biszkopt - 17572 przepisów (strona:562/1172)

Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami 158

deserów. Dziś ekspresowy sernik z serka homogenizowanego i budyniu. Składniki: 25 dag serka homogenizowanego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 5 płaskich łyżek cukru 20 dag owoców 10 dag biszkoptów 5 dag dżemu 5 dag dowolnych bakalii 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem i wlać rozprowadzony w małej ilości wody budyń. Następnie ostudzić, wlać do serka, dokładnie(...)zmiksować i wsypać bakalie. Na okrągłym talerzu ułożyć połowę biszkoptów, posmarować cienko dżemem, po czym położyć połowę masy serowej, ułożyć pozostałe biszkopty, posmarować dżemem i pozostałą masą serową. Deser przybrać owocami, posypać płatkami migdałowymi i pozostawić w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
"Cycki murzynki" - w wersji bananowej 95

kakao Wykonanie polewy czekoladowej: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami(...)kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową. Całość wkładamy do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Lodowy tort truskawkowy 123

tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z mąkami i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około(...)pół. Wykonanie kremu: Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, a resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Składanie tortu: Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami

Tradycyjna Kuchnia
Suflet truskawkowy ekspresowo 123

Uwielbiam sezon truskawkowy! z wykorzystaniem tych pysznych owoców można przyrządzić wiele pysznych deserów :) Składniki: 30 dag świeżych truskawek, 10 dag okrągłych biszkoptów, 5 dag płatków migdałowych, 3 jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka oliwy. Wykonanie: Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, wyłożyć biszkoptami, następnie truskawkami. Żółtka utrzeć z cukrami a pianę ubić na sztywno. Resztę biszkoptów pokruszyć

Tradycyjna Kuchnia
Lekka piankowo-biszkoptowa przyjemność;) 128

pewnie nie popełnicie już moich błędów i wszystko wyjdzie idealnie;) nie mam pomysłu na nazwę dla tego przepisu, może macie jakieś propozycję?;) Składniki (na małą okrągłą lub prostokątną blaszkę): Biszkopt (spód): 3 jajka 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki otrębów (ja użyłam otrębów firmy Kupiec) około 15 rozkruszonych tabletek STEWI  Czekoladowa pianka(...)mało słodkie  2-3 łyżeczki żelatyny  Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli miksując na najmniejszych obrotach dodajemy po kolei pozostałe składnik na biszkopt przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia kiedy ciasto wystygnie, odklejamy je od papieru, formę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką. 120

nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;) Składniki: masa dekoracyjna:   40 g miękkiego masła   40 g cukru pudru   40 g mąki 1 białko   1 łyżka kakao biszkopt: 3 jajka   50 g cukru   40 g mąki ziemniaczanej   40 g mąki pszennej   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   szczypta soli mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki(...)partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę  i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko

Symfonia smakowa
Sernik na zimno z truskawkami 179

rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów   Masa serowa: 1 kg sera mielonego  400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka truskawek(...)spód Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty. Przygotowujemy masę serową. 2 galaretki  rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły

W kuchennym oknie Ewy
Tort piankowo truskawkowy 412

Zawsze są atrakcją kulinarną wszelkich uroczystości. Czas poświęcamy nie na ich pieczenie, ale głównie na dekorację. Produktem wyjściowym jest biszkopt, reszta zależy od fantazji. Tort piankowo truskawkowy to propozycja dla osób, które sądzą, że nie mają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo(...)mieszamy rózgą. Spód kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia (nie smarujemy boków), wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno schłodzoną śmietanę (robimy

mojewypiekiinietylko
biszkopt z jabłkami i kremem 92

Przedstawiam Wam efektowny przepis Produkty: 2 biszkopty 9 jajek/5 + 4/ 7 łyżek /4+ 3/mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej/po jednej na biszkopt 9 łyżek cukru/5+4/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia/po łyżeczce na każdy biszkopt 2 łyżki oliwy masa kremowa

Ugotujmy Coś
Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą 128

Pyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z premedytacją niesłodzony mus jabłkowy idealnie komponuje się z lekko słodką masą bitej śmietany z mascarpone :) Składniki na 6 pucharków: 2 duże jabłka 1,5 banana 250g mascarpone 235 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru(...)wlewamy na gotujące się jabłka cały czas mieszając, gotujemy jeszcze minutę, stale mieszając. Studzimy. Kawę zalewamy w miseczce gorącą wodą (około 1 szklanki). Gdy ostygnie moczymy w niej biszkopty (nie za długo, nie powinny być zbyt miękkie, dlatego najlepiej robić to na chwilę przed ułożeniem w pucharkach). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone

Kolorowy Przepisownik
Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego 2106

święta lekki torcik z musem truskawkowym.  Wszystkim Mamom życzę samych pogodnych dni, pełnych uśmiechu i radości. Wielu spełnionych marzeń, radosnych wzruszeń oraz pociechy ze swoich dzieci. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 1,5 łyżki kakao Masa homo: 500g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania(...)galaretki cytrynowej Mus truskawkowy: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo : 150 ml śmietany 36% 1/2 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
King 109

dzień mamy oprócz prezentu ciasto... Mamusiu, z najlepszymi życzeniami! King Składniki: jasny biszkopt , 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 250 g wafelków orzechowych (bez polewy), 10 łyżek mleka w proszku, 10 łyżek mleka, 70 g orzechów włoskich, 300 ml kremówki, łyżka cukru pudru, tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Jasny biszkopt przygotowujemy według przepisu . 150 g wafelków kruszymy, dodajemy płynne mleko, mleko(...)proszku, serek waniliowy i zmielone orzechy. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na masę wafelkową. 100 g wafelków bardzo drobno kruszymy i posypujemy nimi bitą śmietanę. Startą czekoladą posypujemy wierzch ciasta. (Ja wafelki i czekoladę pokruszyłam za pomocą rozdrabniacza). Smacznego

paapilotkaa
Ciasto z Arydii - Arydzki przysmak z książki "Drużyna. Góra Skorpiona" John'a Flanagan'a 158

nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie zamówiłam je w firmie Skworcu . Sam przepis wymyśliłam sama i jak się okazało ciasteczka faktycznie są pyszne. SKŁADNIKI Na biszkopt 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Na nadzienie 200 g orzechów włoskich 200 g orzechów piniowych(...)szklanka miodu WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę i proszek

Passions hobbies life
tiramisu 180

każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier(...)puder, następnie, stopniowo dodawać serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy amaretto. W przygotowanych pucharkach ułożyć pierwszą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na niej wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę masy serowej. Całość posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce ok. 1h. Deser można przygotować

zabawa smakiem
ciasto Leon 420

ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Domowy Smak Jedzenia