ogóle ma być, aż w końcu truskawki pomogły mi podjąć decyzję :) No i tort truskawkowy okazał się hitem... wszyscy zjedli z dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1 pomarańczy + tyle wody(...)formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy. Warstwa
Delicious TitbitsBardzo smaczne ciasto tortowe z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem. Jest efektowne i wysokie. BISZKOPT : 6 jajek rozmiar "M" 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ŚMIETANA(...)chwilę ucieramy aż masa będzie puszysta. Wlewamy olej, mieszamy i przesiane mąki z proszkiem, ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 22/35 cm. Pieczemy 35 minut, temperatura 180 % *. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przecinamy na dwie równe połówki. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i po chwili ubijania dodajemy zagęstniki
Kulinarne Fantazje Mariolinieskomplikowany. Nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni z pewnością sobie poradzą z jej przygotowaniem. Zapraszam na przepis! SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 20-25 podłużnych biszkoptów 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżeczka cynamonu 200 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 60 g masła(...)cynamon, wymieszać. Na sam koniec wsypać galaretki brzoskwiniowe, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na dnie biszkopty. Na nich rozprowadzić tężejący mus jabłkowy. Wstawić do lodówki. Schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubić na puszystą masę. Wyłożyć
Alle Dobre!moment, w którym te konieczności można wstrzymać do poniedziałku. Dobrze w weekendowe dni, w lodówce znajdować właśnie to, co dziś polecam. Sernik na zimno, na miękkim orzechowym biszkopcie, z dwusmakową masą serową - czekoladową i klasyczną - śmietankową. Przyjemna konsystencja, lekkie i całkiem efektowne ciasto, którym można umilić kilka weekendowych spotkań. Przygotowanie ( bez czasu przeznaczonego(...)rozwiąże problem - zblendujcie całość na gładko. Teraz dzielimy masę na dwie części. Do jednej dolewamy rozpuszczoną w śmietance czekoladę i ponownie blenderem łączymy na gładki mus. Na przestudzony biszkopt orzechowy w zapiętej obręczą tortownicy wylewamy masę czekoladową, wyrównujemy. Następnie wylewamy masę jasną, wygładzamy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Wierzch polałam roztopioną w odrobinie śmietanki czekoladą, można
Kronika Piekarnikawykonaniu, efektowny i pięknie prezentujący się na stole. Tym ciastem z pewnością uraczysz wszystkich gości. Ciasto palce lizać Przepis tutaj (KLIK) Wyborny przekładaniec z kremem śmietankowym, kajmakiem, delikatnym biszkoptem i herbatnikami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje, a przy tym świetnie wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Cytrynowa chmurka Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, kremowe ciasto(...)każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest, to że z każdym kolejnym dniem jest jeszcze smaczniejsze! Tort snickers Przepis tutaj (KLIK) Zakochacie się w tym cieście! Czekoladowy biszkopt, kajmak, krem śmietankowy, solone orzeszki ziemne i polewa czekoladowa – niebo w ustach! Cudowny smak, któremu ciężko się oprzeć. Świetny torcik zarówno na szczególne okazję, jak i bez okazji, tak do niedzielnej
Blog z ApetytemCzyli przepyszny deser bez większych wyrzutów sumienia ? Pianka na szejkach to deser bez pieczenia – lekki, puszysty, po prostu pyszny ? Składniki: 50 g masła 1 łyżka ksylitolu 2 szklanki biszkoptów bez cukru Masło i ksylitol rozpuszczam w garnuszku i odstawiam do przestygnięcia. Biszkopty kruszę i dodaję do masła. Całość mieszam. Masę wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem
Słodki sentymentPyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu(...)kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość
Słodki sentymentmalinami! Takie słodkości wygodnie można zabrać ze sobą do pracy/na uczelnie/w podróż i cieszyć się domowym serniczkiem w trasie 💓 Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda ich przygotowywanie Składniki: -biszkopty -500g twarogu półtłustego -2 jajka -4 łyżki ksylitolu -1 łyżka proszku budyniowego waniliowego -kremu czekoladowego lub dżemu (u nas połączenie obu) -tabliczka białej czekolady + 3 łyżki oleju rzepakowego -maliny(...)Twaróg, jajka, ksylitol i proszek budyniowy zblendować na gładką masę. 2. Do wybranych foremek włożyć biszkopty a na nie wyłożyć masę serową. 3. Serniczki piec w nagrzanym piekarniku do 170’C ok. 20 minut do zarumienienia. Nasz piekarnik jest dość mały i szybko przypieka, więc należy ten czas wydłużyć jeśli trzeba. 4. Wystudzone serniczki posmarować czekoladową frużeliną i polać białą
