Składniki (mała forma) : Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4-5 gruszek 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku lukier Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną(...)kaszą manną. 3. Piec w temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5.Gruszki i rabarbar obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać pół szklanki wody i gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić. 6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu. 7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać
A Ty Smakuj MnieRoma. Lekka, bezpretensjonalna muzyka włoska, która mi przypomina pewne cudowne wakacje ... Posłuchajcie choć jednego fragmentu. KARMELISU, czyli Karmelowe Tiramisu /na 12 pucharków/ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki - użyłam 30% kilka łyżek masy krówkowej (użyłam gotowej z puszki) 50 g cukru (do przygotowania karmelu) dwie filiżanki mocnego espresso(...)alkoholem. W mikserze ubić kremówkę na sztywno i połączyć ją z drobinkami karmelu (odrobinę odłożyć do dekoracji), a następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone. Przygotować pucharki na desery. Biszkopty moczyć w espresso i ułożyć na dnie pucharków. Na to nałożyć masę karmelową i ponownie nakryć nasączonym kawą biszkoptem. Powtórzyć ponownie. Wierzch ozdobić odrobiną bitej śmietany i posypać kakao. Wstawić
KUCHARNIAdawka słodyczy. Cały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao(...)łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy mascarpone) 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
KUCHARNIADzisiaj zapraszam na ciasteczka. Najprostsze, ekspresowe do przygotowania. Produkty potrzebne przeważnie są w każdym domu. Galaretka, twarożek i garść biszkoptów. Najlepiej byłoby samemu upiec ciasteczka, ale czasem spieszymy się, albo zwyczajnie mamy lenia ;) Staram się jak najrzadziej korzystać z gotowych produktów, jak zapewne zauważyliście. Uważam jednak, ze nie można popadać w skrajności, więc i mnie zdarza się przygotować coś(...)ilości wyświetleń - spodobały się i nadal do nich wracacie. Dzisiaj prostsza ich wersja, choć nie mniej smaczna :) Poprzednią wersję znajdziecie tam >klik!< Składniki: 250 g okrągłych biszkoptów , 1 mała galaretka (na 375 ml wody-Winiary takie robią, ale można użyć standardowej i dodać odpowiednio więcej twarożku, nadmiar kremu nie zmarnuje się na pewno), kilka
Codzienna kuchnia niecodziennakuchniapepin.blogspot.com/2014/03/makowa-panienka_17.html BISZKOPT. 5 - jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju na ciasto makowe SKŁADNIKI 6 białek 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)WYKONANIE : Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak Delikatnie wymieszać. Upiec ciasto w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt
w mojej kuchniBiszkopt: 5 dużych jajek 1 szkl. mąki (2 łyżki mąki ziemniaczanej + reszta pszennej tortowej) 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny ===== Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 2 galaretki niebieskie(...)uzyskania jednolitej masy.. Gotową masę wylewamy na wyłożonej pergaminem blaszki, wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika (grzałki górna i dolna), pieczemy ok. 20-25 min. Gotowy biszkopt od razu wyjmujemy z pieca i przestudzamy. Następnie obieramy jabłka- u mnie wlasne ze sloika- i nacieramy je przeciętą na pół cytryną, aby nie ściemniały . Następnie kroimy je w plastry
w mojej kuchniPresident ser twarogowy z wiaderka, pół margaryny, 1 szklanka cukru -dałam ciut mniej , 2 żołtka , 2 cukry waniliowe -u mnie cukier puder waniliowy, 2 galaretki ciastka -u mnie podłużne biszkopty......................... .WYKONANIE.. ..................W trzech szklankach wody rozpuścić dwie galaretki.W tym czasie stężeje i ostygnie.. W trzech łyżkach wody rozpuścić żelatynę ,w między czasie zagotować mleko ,dodać do niego rozpuszczoną(...)masa będzie gładka.Do takiej masy dodajemy przestudzone mleko z rozpuszczoną w nim żelatyną.teraz pozostaje nam tylko pobawić sie z układaniem masy i ciastek...dno foremki wykładamy biszkoptami lub ciastkami -herbatnikami,na to wlewamy mase serową -nie całą ,bo musimy zostawić na drugą warstwę -i do lodówki aby lekko zastygla -jakieś 5-10minut.Nastepnie układamy luźno biszkopty ,owoce
