biszkopt - 17572 przepisów (strona:557/1172)

Kostka brzoskwiniowa 612

Lekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty.  Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym(...)strumieniem zimną galaretką i mieszamy do połączenia skladników. Na koniec wrzucamy brzoskwinię pokrojoną w kostkę, mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Gdy masa będzie całkowicie zastygnięta galaretkę którą zostawiliśmy podgrzewamy(uważać by nie zagotowała się), studzimy. Owoce układamy na masie jogurtowej i polewamy galaretką. Na owocach powstanie cieniutka warstwa galaretki

magiczna kuchnia Kasi
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 209

Home & Living – powiedz-tak ”. Znajdziecie tam porady eksperckie dotyczące fotografów, wyselekcjonowanych salonów urody i fryzur ślubnych, prezentów oraz ciekawych miejsc na zorganizowanie przyjęcia weselnego.     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta(...)łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego Dodatkowo: owoce do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem

Mała Cukierenka
Serniczek na zimno- błyskawiczny i kremowy. 132

warto!!! Składniki na serniczek na zimno 1 gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin     Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy(...)miksujemy, a następnie dodajemy sernik w proszku i miksujemy około 4 minut.      Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek galaretki, każdy biszkopt moczymy w galaretce i wykładamy na dno blaszki, na biszkopty przekładamy masę serową i ją wygładzamy. Zamrożone owoce układamy na masie serowej i zalewamy je około 1/3 zimnej galaretki

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z truskawkową pianką. 169

Uwielbiam takie połączenia. Biszkopt z rodzynkami i chrupiącymi orzeszkami, kwaskowata słodycz jabłek i puszysta, kremowa pianka, wszystko to oblane czekoladą.... Każdy kęs jest jak mały kroczek w stronę nieba... Uwielbiam!!! Składniki na jabłecznik z truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki(...)jabłkowy przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wyłączamy grzanie i wsypujemy suchą galaretkę agrestową bądź cytrynową, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.      Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy  Teraz przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Kostka karmelowa. 206

Delikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na kostkę karmelową:  na formę o wymiarach 24x28 cm BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiego kakao (dla dzieci)      Piekarnik nagrzewamy(...)uzyskamy odpowiednią grubość. Można również wrzucić orzechy do blendera, ale tu trzeba być bardzo ostrożnym i pilnować, żeby orzechy zbytnio się  nie zmieliły.      Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty, każdy z nich nasączamy np. słodkim kakao rozpuszczonym w 1/3 szklanki mleka. Na pierwszy blat nakładamy około 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto porzeczkowe toffi 175

jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem(...)kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu)   Upiec biszkopt tzn. Białka ubić na sztywno dodać cukier i nadal ubijać kilka minut, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę

Jadło i czytadło
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 213

porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowana ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć i gorący biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia truskawki umyć, odszypułkować, następnie(...)Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Przy pomocy ściereczki na powrót zrolować go i umieścić w lodówce do stężenia kremu.  podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę i mieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptasie mleczko (na śmietanie) 162

Składniki : 2 galaretki agrestowe 1/2 litra śmietany 30% (schłodzona) biszkopty okrągłe czekolada Wykonanie: Biszkoptami wykładamy blaszkę.   Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na koniec wlewamy zimną (płynną) galaretkę. Chwilę ubijamy do połączenia się składników (aż masa zacznie się pienić). Na biszkopty wylewamy masę i schładzamy w lodówce

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 569

Składniki: 500 g serka himogenizowanego 3 galaretki truskawkowe paczka biszkoptów 300 g truskawek Wykonanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5L wody, odkladamy do wystudzenia. Na dno foremki układamy biszkopty. Serki przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki by stężała. Po ok 1 godzinie gdy lekko

magiczna kuchnia Kasi
Rolada jagodowa 268

wybrać. Ja wybrałam jagody ale nie ze straganów. Byłam w lesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Krem jagodowy 350 ml kremówki 30% 250 g jagód(...)łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 150 ml kremówki 30% 1 płaska łyżeczka cukru pudru 1 śmietan fix 3/4 szkl jagód  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami

Ala piecze i gotuje
Ciasto owocowo śmietankowe 238

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę(...)dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C  góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia. Do nasączenia biszkoptu zrób 0,5 litra mocnej czarnej herbaty , dobrze ją posłódź i dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą

Pasje Jolki
Serniczek "Owocowe szaleństwo" 257

cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona    ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych   ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było ich jeszcze(...)więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Biszkopty namoczyć ( np. w mleku ), wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 180 cm. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia. Serek, śmietanę, cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać połową

Świat Smaku
Łaciaty sernik z truskawkowym musem 214

zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody(...)mleku następnie podgrzać i rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrami i dwoma łyżkami sera. Następnie porcjami dodawać resztę sera a na koniec dodać wystudzoną żelatynę. Na biszkopty wyłożyć trochę masy serowej i gdzieniegdzie troszkę tężejącego już musu truskawkowego. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała, tortownica wcześniej schłodzona więc zajmie to kilka minut. Ponownie wyłożyć kilka łyżek

Monia miesza i gotuje
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 361

Składniki: 150 g czekolady deserowej 500 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę(...)odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną czekoladę (trzeba pamiętać, że czekolada musi być całkowicie ostudzona przed dodaniem jej do zimnej masy śmietanowej). Biszkopty maczać w kawie, następnie wyłożyć nimi najpierw boki, a następnie dno tortownicy. Masę czekoladową przelać do tortownicy, wstawić na ok. 20 min. do zamrażalnika (aby zesztywniała i nie wymieszała się

Domowa Cookierenka Agi
Owocowo- serowa fantazja 337

jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia SKWORCU, 1/2 łyżki octu. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego(...)ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi