biszkopt - 18139 przepisów (strona:613/1210)

Cynamonowo - orzechowy biszkopt z miodem i jabłkiem 39

niskowęglowej,  skłonnych do małych odstępstw i "grzeszków", w tym wyjątkowym okresie. Proszę, nadrabiam niedopatrzenie - dziś więc słodko, przytulnie,  lekko i całkiem bezgrzesznie, choć z niewielką ilością miodu. Biszkopt bez dodatku mąki i cukru, puszysty, delikatny,  pachnący jabłkami w cynamonie i orzechami. Wykorzystałam już wielokrotnie polecaną mieszankę do ciast z podketo.pl,  mielone orzechy, słodkie jabłko, korzenne przyprawy(...)ostatnio odkryty i doceniony miód wierzbowy. Biszkopt jest prosty w wykonaniu, wymaga jedynie odpowiedniego, dość długiego zaangażowania w operowanie mikserem. Swą lekkość zawdzięcza bowiem właściwemu napowietrzeniu masy. Piecze się dość szybko, po 30 minutach pachnie miodem,  jabłkiem i kusi, by nie czekać, aż bezpiecznie przestygnie. Nie czekajcie, z kleksem śmietanki, na ciepło - idealny duet. Składniki: proporcje na tortownicę

Kronika Piekarnika
Rolada czekoladowa z kremem spekulatius 44

kremem spekulatius, czekoladą i ulubionym dżemem idealnie pasuje na świąteczny stół. To wspaniałe połączenie smaków, a korzenna nuta wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kakaowy biszkopt: 5 jajek 5 łyżek zimnej wody 100 g (1/2 szklanki) cukru 100 g (3/4 szklanki) mąki tortowej 40 g (2,5 łyżki) kakao Przygotowanie: Białka ubijam razem z zimną wodą(...)Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Następnie do czekolady dodaję nutellę i całość mieszam, aż składniki się połączą i uzyskam konsystencję kremu. Biszkopt zawinięty w ściereczkę rozwijam i smaruję go na całej powierzchni kremem spekulatius. Następnie na całej powierzchni rozprowadzam też krem czekoladowy. Dżem wykładam na jednym z dłuższych boków rolady

Słodki sentyment
Warstwowe Ciasto Z Kajmakiem I Kolorowymi Piankami 51

odmierzania składników ma pojemność 200 ml Ciasto możemy nasączyć, kawą, herbatą lub alkoholem o ile nie będą go jadły dzieci. Składniki na blaszkę wielkości 18 x 18 cm Biszkopt: 4 jajka osobno białka i żółtka 1/2 szkl cukru 2 łyżki miodu 4 łyżeczki cappuccino np. karmelowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1/2 szkl mąki 1 łyżka budyniu(...)łyżki cukru 2 łyżki masła Warstwa Z Galaretkami: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka porzeczkowa 250 g mascarpone 250 ml wody Dodatkowo: 1/2 puszki kajmaku płatki migdałowe     Wykonanie biszkoptu   1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Mąkę oraz pozostałe suche składniki mieszamy w osobnym naczyniu. 2. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko

Gotowanie...to proste !
ciasto kasztanek z brzoskwiniami 55

składniki na biszkopt: 120 g mąki 30 g kakao 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz olej cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki(...)foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 45 min. w ok. 175 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie przecinamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej przecinać dzień po upieczenia. składniki na krem z czekoladkami: 200 g czekoladek kasztanki 300 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 50 g czekolady mlecznej

Domowy Smak Jedzenia
Zdrowy deser jogurtowy z owocami egotycznymi 44

słodkiego i nie ma miliona kalorii. Deser łączy w sobie bogaty w białko jogurt naturalny oraz owoce egzotyczne, które posiadają naturalną słodycz i porcję witamin. Dodałam też kilka biszkoptów, ale możecie je po prostu pominą lub upiec sami - przepis na domowe biszkopty . Koniecznie dajcie znać czy lubicie takie fit desery. Smacznego! Czytaj więcej