w mojej kuchnidodawać ostudzony budyń ..Miksować do czasu ,aż masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części i przełożyć gotową masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier di nocciola papavero.......................ingredienti: 5 uova ( albumi e tuorli separati
w mojej kuchniBiszkopt(...)śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody dodatkowo : 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek do dekoracji lub płatki migdałów Wykonanie biszkoptu
w mojej kuchniLekki sernik na zimno na kukurydzianym biszkopcie z galaretką pomarańczową, czyli jak nie mogę się obyć na diecie bez słodyczy Od jednego kawałka takiego serniczka na pewno się nie przytyje, jeśli ciasto uda nam się podzielić na 21 porcji, będzie on miał tylko 116 kcal. Składniki: Na biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej(...)szklanki gorącego mleka i dodajemy do sera (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek). Dodajemy resztę mleka i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Na zastygniętej masie serowej układamy plastry pomarańczy i zalewamy ostygniętą, tężejącą galaretką
e-PrzepisyKulinarneciasta. W sumie to różnice w przepisach są niewielkie, bo co tu za dużo kombinować jak to takie proste i pyszne ciasto. Uwielbiają je duże i małe dzieci. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietankowa 500 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę
Ala piecze i gotujeuczta dla łakomczucha :) znika bardzo szybko... przepis na 4 porcje: Składniki: -250 g serka mascarpone -350 g śmietanki 30% -2 opakowania biszkoptów podłużnych -2 łyżeczki cukru pudru -likier Amaretto (z powodu braku zamieniłam na likier czekoladowy) -pół filiżanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej -kakao do posypania Wykonanie: Kawę łączymy z likierem. Proporcje są dowolne, ja dodałam do kawy pół filiżanki likieru(...)mocniejszy aromat. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie partiami dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. W pucharkach lub salaterkach układamy na dnie biszkopty nasączane w miksturze kawowo-likierowej. Na to kładziemy warstwę kremu, rozprowadzamy równomiernie i znów biszkopty nasączane a na wierzch warstwa kremu. Całość posypujemy kakao. Ja dodałam też startą gorzką czekoladę
KasiekGotujeRobienie tortów sprawia mi wielką przyjemność.Staram się, aby nie tylko ładnie wyglądał, ale również smakował. Biszkopt zrobiony w tortownicy o średnicy 21 cm Składniki na biszkopt : 4 jajka niepełna szklanka cukru niepełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z cukrem, tak długo aż rozpuści się cukier i masa potroi swoją objętość. Mąkę przesiewamy(...)najniższe i dodajemy powoli mąkę z proszkiem do masy jajecznej. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 st.C. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po ostygnięciu dzielimy na trzy blaty. Poncz : 1/2 szklanki wody sok 1/2 cytryny 2 łyżki cukru. Całość zagotowujemy, aż rozpuści się cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Bita śmietana
tojestpyszne.blogspot.comZrobienie biszkoptu i jego upieczenie wydaje się być proste. Jednak nie dla każdego. Ja zachęcam do jego upieczenia, ponieważ mój przepis jest sprawdzony i najważniejsze- łatwy w wykonaniu. Idealna baza do zrobienia tortu. Składniki (ilość do tortownicy o średnicy ok. 21 cm) 4 jajka niepełna szkl. cukru (ponad 3.4) niepełna szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka(...)minimum i małymi porcjami dodajemy mąkę z proszkiem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotową masę. Pieczemy ok.40 min w temp. 170st.C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy wyłączamy piec (w przeciwnym razie pieczemy jeszcze 5 min. i ponawiamy próbę). Wyjmujemy z pieca i rzucamy o podłogę łącznie z tortownicą z wysokości
tojestpyszne.blogspot.comłasuchom. Dzięki owocom i serkowi zawiera witaminy, białko i przeciwutleniacze... no i jest po prostu pyyyyszny :) Deser leśniczego SKŁADNIKI: (na 2 desery) maliny jagody jeżyny około 12 okrągłych biszkoptów 350g serka waniliowego 2 łyżki miodu 3 łyżki pestek dyni listki i kwiaty mięty do dekoracji WYKONANIE: Miód rozgrzewamy na małej patelni i dosypujemy pestki dyni. Karmelizujemy przez kilka minut(...)wysokich szklanek układamy maliny, jeżyny i jagody. Przykrywamy 3 biszkoptami oraz ¼ serka. Powtarzamy warstwy owoce-biszkopt-serek. Wierzch posypujemy owocami i karmelizowanymi pestkami dyni. Dekorujemy listkiem i/lub kwiatem mięty
Pyry na Gaz