Cześć , zapraszam Was dziś na pyszne, leciutkie i łatwe ciasto-puchowa krówka. Składa się z delikatnego, puszystego krówkowego biszkoptu, piankowej bitej śmietanki, masy kajmakowej i orzechów. Bardzo łatwe, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam gorąco :) Zapraszam też na film z jego przygotowaniem SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm* Używam szklanki 250ml BISZKOPT KRÓWKOWY -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuspód, delikatna pianka i sezonowe owoce zanurzone w galaretce. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam! Ciasto biedronka Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką. Sernik leśny Przepis tutaj (KLIK) Jest obłędnie smaczny! Lekko kwaskowy mus owocowy świetnie komponuje się z delikatnym i kremowym w smaku serniczkiem. Po prostu pycha! Najlepsza(...)przepis na pyszne ciasto z herbatnikami, delikatnym mlecznym kremem, masą kajmakową i orzeszkami w czekoladzie. Morze Czarne Przepis tutaj (KLIK) Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemzeszłym roku robiąc nalewkę z pigwy , postanowiłam zalać wydłubane pestki alkoholem. Nie spodziewałam się, że otrzymam domowe Amaretto o słodko gorzkim i migdałowym smaku . Idealnie nadaje się do nasączanie biszkoptów na tiramisu lub do zrobienia drinku z sokiem pomarańczowym . Nalewka z pestek pigwy – składniki: pestki z 1 kg pigwy lub pigwowca 200 ml alkoholu o mocy około(...)może nie widać odcieni, ale kolor porównałabym do soku z jabłek . Na co pomaga nalewka z pestek pigwy? Jak już wspomniałam na samym początku, domowe Amaretto wykorzystuję do nasączania biszkoptów do Tiramisu . Możesz też kieliszek nalewki wlać do szklanki z sokiem pomarańczowym i otrzymasz pyszny drink . Nalewka z pigwy – przepis babci Oprócz walorów smakowych, pestkówka ma także walory lecznicze
Ania gotujeorzechów włoskich 100 g cukru 6 żółtek pół łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto II: 150 g orzechów włoskich 120 g cukru 6 białek 200 g podłużnych biszkoptów, zmielonych pół łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 2/3 szklanki rodzynek ciemny rum Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 g czekolady gorzkiej 60 g masła Wykonanie: Około 12 godzin wcześniej(...)suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Ciasto II: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielone orzechy wymieszać ze zmielonymi biszkoptami oraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania
Opowieści z piekarnikajajka puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 3/4 mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 op cukru waniliowego gotowy krem do tortów (-śmietankowy lub waniliowy) Wykonanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.W szklance ucieramy żółtka z cukrem waniliowym i dodajemy do ubitej piany ,chwilę miksując .Do mąki dodajemy proszek ,przesiewamy przez sito i dodajemy(...)przez około 20 minut.W tym czasie przygotowujemy krem wg przepisu na opakowaniu.(Jest to gotowy krem ,do proszku dodajemy 200 ml mleka miksując ok 4 min .)Na ostudzony biszkopt wykładamy krem .Na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie z puszki .Następnie przygotowujemy galaretkę wg przepisu.(ja rozpuszczam galaretkę w mniejszej ilości wody.) Tężejącą galaretkę nakładamy na owoce. ( Ja tym razem użyłam truskawkowej
Olcia gotuje!Bananowy obłoczek – to ciasto lekkie, smaczne, a na dodatek bez pieczenia. Łatwo się sporządza i wyśmienicie smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dolną warstwę: biszkopty podłużne ok 18 szt 5 galaretek cytrynwych 1litr i 250ml gorącej wody(5 szklanek) Składniki na górnąwarstwę: 0,5 kg zmielonego twarogu 300ml.śmietanki30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny(...)łyżeczki żelatyny w proszku 1 / 4 szklanki gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostudzenia i stężenia. Na blachę wyłożyć biszkopty, a na wierz obrane banany w całości. Gdy galaretka zacznie tężec zalać banany i odstawić do lodówki. Następnie w misce lekko ubić śmietanę. Do śmietany dodać stopniowo ser, sok z cytryny
Olcia gotuje!spotkanie ze znajomymi. Jeżeli szukasz ciasta łatwego, szybkiego i smacznego ! to zachęcam do skorzystania mojego sprawdzonego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Margaretka składniki: Na blaszkę 23×30 Biszkopty 200g (ja zakupiłam w Biedronce jedno opakowanie) galaretka przezroczysta 3 szt galaretka cytrynowa 2 szt Śmietana 30% -500 ml 1 opakowanie ciasteczek z nadzieniem (dostępne w Biedronce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto(...)Margaretka wykonanie: Przezroczystą galaretkę rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Pozostawić do ostudzenia i tężenia. Na spodzie blaszki układamy biszkopty. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. (jeżeli nie mamy galaretki przezroczystej ,może być cytrynowa) Masę śmietanową przelewamy na biszkopty.Wkładamy blaszkę do lodówki, aby masa nieco stężała. Następnie na wierzch masy układamy ciasteczka. Dwie galaretki
Olcia gotuje!samo pysznie smakuje! Jeżeli macie ochotę na pyszną prostotę jakie jest Gwiaździsta Noc to zachęcam do wypróbowania mojej wersji! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gwiaździsta Noc – składniki Na spód: biszkopty podłużne lub okrągłe około 130 g Masa serowa: 300 ml słodkiej śmietany 30% twaróg z wiaderka ok. 700 g galaretka niebieska – 2 opakowania cukier puder 40 g Kleksy(...)Ciasto Gwiaździsta Noc – sposób przygotowania: Zagotuj 300 ml wody, następnie rozpuść dwa opakowania niebieskiej galaretki. Odstaw do wystygnięcia. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Na dnie formy wyłożyć biszkopty. W razie potrzeby docinać. 700 g twarogu miksować z cukrem pudrem, aby była gładka masa. Gdy dwie niebieskie galaretki zaczną tężeć – wlewać je lekko strumieniem do masy serowej. Śmietanę
Olcia gotuje!były to owoce sklepowe aby nie trzeba ich było myć. Jabłka można też ususzyć lub przechowywać duszone w słoikach. Jabłka są idealnym wkładem do wszelkich ciast, biszkoptów i drożdżówek. Wypełniamy nimi domowe słodkie bułki do szkoły czy na wycieczkę. Na same szarlotki powstało zbyt wiele przepisów by zebrać je w jednym miejscu. Kruche ciasto z jabłkami jest proste(...)wykonaniu nawet przez dziecko. Z prostego biszkoptu, gdy dodamy jabłka pokrojone w kosteczki, otrzymamy pyszny deser. Kilka przepisów z jabłkami: Pieczone jabłka , Ocet z młodych jabłek , Kruche ciasto z jabłkami , Pierogi z jabłkami , Strucla z jabłkami , Jabłka na zimę
prawdziwe jedzeniesię rozpiszę. Na marginesie, z całym przekonaniem, polecam od czasu do czasu czynić coś komuś wbrew. Przekonywać nieprzekonanych. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Biszkopt kawowy: 3 jajka rozmiar L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cappuccino w proszku o smaku śmietankowym 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej, chłodnej wody(...)pełna łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan - fix Poncz: 1/2 szklanki mocnej, posłodzonej kawy, wystudzonej Dodatkowo: Kilka kostek gorzkiej, startej czekolady do oprószenia powierzchni Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana stanie się sztywna, wlewamy powoli żółtka, wymieszane z trzema łyżkami wody, miksujemy całość zmniejszając obroty, na jednolity krem
Kronika Piekarnikaśmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody mus śliwkowy: 250 g śliwek bez pestek 220 ml śmietany 30% 110 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1 łyżka oleju szczypta soli polewa lustrzana: 150 g cukru 100 g glukozy w płynie 75 ml wody(...)mleka skondensowanego słodkiego 175 g białej czekolady 10 g żelatyny biały lub różowy barwnik spożywczy Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz olej. Dosypujemy mąkę mieszamy delikatnie. Masę przelewamy na formę 20x30 cm, rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie studzimy, a następnie wycinamy okręgi
Bon appetit mon amieschłodzonej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka konfitury z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1 łyżka kakao 4 mocne espresso 200 g biszkoptów Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodajemy do niej po łyżce mascarpone, dalej miksując. Na koniec dodajemy konfiturę, cynamon oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia(...)gładką masę. Biszkopty pojedynczo namaczamy w przestudzonej kawie. Układamy je w naczyniu i smarujemy połową masy. Czynność powtarzamy, a wierzch posypujemy kakao. Chłodzimy co najmniej 2 godziny przed podaniem (a najlepiej przez całą noc). Smacznego :) Artykuł Tiramisu z nutą pomarańczy i cynamonu | Proste tiramisu bez jajek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu(...)kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość
Słodki sentymentUczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie
SprawdzonaKuchnia.plsię od żółtek, ubija na sztywno z cukrem, po czym dodaje żółtka i mąkę. To ciasto omletowe , jak sama nazwa wskazuje, jest takie samo jak ciasto, z którego pieczemy biszkopt. Zarówno konsystencja ciasta, jak i upieczony omlet są identyczne jak w biszkopcie. Omlet biszkoptowy podaję oprószony cukrem pudrem, często z dodatkiem świeżych owoców oraz bitej śmietany. Można go również podać
MeCooks