Di gotuje
Ciasto jabłkowe z kremem i słodkim słonecznikiem +FILM 46

okazję. Nie jest trudne choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Bardzo polecam. Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml  BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  -2 łyżki kakao KREM -1000 ml mleka - 3 budynie(...)masła SŁONECZNIK -250g słonecznika -50g masła -3 łyżki cukru pudru -2 łyżki mleka JABŁKA -1,5 kg startych jabłek (waga po starciu) -1 galaretka cytrynowa BISZKOPT Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy suche składniki czyli mąkę, kakao i proszek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CIASTO ORZECHOWO - KAJMAKOWE + FILMIK 215

łyżki żelatyn rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku 1/2 puszka kajmaku ( puszka ma 510 g  ) kakaowe herbatniki na wierzch ciasta orzechy do posypania        PRZYGOTOWANIE :   BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukry, żółtka i miksujemy. Następnie wlewamy olej i przesiewamy maki z proszkiem i wsypujemy orzechy. Mieszamy. Ciasto pieczemy 35 minut temperatura(...)Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie wsypujemy 2 zagęstniki, mieszamy, dodajemy mascarpone, kajmak i resztę zagęstników, miksujemy.  Biszkopt nasączamy słodką herbatką, na to masa, ciemne herbatniki i chwilkę ciasto chłodzimy. Następnie smarujemy wierzch kajmakiem i posypujemy orzechami. Ciasto chłodzimy jeszcze kilka godzin w lodówce. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem 195

prosty, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie zbliżające się święta. Zapraszam na przepis! CIASTO BISZKOPTOWO-PIERNIKOWE Z KREMEM – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 120 g mąki pszennej 5 jajek rozmiar L 140 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 50 g gorzkiej czekolady szczypta(...)masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt piernikowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Jeden blat biszkopta smarujemy powidłem śliwkowym

Alle Dobre!
Rolada Dyniowa 70

puree z dyni które kilka dni wcześniej przygotowałam. Zapraszam Was na przepyszną roladę dyniową, która idealnie sprawdzi się w roli jesiennego deseru ;) Składniki na 1 roladę Składniki na biszkopt w temperaturze pokojowej ! Ciasto: 3 jajka kl L 150 g puree z dyni 120 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej (szklanka o pojemności 200 ml) 1/2 łyżeczki sody 1/2 proszku(...)się piecze szykujemy ściereczkę (możemy ją obsypać cukrem pudrem). Upieczone ciasto przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki.  Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.   Masa z serka    3. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i całość ubijamy

Gotowanie...to proste !
CIASTO BISKUP + FILMIK 98

ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksując wlewamy olej. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem 23/33 cm. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 *C. MASA - z podanych składników gotujemy budyń, następnie przekładamy go na talerze aby szybciej ostygnął. Jak budyń będzie zimny ucieramy(...)rozmiarach i pieczemy 20-25 minut, temperatura 180 *C. ŻELKA - galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy dżem ( można dosypać również garść dowolnych owoców ), mieszamy, odkładamy aż zacznie tężeć.  PRZEŁOŻENIE - biszkopt, na to żelka ( po wylaniu jaj ciasto odkładamy do lodówki aż galaretka zastygnie ). Następnie masa i ciasto bezowe.  Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka  wylewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto jogurtowa ZEBRA z jagodami i galaretką bez pieczenia-pyszne, szybkie i łatwe+FILM 148

puszka mleka skondensowanego słodzonego ok 500g -3,5 kopiastej łyżki żelatyny  -125ml wrzątku -16g cukru waniliowego -ok 200g jagód lub borówek DODATKOWO -2 paczki podłużnych biszkoptów ok 300g -2 galaretki jagodowe lub owoce leśne  -750ml wrzątku Biszkopty maczamy leciutko w mleku i układamy na dnie blaszki żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy żeby

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku