biszkopt - 17572 przepisów (strona:558/1172)

ciasto pocieszenia – tylko dla dorosłych ;) 5373

składniki na biszkopt: 6 jaj 220 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto(...)wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21 cm ×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę kokosową: 250g wiórków kokosowych 250 g czystej wódki 200 g drobnej kaszy manny 140 g cukru pudru 1 żółtko 200 g masła wykonanie: Wiórka kokosowe wsypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowo - kawowo - kokosowe 339

miski. A tak naprawdę każda warstwa ciasta smakuje osobno dobrze a wszystkie razem tworzą doskonałe połączenie. Idealne ciasto na urodziny, imieniny czy imprezę. Polecam :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt : 6 jajek 6 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki  1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cappuccino 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 6 białek(...)budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1,5 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 2 tabliczki gorzkiej czekolady Poncz: 250 ml wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier i ubijać aż beza będzie gładka i lśniąca. Dodać żółtka. Następnie stopniowo wsypywać obie mąki wymieszane ze sobą oraz proszek

My simple kitchen
Truskawkowy puch (bez pieczenia) 166

smaczne. Szybko znika , a na jednym kawałku się nie kończy. Kończy się już sezon truskawkowy i  korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy. Składniki: 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów 500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny 500  ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopty ułożyć(...)mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę cały czas miksując. Wlać do tortownicy na biszkopty. Odstawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem i  udekorować ciasto. Podawać  kawałki ciasta polane musem. truskawkowy puch

O kuchni z uczuciem
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 166

uroczystość rodzinną i nie wiesz co upiec, aby zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu(...)Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek z małego tortu :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką

Chocolate Muffin Blog
Biszkopt z truskawkami/ Strawberry Sponge Cake 165

truskawek- pokrojonych w plasterki- moje po około 1-2 mm grubości- jesli zrobicie cieńsze plasterki potrzebne będzie mniej truskawek Przygotowanie: Ciasto: Kliknij w baner/zdjęcie po przepis: Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu Krem: 1. Ubić śmietanę 2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem puderem na gładką masę 3. Układać(...)krem na podzielonym na pół biszkopcie. 4. Na krem układać plasterki truskawek 5. Położyć drugą część biszkoptu. 6. Wierzch i boki posmarować kremem 7. Na boki i wierzch układać truskawki w plasterkach. Schłodzić w lodówceod  około 20 minut do 1 godziny. Smacznego :) Zobacz także: Bułki słodkie z truskawkami                Sernik truskawkowy

KreatywnePiny
Tort śmietanowy 347

Lekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja(...)pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić

Kulinarne Inspiracje
Bananowiec 322

Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było(...)góry dziękuję. Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuścić w  połowie zalecanej w przepisie ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć namoczone w mleku biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę. Do utartego masła dodać miazgę bananową i tężejącą galaretkę. Całość wymieszać i wylać na biszkopty. Tortownicę z masą

Świat Smaku
Truskawkowa delicja 143

blogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli najlepszy crm biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki(...)truskawek 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzącej wody Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do wystudzenia i stężenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na biszkopt. Owoce zalac tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 25 ml kremówki. Żelatynę zalać

Domowa cukiernia Ewy
Ballerina bez pieczenia 108

kiedy półprodukty są juz gotowe wpadamy na jakiś szalony pomysł i go realizujemy. Macie tak? Bo ja mam i wtedy powstają tego typu rzeczy. Potrzebujemy: Kilka sztuk okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 350 ml wrzątku 1 galaretka agrestowa (w zasadzie pół, ale czy jest sens się rozdrabniać, skoro można ją zjeść z owocami? ) rozpuszczamy również(...)góry Tortownicę wykładamy najlepiej folią spożywczą, zarówno dno jak i boki.  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka truskawkowa będzie tężeć ubijamy ją bardzo mocno mikserem. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, w dziurki wsypujemy rozkruszone biszkopty.  Zalewamy je mocno ubitą truskawkową galaretką, będzie prawie po brzegi wypełniała tortownicę.  Wkładamy blachę do lodówki.  Następnie śmietanę ubijamy na sztywno

MamaOskarka
Śmietankowiec z truskawkami 343

teściowej i jak najbardziej polecam wypróbować. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Mniam!   Śmietankowiec z truskawkami   Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe,  2 galaretki truskawkowe, biszkopty okrągłe, truskawki. Wykonanie: Przygotowanie torciku proponuję zacząć od rozpuszczenia galaretek: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami(...)ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy truskawki. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego

paapilotkaa
Truskawkowe niebo 180

Składniki (duża blacha): 1 biszkopt  500 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 0,5 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiec wg podanego wcześniej przepisu (http://atysmakujmnie.blogspot.com/2015/01/biszkopt-i.html) 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. 3.Truskawki oddzielić od szypułek. Pokroić w ćwiartki. 4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder(...)ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki. 5. 1kg truskawek pokroić w grubsze plasterki. 6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. 7. Na zastygniętą śmietanę wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Dwukolorowy serniczek 178

smakowych. Składniki - 3 serki homogenizowane ( łącznie ok.450 g ) - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - sok z pół cytryny - 2 łyżki kakao - 5 dag rodzynek - biszkopty Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było(...)śmietanę wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać. Białą masę wylać na biszkopty, odstawić do lodówki

Świat Smaku
Cudaczek z truskawkami 1112

szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam!   Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2 szklankach(...)wody. Śnieżki ubijamy w szklance mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.   Smacznego

paapilotkaa
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1181

Sezon truskawkowy  w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne   Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru

Z Majeczką w kuchni