biszkopt - 17572 przepisów (strona:579/1172)

SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 186

sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki  3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem(...)dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli żelatynę, odstawić do lodówki aby masa stężała. Foremkę  keksówkę, wyłożyć folią spożywczą.  Z upieczonego biszkoptu  wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową

RAROSSA
Truskawkowa fantazja 120

Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w dużej prostokątnej blasze w temperaturze  180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki. Masa waniliowa: 50 dag serków waniliowych 1 puszka mleka skondensowanego 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z puszki według uznania Galaretki rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Serki mieszamy na jednolitą masę z mlekiem skondensowanym

Salonik smaków
Tort Wielkanocny 153

smaku, a przy tym wygląda wprost rewelacyjnie. Jak już zrobicie go, to gwarantujemy, że niejedna cukiernia mogłaby pozazdrościć takich słodkości :) Czas przygotowania: 1,5h Ilość porcji: 10 Skłaniki: Biszkopt:   5 jajek   3/4 szklanki cukru   2/3 szklanki mąki pszennej 1/3szklanki kakao Masa marshmallow:   300g pianki   750g cukru pudru   3 łyżki wody Masa serowa:   400g(...)mascarpone   150g serka waniliowego   sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś nie przepada za cytryną można ją pominąć, masa nadal będzie pyszna) Pracę nad tortem zaczynamy od upieczenia biszkoptu , są na to dwa sposoby: możemy użyć jednej tortownicy, upiec cały biszkopt i potem przeciąć go na 3 plastry. Druga opcja to pieczenie każdego spodu osobno ( my skorzystałyśmy z drugiego

Kolizje Smaków
Brzdąc 189

Żadna rodzinna impreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny(...)szklanki wrzątku woda   do nasączenia biszkoptu Robienia brzdąca zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę.   Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Teraz

Kolizje Smaków
Ciasto cappucino 647

Ciasto powtórzę na pewno.  Tym bardziej, że mąż poprosił już o kolejną wersję tego placka.  Jaką?  Tego na razie nie zdradzę.       Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie dałam) Krem: 4 żółtka 1 jajko 1 szklanka cukru pudru(...)serka homogenizowanego waniliowego 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3,5 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie biszkoptów (użyłam 1,5) 1 szklanka mocnej kawy 1 kieliszek wódki (użyłam ekstraktu waniliowego) kakao Wykonanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Białka ubić na sztywno.   Kiedy są już niemal gotowe dodawać cukier. Następnie dodawać

Sto kolorów kuchni
Expresowe Tiramisu 280

niespodziewanych gości. Aby deser przygotować wystarczy mieć słodką śmietankę,serek mascarpone, trochę cukru pudru, kawa i kakao jest prawie w każdym domu, no i niezbędne są dobrej jakości podłużne biszkopty, które nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie(...)jest cała masa deserów 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody gorzkie kakao do posypania podłużne biszkopty ja miałam włoskie Serek mascarpone i śmietankę chłodzimy w lodówce. Śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy do ubitej śmietanki serek mascarpone, mieszamy całość łyżką silikonową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4476

Delikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania: BISZKOPT(...)masy mikserem. Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Powstał masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na chłodny biszkopt na przemian łyżką wykładać jasną i ciemną masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał następnie polać polewą . Sernik dość szybko żeluje, podczas przekładania na biszkopt, warto mieć

RAROSSA
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 154

Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru(...)limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać  łyżką. Ciasto przełożyć

RAROSSA
Szarlotka z bitą śmietaną 167

Składniki na biszkopt: 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych(...)BackMit Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem

Emcia Pichci
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 130

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który nigdy nie opada. Do zrobienia nadzienia zainspirował mnie nowy smak galaretki a mianowicie Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :) Składniki: biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g(...)pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć do wyłączonego już, otwartego piekarnika do wystudzenia. Gdy biszkopt się studzi przygotować masę.  Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 182

Jeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut(...)trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt z truskawkami a'la torcik 163

Urodzinowo częstuję biszkoptem z truskawkami. Łatwy i smaczny torcik w kilka chwil. Truskawki wykorzystuję na maxa w tym roku.  I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ... Składniki na tortownicę średnicy 20 cm Biszkopt: * 4 jajka * 4 pełne łyżki cukru * 5 pełnych łyżek mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja myć, oddzielić żółtka od białek(...)przesiać. Do masy jajecznej dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę wlać do tortownicy wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 20 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i odkroić wierzch. Biszkoptowy blat ponownie spiąć obręczą. Masa: * 300 ml śmietanki 30% * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać zimną wodą

kolorowotorcikowo
TIRAMISU CZEKOLADOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 313

podchodzi do gustu takie ciasto. Dlatego podaję wam mój przepis, który udało mi się stworzyć po przekartkowaniu innych. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!:)  Składniki na biszkopt: -5 dużych jajek -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1szklanka mąki orkiszowej(może być pszenna) -2 łyżki kakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier(...)mąkę i kakao. Wylać na tortownicę. Tortownicy nie smarować! Spód wyłożyć papierem. Piec w temp. 160 stopni C około 35 minut.(nie na termoobiegu, najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Gorący wyjąć z piekarnika i zrzucić z wysokości około pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem do piekarnika i zostawić do przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami. Składniki

Smaczne Zdrowe
Tort orzechowo kokosowy 24561

uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki:  Biszkopt orzechowy razy 2 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit Blat kokosowy(...)jajek 1,5 szk cukru 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki płaskie ciemnego kakao 500 g  masła lub margaryny dżem brzoskwiniowy orzechy  włoskie mielone  Przygotowanie:  Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na  sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać orzechy, wymieszać.Dodawać

Ala piecze i gotuje
Straszne Tiramisu 233

jakieś czy co? Istnieje wiele mniej lub bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu . Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów(...)Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki 300 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao Przygotowujemy espresso, odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem aż uzyskają kremową konsystencję.  Do doskonale ubitych żółtek,  porcjami dodajemy mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości

Mia Cucina Sofieta