biszkopt - 17572 przepisów (strona:553/1172)

Owocowy sernik bez pieczenia 94

należy się odrobina słodkości a zważywszy, że na dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy(...)szklance wody, dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze jest użyć zwykłego miksera do rozpuszczenia galaretek i wymieszania z twarogiem ). Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tort twarogowy z konfiturą z czarnej porzeczki 110

jeden element a mianowicie konfiturę z czarnej porzeczki. Zapewne zaletą tego tortu jest to, że nie jest skomplikowany i bez większych trudności można podjąć się tego zadania. Polecam. Składniki: Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie w przepisie na cytrynkę ) 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa 600 gram twarogu(...)Jest on słodzony z dodatkiem masła. Dodatkowo 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki Płatki migdałów Kolorowa posypka Wykonanie: Okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy. Z twarogu i innych składników wyrabiamy masę lub używamy zamiennika na „ lenia „ ( jest w porządku ). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na 4 placki. Pierwszy smarujemy konfiturą, kładziemy kolejny

Smaki Ewy
Truskawkowo – czereśniowy deser na biszkoptach 129

blogu. Idealny gdy macie „lenia” i nie chce Wam się piec a wypadałoby coś zrobić. Tym bardziej, że mamy takie pyszne owoce.  Proponuję właśnie ten deser. Pycha… Składniki: Biszkopty Truskawki, czereśnie około ½ kg 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt typu bałkańskiego lub 2 małe ( ja dałam dwa małe light ) ½ l gorącej wody Forma keksówka Wykonanie: Dno formy wykładamy połamanymi(...)biszkoptami i lekko je ugniatamy. 2 galaretki rozpuszczamy w ½ l wody ( warto do rozmieszania użyć zwykłego miksera ). Z czereśni usuwamy pestki a z truskawek szypułki i kroimy na kawałki. Do przestudzonych galaretek dodajemy jogurt i miksujemy aby połączyć składniki. Gdy galaretki będą lekko tężeć dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy

Smaki Ewy
Sernik na zimno Z galaretką Kiwi 927

Produkty Potrzebne: Kiwi- 4 sztuki galaretka kiwi- 2 opakowania po 77gr żelatyna-fix- opakowanie słodki twaróg- 1Kilogram  herbata- 1Szklanka biszkopty- 1Paczka 120gram śmietana kremówka-400Mililitrów (30% lub 36%) cukier puder-3/4Szklanki sok z cytryny- około 2 łyżek   Sposób przyrządzenia: 1.Na tortownicy kładziemy biszkopty i na nie polewamy łyżeczką na biszkopta  herbatę. 2. Gotujemy wodę, rozpuszczamy żelatynę(...)cytryny bitą śmietanę potem dodajemy  twarożku/serka i ubijamy cały czas do twardej masy, do tego wlewamy żelatynę, ubijamy na sztywną masę. 4.Gdy skończymy ubijać nakładamy na biszkopty, dekorujemy to pokrojonymi  w plasterki kiwi i na to nalewamy galaretkę trochę schłodzoną i do lodówki

pichciszto
Arbuzowo -miętowe ciasto bez pieczenia 123

mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza 2  galaretki truskawkowe Dodatkowo biszkopty Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą [około 15 minut].Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego(...)wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę biszkoptów[ mi troszkę zabrakło].  Z arbuza usunąć pestki i za pomocą blendera zmiksować. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Torcik śmietankowo- jagodowy 200

solenizanta Franusia. Franuś jeszcze raz 100 lat! A wszystkim pozostałym życzę smacznego! :) Torcik śmietankowo- jagodowy Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe,  2 galaretki owoce leśne,, biszkopty okrągłe, 1/2 litra jagód. Wykonanie: W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretki: galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 3 szklankach wody. 1/4 litra jagód blenderujemy(...)Kremówkę ubijamy razem ze śnieżkami. Do ubitej śmietanki dolewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty.   Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów

paapilotkaa
tiramisu z truskawkami 182

tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była zbyt(...)następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki

Miód i pieprz
Torcik na zimno - błyskawiczny 195

porcji wszystkich składników, ponieważ potrzebowałam dla większej ilości gości na urodziny :) Idealny na te upały :) Torcik na zimno - błyskawiczny Torcik na zimno - błyskawiczny Składniki: (na małą tortownicę) pól opakowania biszkoptów 3 opakowania serka typu Danio 200ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny galaretka cytrynowa borówki filiżanka zaparzonej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej Torcik na zimno - błyskawiczny Wykonanie(...)Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietanki dodajemy serki i rozpuszczona żelatynę i krótko ubijamy. Na dno tortownicy układamy biszkopty i nasączamy je zaparzona kawą. Na biszkopty wylewamy masę i wkładamy do lodówki na pół godziny do stężenia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki zagotowanej wody. Studzimy do lekkiego stężenia

Pyza i Surówka
Śmietanowiec z brzoskwiniami 325

lecie bardzo często przygotowuję takie śmietanowce Przepis mam od znajomej :) Śmietanowiec z brzoskwiniami Składniki: biszkopty - 1 opak śmietana - 18% - 1 l żelatyna -8 łyżeczek woda -3/4 szkl cukier waniliowy - 1 opak cukier - 1 szkl galaretka brzoskwiniowa - 2 opak brzoskwinie - 500 g Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, dobrze zmiksować.  Żelatynę namoczyć(...)zimnej wodzie.  Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści, dodać do śmietany, zmiksować.  Pozostawić w lodówce, aż śmietana zacznie tężeć.  Dno blachy wyłożyć biszkoptami.  Masę śmietanową wyłożyć na biszkopty.  Brzoskwinie obrać ze skórki.  Przekroić, wyjąć pestki.  Owoce pokroić na małe kawałki, ułożyć na śmietanie.  Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.  Tężejące

Kuchnia Danusi
"Łabędzi Puch" 154

przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych.  Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy(...)pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy cukier oraz olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ułatwi to nam wyjęcie i przekrojenie upieczonego biszkoptu). Pieczemy w temp 180  st. C przez ok 35 minut. Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 15 dag wiórków kokosowych

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto"Delicja" 125

Ciasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka(...)wody Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu wylać na biszkopt. Krem budyniowy : 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Mieszając

Słodka Kraina Wypieków
Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 118

zajmuje mi to już całego dnia, a efekty końcowe nie zadowalają mnie w 100 % ale na szczęście małą solenizantka dla której pieczony był ten tort była zachwycona :) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę(...)zostawiamy żeby napęczniała.  Truskawki rozdrabniamy na gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku. Dodatkowo - ok 20 dag truskawek Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto cytrynowe 152

Mocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła(...)Pianka: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 500 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody łyżka cukru pudru Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy cukier oraz olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy

Słodka Kraina Wypieków
Przepis na tiramisu 128

Tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy(...)odstawimy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy

Miód i pieprz
Delikatny biszkopt z samych białek 94

Delikatny biszkopt z samych białek Składniki Przepis na cztery osoby 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem  na sztywną pianę.  Dodajemy partiami proszek do pieczenia, olej i cukier (ilość cukru(...)łyżką. Dno tortownicy( średnica 24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy biszkoptową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 minut, pod koniec sprawdzając (nakłuwając wykałaczką), czy biszkopt nie jest  w środku surowy. Wyjmujemy biszkopt  z piekarnika, studzimy, dzielimy długim nożem  wzdłuż na dwie części i każdą z nich przekładamy ulubionym kremem lub bitą

Miód i pieprz