biszkopt - 17572 przepisów (strona:613/1172)

Urodzinowy tort orzechowo - kawowy 37

się rozpiszę. Na marginesie, z całym przekonaniem,  polecam od czasu do czasu czynić coś komuś wbrew.  Przekonywać nieprzekonanych. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Biszkopt kawowy: 3 jajka rozmiar L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cappuccino w proszku o smaku śmietankowym 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej, chłodnej wody(...)pełna łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan - fix Poncz: 1/2 szklanki mocnej, posłodzonej kawy, wystudzonej Dodatkowo: Kilka kostek gorzkiej, startej czekolady do oprószenia powierzchni Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana stanie się sztywna, wlewamy powoli żółtka,  wymieszane z trzema łyżkami wody, miksujemy całość zmniejszając obroty, na jednolity krem

Kronika Piekarnika
Monoporcja śliwka z jabłkiem w karmelu 37

śmietany 30%  1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody mus śliwkowy: 250 g śliwek bez pestek 220 ml śmietany 30% 110 g serka mascarpone  2 łyżki cukru pudru biszkopt:  2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1 łyżka oleju szczypta soli   polewa lustrzana: 150 g cukru 100 g glukozy w płynie 75 ml wody(...)mleka skondensowanego słodkiego 175 g białej czekolady 10 g żelatyny biały lub różowy barwnik spożywczy   Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz olej. Dosypujemy mąkę mieszamy delikatnie. Masę przelewamy na formę 20x30 cm, rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie studzimy, a następnie wycinamy okręgi

Bon appetit mon amie
Tiramisu z nutą pomarańczy i cynamonu | Proste tiramisu bez jajek 37

schłodzonej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka konfitury z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1 łyżka kakao 4 mocne espresso 200 g biszkoptów Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodajemy do niej po łyżce mascarpone, dalej miksując. Na koniec dodajemy konfiturę, cynamon oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia(...)gładką masę. Biszkopty pojedynczo namaczamy w przestudzonej kawie. Układamy je w naczyniu i smarujemy połową masy. Czynność powtarzamy, a wierzch posypujemy kakao. Chłodzimy co najmniej 2 godziny przed podaniem (a najlepiej przez całą noc). Smacznego :) Artykuł Tiramisu z nutą pomarańczy i cynamonu | Proste tiramisu bez jajek pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Deserki truskawkowe 48

Pyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu(...)kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość

Słodki sentyment
Klopsy z tofu w sosie 71

Uczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie

SprawdzonaKuchnia.pl
Omlet biszkoptowy 90

się od żółtek, ubija na sztywno z cukrem, po czym dodaje żółtka i mąkę. To ciasto omletowe , jak sama nazwa wskazuje, jest takie samo jak ciasto, z którego pieczemy biszkopt. Zarówno konsystencja ciasta, jak i upieczony omlet są identyczne jak w biszkopcie. Omlet biszkoptowy podaję oprószony cukrem pudrem, często z dodatkiem świeżych owoców oraz bitej śmietany. Można go również podać

MeCooks
ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI + FILMIK 117

PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijamy aż masa będzie puszysta. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Biszkopt wylewamy na dużą blaszkę i równo go rozprowadzamy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 % *.  Biszkopt po wierzchu posypuję cukrem pudrem i przekładam na ściereczkę, papier zrywamy, zwijamy i pozostawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem z jeżyn 53

Późne lato to czas jeżyn, jeżyn uprawianych w naszych ogrodach, jak i tych leśnych. Z jeżyn najczęściej przygotowujemy dżemy, soki, wina oraz nalewki. Ze względu na

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodowa Fantazja 466

gorącej wody MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody DODATKOWO 100 g mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie BISZKOPT Białka jajek przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, mieszamy do uzyskania szklistej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka(...)blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty. MASA JAGODOWA Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Borówki blendujemy na mus. Do miski przekładamy jogurty borówkowe, dodajemy

Przepiski.pl
Ciasto z budyniem i sokiem pomarańczowym. 74

sokiem pomarańczowym. Niektóre okazje wymagają po prostu wyjątkowego ciasta. Jeśli szukasz imponującego przepisu, z którego uzyskasz pyszne ciasto , masz szczęście! Mam dla Ciebie ciasto , które składa się z biszkoptu z dodatkiem maku , następnie budyń z sokiem z pomarańczy i na koniec bita śmietana o smaku cytrynowym . To pyszne domowe ciasto o smaku pomarańczy jest idealnym deserem . Idealne ciasto na weekend

Zdrowy Styl Joanny
Ogórki z curry 57

Ogórki z curry, hmm, niektórzy zadają pytanie, co to za danie? To nie jest danie, ale wspaniały dodatek. Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem przyprawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ricottnik z bananem i biszkoptami 71

prostu sernik, ale z wykorzystaniem ricotty! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 20 ml oleju rzepakowego 250 g ricotty 100 g banana 40 g budyniu śmietankowego 80 g okrągłych biszkoptów 10 g wiórków kokosowych  Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej, budyń. Całość wymieszać. Następnie dodać ricottę i delikatnie wymieszać. Na spód natłuszczonej(...)formy wyłożyć okrągłe biszkopty. Kolejno przelać masę. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Galaretka z czerwonej porzeczki 101

Galaretka z czerwonej porzeczki to wyborny smak lata zamknięty w słoiku. Lato daje nam wiele owoców, których smakiem możemy cieszyć się w tym okresie, ale też

SprawdzonaKuchnia.pl
Ptasie mleczko z białek i galaretki 138

Przepis na ptasie mleczko z białek i galaretki: 10 białek jaja kurzego (300 g) 200 g cukru 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 2 łyżki kakao naturalnego 200 g biszkoptów Jak zrobić ptasie mleczko z białek i galaretki? Galaretki agrestowe rozpuścić w 200 ml wrzątku każdą i wystudzić. Białka z 5 jaj ubić ze 100 g cukru na sztywną(...)miksować, aż połączy się z białkami. Do ubitych białek dodawać stopniowo lekko tężejącą 1 galaretkę agrestową i krótko miksować, aby równomiernie połączyła się z białkami. Spód foremki wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę z białek i kakao, po czym wstawić na około 20 minut do lodówki. Dokładnie tak samo postąpić z pozostałymi 5 białkami, 100 g cukru i galaretką

Kuchcik gotuje
Naturalny tort „Red Velvet” 34

Naturalny tort „Red Velvet”, czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Barwnikiem biszkoptu jest tutaj sok wyciśnięty z buraka i malin, który naprawdę dobrze sobie radzi. Wypróbujcie go koniecznie! Zapisz przepis The post Naturalny tort „Red Velvet

Pogotujmy.pl