Delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretkową i bezą przełożone kremem budyniowym. W zeszycie mojej mamy było zapisane pod nazwą Biskup.. troszkę je zmodyfikowałam i efekt wyszedł jeszcze lepszy. Dla mnie to jedno z lepszych ciast jakie jadłam
Prosty przepis naprzygotowała je z przepisu Kasi Guzik z bloga gotujebolubie.pl na tegoroczne Święta Wielkanocne. I choć ciacho jest niesamowicie czasochłonne, to jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy przygotowań! Szpinakowy, lekki biszkopt, delikatne kremy, musy i pianki łączą się w jedną obłędną całość, której absolutnie nikt się nie oprze! Zakończyłyśmy to ciasto inaczej niż Kasia, ale absolutnie nie mniej pysznie! Gwarantuję
Ostra na Słodkozdjęć, a także zapoznania się z listą dań, które przygotowałam dla solenizantki i jej gości. TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE, MANGO I MALINAMI Tym razem zamiast pieczenia tortu na tradycyjnym biszkopcie, postanowiłam wykorzystać przepis na roladę. Ciasto jak zawsze wyszło przepyszne i nie został po nim nawet okruszek. ciasto x 2: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej(...)czym delikatnie mieszamy ze śmietanką. dodatkowo: 3 łyżki konfitury z malin 50 ml soku z mango (lub pomarańczy) liofilizowane maliny świeże maliny opcjonalnie różowe rafaello jadalne kwiaty (wykorzystałam dalie) Biszkopty nasączamy sokiem. Pierwszy z nich smarujemy konfiturą, a następnie wszystkie przekładamy masą. Wierzch ozdabiamy malinami. Świeczki skręcone neonowe BABECZKI Z JAGODAMI 180 g mąki orkiszowej jasnej 70 g cukru trzcinowego
Mienta blogCurd z czerwonej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki(...)jajko rozm ‘L’ 1 żółtko 60 g masła lub więcej* 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia (opcjonalnie)* Jeśli robimy porzeczkowy curd do posmarowania biszkoptu, zamiast frużeliny, polecam dać 40 g cukru. Jeśli zaś chcemy dodać go do kremu śmietankowego, dajemy 50 g cukru. W rondelku umieszczamy porzeczki i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu
Słodki PomysłTekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru
SprawdzonaKuchnia.plzmielonego sera, u mnie z wiaderka 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 6-8 kostek czekolady, u mnie gorzka 5-6 bananów 2 galaretki bananowe biszkopty do wyłożenia formy Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Jedną galaretkę bananową rozpuścić
Monia miesza i gotujeTekst przeczytasz w 4 min Chleb , bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody
SprawdzonaKuchnia.plsię nie znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów. Dzisiaj wersja nadziana :) Składniki: - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mleka - 100 g wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 200 g masła - powidła śliwkowe - biszkopty - wafle Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wiórki i kakao. Całość zagotowujemy a następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy z przestudzoną masą. Jeden blat wafla smarujemy powidłami, przykrywamy drugim. Przekładamy(...)niego połowę masy czekoladowej, na niej układamy warstwę biszkoptów a następnie druga część masy. Masę przykrywamy waflem, smarujemy go powidłem i przykrywamy kolejnym waflem. Schładzamy go w lodówce
Zainspirowana w kuchniśmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów 400 g jagód 1 łyżka sproszkowanych jagód do dekoracji Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników(...)Wymieszaj masę sernikową. Przygotuj talerz na sernik lub tortownicę z ruchomą obręczą. Ja użyłam metalowej obręczy, którą rozciągnęłam na 25 cm i umieściłam na metalowej paterze. Masę wyłóż na biszkopty, udekoruj deser odłożonymi owocami i jagodową posypką. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Po dokładnym schłodzeniu pokrój na kawałki. Smacznego! The post Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady
codojedzeniapozostałego zielonego szpinakowego biszkoptu zrobiłam bardzo szybko wspaniały deser, zobaczcie sami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpozostałego zielonego szpinakowego biszkoptu zrobiłam bardzo szybko wspaniały deser, zobaczcie sami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldTekst przeczytasz w 3 min Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo-jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też
SprawdzonaKuchnia.plrazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE
Ostra na SłodkoCzas czytania: 3 min Lody mango na mleczku kokosowym bez cukru! Puszyste o aksamitnej konsystencji, co tu dużo mówić są po prostu nieziemsko smaczne. Jeśli lubicie
SprawdzonaKuchnia.pl