Candy Pandasumieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia. Złożenie tortu: Jeszcze ciepły biszkopt smarujemy równą warstwą konfitury wiśniowej (dzięki temu wsiąknie ona w ciasto i je nasączy). Gdy ciasto ostygnie rozprowadzamy na konfiturze równą warstwę kremu śmietankowego. Biszkopt kroimy wzdłuż na równe
Cynamonowe szczęścieWaszych ulubionych przepisów bez pieczenia na Słodkim Blogu. TIRAMISU BEZ JAJEK Jeden z Waszych ulubieńców na Słodkim Blogu! Szybkie ciasto, wspaniale się prezentujące o aromatycznym smaku kawy. Do nasączenia biszkoptów można dodać Amaretto, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej wystrzałowe! ŁATWE CIASTO BEZ PIECZENIA Z GALARETKĄ Warstwy maślanych herbatników przełożone pyszną masą budyniową, a do tego banany zatopione w galaretce. Pięknie(...)duża ilość kokosu i dobra czekolada, to przepis na udaną imprezę! SERNIK GOTOWANY Z BRZOSKWINIAMI Sernik jest dobry na każdą okazję! Szczególnie taki o jedwabistej konsystencji, zrobiony z użyciem biszkoptów i przełamany smakiem brzoskwiń. To tylko kilka wybranych propozycji na Sylwestrowe słodkości, zapraszam również do przejrzenia innych ciast bez pieczenia na Słodkim Blogu
Słodki BlogRolada kawowo-pistacjowa to wyjątkowe połączenie delikatnego biszkoptu z rozpływającym się w ustach kremem. Przygotowanie tego ciasta jest wbrew pozorom bardzo szybkie i proste. To moja propozycja na sylwestrowy deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50 g masła 1/4 łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone 100 g kremowego(...)minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Mascarpone miksujemy z masłem pistacjowym i cukrem. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Przed podaniem posypujemy kakao i opcjonalnie cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Rolada kawowo-pistacjowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogGorącą polewę wylej na wystudzone ciasto i rozsmaruj po całej powierzchni. Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis Zobacz inne przepisy na ciasta makowe: Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Makowiec na biszkopcie Gwiazda drożdżowa z makiem Artykuł
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na super pyszne makowe ciasto, na porządnym biszkopcie makowym z 10 jajek, porządną maślaną masą z domowym budyniem kawowym. Przepis na dużą blachę. Proponuję zacząć od przygotowania biszkopta dzień wcześniej oraz od ugotowania budyniu aby dobrze ostygł. Jeżeli zastanawiasz się jakie ciasto zrobić z suchym makiem to polecam jak najbardziej, btw zachowaj ten przepis ponieważ jest świetny jeżeli chodzi(...)biszkopt makowy jak i o domowy budyń o smaku kawy czy cappuccino. Ten przepis wiele lat temu już pojawił się na tym blogu znajdziesz go tutaj Czytaj więcej
PychotkaaaPrzepyszne ciasto, polecam serdecznie. Mam przepis od mojej przyjaciółki. Dziękuje. Wykonanie biszkoptu – Białka ubić z odrobiną soli. Jak już białka są sztywne dodać cukier i cukier waniliowy, wsypując powoli i cały czas ubijać. Podczas ubijania dodawać po żółtku, następnie wlać śmietanę. Teraz już kolej na mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach(...)się piecze przygotować masę orzechową. Przygotowanie masy – do garnka włożyć masło, wlać śmietanę, dodać rozdrobnione orzech. zagotować masę i wymieszać. Ostudzić. Masa może być lekko letnia. Na gorący biszkopt wylać masę i równo ją rozprowadzić. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 190 C Zostawić ciasto do wystudzenia. Smacznego
Kuchnia Pokoleńgram śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kremu orzechowego - u mnie "Krem bezkarny - smak batona" z podketo.pl 1 łyżeczka cynamonu szczypta anyżu lub mielonych goździków 1 łyżka erytrytolu Dodatkowo: Biszkopty bezcukrowe na spód Wykonanie: Dzień przed pieczeniem serniczka, w 200 gramach mocno podgrzanej śmietanki rozpuszczamy połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszamy do powstania gęstego, czekoladowego kremu, i wkładamy(...)lodówki. Masa serowa: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i układamy na całej powierzchni warstwę ciasteczek, użyłam biszkoptów bezcukrowych. Do mniejszej miski wbijamy całe jaja, wsypujemy erytrytol i miksujemy na wysokich obrotach do momentu spienienia się masy i rozpuszczenia słodzika. W drugiej misce umieszczamy oba sery, wlewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy sól, pełną łyżkę proszku budyniowego
Kronika Piekarnika