy. Masę przykrywamy waflem, smarujemy go powidłem i przykrywamy kolejnym waflem. Schładzamy go w lodówce
Zainspirowana w kuchniśmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów 400 g jagód 1 łyżka sproszkowanych jagód do dekoracji Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników(...)Wymieszaj masę sernikową. Przygotuj talerz na sernik lub tortownicę z ruchomą obręczą. Ja użyłam metalowej obręczy, którą rozciągnęłam na 25 cm i umieściłam na metalowej paterze. Masę wyłóż na biszkopty, udekoruj deser odłożonymi owocami i jagodową posypką. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Po dokładnym schłodzeniu pokrój na kawałki. Smacznego! The post Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady
codojedzeniapozostałego zielonego szpinakowego biszkoptu zrobiłam bardzo szybko wspaniały deser, zobaczcie sami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpozostałego zielonego szpinakowego biszkoptu zrobiłam bardzo szybko wspaniały deser, zobaczcie sami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldTekst przeczytasz w 3 min Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo-jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też
SprawdzonaKuchnia.plrazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE
Ostra na SłodkoCzas czytania: 3 min Lody mango na mleczku kokosowym bez cukru! Puszyste o aksamitnej konsystencji, co tu dużo mówić są po prostu nieziemsko smaczne. Jeśli lubicie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Mam nadzieję, że lubicie dania obiadowe, które można przygotować w pół godziny. Pierś kurczaka w sosie pomidorowym właśnie jest taką propozycją. Sos
SprawdzonaKuchnia.pldelikatne z dodatkiem puszystej piany i galaretki, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto malinowa chmurka z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zimą możemy je wykonać z mrożonych malin. Składniki: Biszkopt 6 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka malinowa 2 galaretki malinowe 400 g malin 600 ml wrzątku Kruche ciasto 1,5 szklanki(...)proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Beza 4 białka 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, a po nim żółtka. Masę ubijamy dosyć długo, aby była gęsta i puszysta. Następnie zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę z dodatkiem
Przepiski.plzalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby żelatyna mogła napęcznieć, następnie wlać odrobinę wrzątku i wymieszać. Przestudzić i wlać do masy serowej, ciągle mieszając. Pierwszy sposób kształtowania ciasta – biszkopty rozłożyć na dnie okrągłej formy i wlać masę białą. Drugi sposób kształtowania ciasta – masę białą do miseczki i wstawić do lodówki do całkowitego zagęszczenia. następnie delikatnie podważyć nożem boki(...)masy serowej i wyłożyć do formy wyłożonej biszkoptami. Masę białą położyć na środku formy. Wstawić do lodówki, tak długo aż całkowicie zgęstnieje. Wtedy dopiero można się zabrać za warstwę owocową. Wybierzcie sobie sposób który Wam najłatwiej i najlepiej odpowiada. Warstwa owocowa – galaretkę czerwoną zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. ostudzić. Owoce zmiksować najlepiej jak idzie, a następnie przetrzeć przez sitko
Kuchnia Pokoleń