biszkopt - 17572 przepisów (strona:559/1172)

Truskawkowe niebo 176

Składniki (duża blacha): 1 biszkopt  500 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 0,5 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiec wg podanego wcześniej przepisu (http://atysmakujmnie.blogspot.com/2015/01/biszkopt-i.html) 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. 3.Truskawki oddzielić od szypułek. Pokroić w ćwiartki. 4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder(...)ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki. 5. 1kg truskawek pokroić w grubsze plasterki. 6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. 7. Na zastygniętą śmietanę wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Dwukolorowy serniczek 172

smakowych. Składniki - 3 serki homogenizowane ( łącznie ok.450 g ) - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - sok z pół cytryny - 2 łyżki kakao - 5 dag rodzynek - biszkopty Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było(...)śmietanę wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać. Białą masę wylać na biszkopty, odstawić do lodówki

Świat Smaku
Cudaczek z truskawkami 1109

szybkie i słodkie ciasto jakim jest Cudaczek z truskawkami. Przepis powstał z potrzeby chwili :) i posiadanych składników :) ale zyskał uznanie wśród moich domowników. Polecam!   Cudaczek Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów, 2 śnieżki, szklanka mleka, galaretka agrestowa, galaretka pomarańczowa, truskawki. Wykonanie: Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2 szklankach(...)wody. Śnieżki ubijamy w szklance mleka i powoli wlewamy tężejącą galaretkę agrestową. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Truskawkami obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i układamy na masie. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.   Smacznego

paapilotkaa
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1179

Sezon truskawkowy  w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne   Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru

Z Majeczką w kuchni
Torcik z musem czekoladowym i poziomkami 181

Niezwykle delikatny torcik, z lekkim musem z białej czekolady, na puszystym biszkopcie z poziomkami i galaretką. Smaczna odmiana po sernikach na zimno ;) Nie jest pracochłonny, ani nawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :) Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki oleju Kujawski(...)wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą. 250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce. Galaretka: 1 galaretka poziomkowa 200 g poziomek Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia. Owoce wyłożyć na mus czekoladowy, zalać tężejąca galaretką. Schłodzić

Domowa cukiernia Ewy
Truskawkowiec 226

zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowie c to z truskawek  truskawkowiec . Ciasto bardzo pyszne, winne Polecam SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 70 dag truskawek 2 kisiele truskawkowe z cukrem 1 kostka masła(...)koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min. Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa. Przygotowujemy masę. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z malinami 195

wolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.   Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki(...)spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu).  Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym. Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy malinami  Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt

cookpl
Tort o smaku Ferrero Rocher 131

kogo: dla fanów Ferrero Rocher dla lubiących słodkie torty dla kochających Nutellę i orzechy laskowe Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 i pół łyżki drobnego cukru do wypieków 150g zmielonych orzechów włoskich 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 i pół łyżki mąki 1 i pół łyżki kakao Trzeba upiec dwa takie biszkopty lub podwoić składniki i upiec jeden(...)kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym 7-8 kopiastych łyżek Nutelli Wykonanie kremu: Czekoladę należy rozpuścić

Mania Wypiekania
Biszkopt z delicjami wg Siostry Anastazji 192

kogo: dla fanów delicji dla mających ochotę na wykwintne, ale nieprzesłodzone ciasto dla miłośników przepisów Siostry Anastazji Składniki na biszkopt: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek(...)litra mleka 250g masła szklanka cukru mała torebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy wierzch ciasta: 2 galaretki pomarańczowe 2 małe lub 1 duża paczka delicji o smaku pomarańczowym Wykonanie biszkoptu: Ubij białka na sztywną pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze

Mania Wypiekania
Truskawkowy torcik z masą budyniową 8587

Przeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę z pewnej wysokości

Ewa w kuchni
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 551

Home & Living – powiedz-tak ”. Znajdziecie tam porady eksperckie dotyczące fotografów, wyselekcjonowanych salonów urody i fryzur ślubnych, prezentów oraz ciekawych miejsc na zorganizowanie przyjęcia weselnego.     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta(...)łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: owoce do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem

Mała Cukierenka
SERNIK Z COCA-COLĄ 201

SERNIK Z COCA-COLĄ Składniki: - 1 litr coca-coli - 200g herbatników - 1 opakowanie biszkoptów - 150g masła - 4 łyżki cukru pudru - 200g sera śmietankowego - 400ml śmietany 36% - fix do ubijania śmietany - 250ml jogurtu greckiego (gęstego) - 150g serka homogenizowanego waniliowego - 500g sera twarogowego sernikowego - czarny barwnik spożywczy - 2 szklanki cukru pudru - 50g żelatyny spożywczej Sposób przygotowania: W misce drobno rozkruszamy herbatniki(...)garnku rozpuszczamy 150g masła, dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz rozkruszone herbatniki, dokładnie mieszamy i studzimy. Na dno formy wykładamy biszkopty na które wykładamy przygotowaną masę herbatnikową. Formę umieszczamy w lodówce. Do garnka wsypujemy 25g żelatyny, którą zalewamy 2 szklankami coca-coli. W miseczce ubijamy 400ml śmietany 36% razem z fixem do ubijania śmietany. Dodajemy jogurt grecki, ser śmietankowy, serek

Mentor Smaku
Tiramisu 194

Składniki: 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 250 gram mascarpone 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii kakao 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek Amaretto (ja dodałam Malibu) Zaparzoną kawę studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem z dodatkiem wanilii aż uzyskamy jasny, kremowy puch. Najlepiej jeśli cukier będziemy dodawać stopniowo. Powinno nam to zająć nie więcej niż 10 minut. Następnie delikatnie(...)mieszamy powstałą masę z mascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy w naczyniu i nakładamy krem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich składników z czego ostatnią warstwą ma być krem. Tak przygotowany

Mango Papaja
Ptasie mleczko na czerwono :) 178

Niebiańskie ciasto: delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej kilka kropel czerwonego barwnika w żelu (użyłam barwnika Wilton) Składniki na ptasie mleczko: 8 białek 1 szklanka cukru pudru lub troszkę więcej 8 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki(...)polewę: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny kilka kropel czerwonego barwnika w żelu Etapy przygotowania: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra dół). Blachę o wymiarach 23x39 wysmarować tłuszczem. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę (ok. 5 minut, gdy będzie jasna i zwiększy swoją objętość). Dodać mąkę i proszek

Domowa Cookierenka Agi