biszkopt - 17572 przepisów (strona:544/1172)

Śmietanowiec 134

Biszkopt; * 7 jajek * 1 szkl. cukru * 1 szkl. mąki tortowej * 3 budynie śmietankowe * 1 proszek do pieczenia Całe jajka oraz 1 szklankę cukru ubić na parze i ostudzić ciągle  mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki i lekko zamieszać. Piec w prodiżu 30-35 minut. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 części. góra ; 2 galaretki wiśniowe albo truskawkowe  Galaretki(...)ubijam trzepaczką lub mikserem. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder, dalej ubijam. Do ubitej śmietany dodaję sok z cytryny i ostudzoną rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Powstałą masą przekładam np. biszkopt i wstawiam do lodówki do schłodzenia

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Tort na chrzciny 101

Masa lukrowa jest w poprzednich postach. Potrzebne nam będzie: * 3 blaty biszkopta * 2 upieczone serca biszkopty Masa truskawkowa: * 0,5 kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Miksujemy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Gdy pod stygnie dodajemy do truskawek, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć, jak zacznie chwytać pomału wylewać na biszkopt. Masa śmietanowa  0,5 l śmietany(...)ubijamy z cukrem na sztywno. Do mleka z żelatyną dodać 3 łyżki masy- by zahartować . Przelać do śmietany i miksować na jednolitą masę. Dodać kostki, wymieszać delikatnie. Wyłożyć na biszkopt

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Rześki torcik 134

biszkopt przekrojony na pół masa budyniowa : 900ml soku kubuś marchew 3  budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła  masa śmietanowa : 0,5l śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka pomarańczowa 2 łyzki c.pudru dodatkowo owoce, ja miałam mrożone truskawki , maliny  Przygotować masę budyniową. Część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami, Gotować jak normalny(...)budyń . Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.  przełożyć drugą warstwą biszkoptu. masa śmietanowa :Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny  Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno) 150

Doskonałe połączenie smaku wanilii i wiśni. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami.  (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Spód: 100g okrągłych biszkoptów (użyłam duo, z kakao) Masa serowa: 700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka) 200g śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru (płaskich) 4 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 1 opakowanie(...)wiśniowym (1 opakowanie) Opcjonalnie: 100g kruchych ciasteczek/herbatników Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując - z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce).  Na końcu masę dokładnie

Di gotuje
Grzesiek 20926

Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami(...)kakao 2 łyżki likieru/wódki (można pominąć) 1-2 łyżka nutelli (można pominąć ) Dodatkowo: 1-2 wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich  3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać

Kto ugości moich gości?
Kaw(ł)oszka 129

Pieczemy w 200 stopniach przez 30 min ( do suchego patyczka ) Warstwa I 330 ml śmietanki 30-36 % 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny paczka biszkoptów podłużnych tkz. lady fingers 2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Hartujemy(...)dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną kawą. Miksujemy i wykładamy na ostudzone ciasto. Na tą warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce. Warstwa II 330 ml śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru

Gotowanie...to proste !
Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji 271

maku (suchego) 2 łyżki kakao (gorzkiego) 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną) duży słoik powideł śliwkowych ok. 250-300g lub ewentualnie innego dżemu duża paczka biszkoptów (mogą być podłużne lub okrągłe) ok. 250-300g Dekoracja:  gotowa polewa czekoladowa lub czekolada mleczna (ok. 150g) rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek masła Wykonanie(...)dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków, na nim położyć powidła (połowę) i połowę biszkoptów. Na to wyłożyć ciasto z makiem. Na nim rozsmarować drugą część powideł oraz rozłożyć drugą część biszkoptów. Na górze rozsmarować ostatnią warstwę - czyli masę z kakaem. Piec ok. godzinę

Mania Wypiekania
Tort piernikowy z masą serowo-pomarańczową 133

pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym smakiem wszystkich Waszych gości. Jest pachnący, wilgotny, idealny z filiżanka kawy. U mnie zniknął w mgnieniu oka, każdy prosił o dokładkę :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Masa serowa: 1/2 kostki(...)masła 1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 1c.waniliowy 1 kg serka z wiadereczka pomarańcza 4 jajka 1 duży budyń waniliowy Polewa: tabl. gorzkiej czekolady 2 łyżki masła cukrowe dekoracje Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką

Smakołyki Asi
Serniczek ajerkoniakowy 165

filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla dorosłych wielbicieli serników, z dodatkiem ajerkoniaku. Pycha! A do tego przygotujecie go zaledwie w kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia ;) opakowanie okrągłych biszkoptów Masa serowa: kg serka waniliowego z wiadereczka 3 płaskie łyżki żelatyny 2/3 szkl mleka 1/2 szkl ajerkoniaku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cukru 1/3 tabl. mlecznej(...)gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować na gładką masę. Cały czas ucierając dolewać żelatynę. Tortownicę (21 cm) wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić

Smakołyki Asi
Jogurtowy torcik z czereśniami 129

podniebienie ale też oko każdego łasucha :) Torcik podałam na dużym talerzu Porcelana Bogucice "Agawa Gold" . Mały kawałek pięknie prezentuje się na talerzyku z filiżanką "Diament Gold" . kilkanaście małych okrągłych biszkoptów duży jogurt naturalny 2 galaretki truskawkowe 20-30 dag czereśni mięta do dekoracji Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, część wypestkować a resztę zostawić(...)dekoracji. Galaretkę wymieszać z jogurtem i wypestkowanymi czereśniami, odstawić do lodówki aby masa zaczęła tężeć. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty i powoli zalewać tężejącą masą jogurtową. Należy uważać aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Torcik odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Zdjąć folię i udekorować pozostałymi czereśniami i listkami mięty. Można podawać z bitą

Smakołyki Asi
Ciasto gruszkowo-limonkowe bez pieczenia 146

Jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Jedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;) Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 24 podłużne biszkopty 330ml śmietanki 30 % 400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców 2 łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka 1 limonka 2-3 miękkie gruszki galaretka agrestowa  Galaretkę przygotować wg przepisu(...)czasu aż się rozpuści- nie zagotować. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i żelatynę, zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Foremkę 20x20cm wyłożyć folią. Na dnie poukładać biszkopty i wylać połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę masy. Wierzch wyrównać. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki

Smakołyki Asi
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 291

Biszkopt : 5 jajek 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min(...)gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Kakaowa rolada z jabłkami 158

trochę niesmak. Postanowiłam zaryzykować i muszę Wam powiedzieć, że bardzo się z tego cieszę ;) Jabłka to świetne nadzienie, robi się szybciutko i łatwo. A do tego ten wspaniały, puszysty biszkopt, cudo po prostu ;) Do masy jabłkowej możecie dodać cynamon , rolada będzie jeszcze bardziej kusiła zapachem. Ja za cynamonem najzwyczajniej nie przepadam, ale myślę, że będzie fajnie tu pasował. Składniki: Rolada(...)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu do powstania

Czerwona Porzeczka
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 291

Biszkopt : 5 jajek 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min(...)gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Ciasto balowe 3974

Wtedy ju ż wiedziałam że musz ę je zrobić. Mimo iż wygląda na pracochłonne i trudne do zrobienia to wcale takie nie jest , robi się dosyć szybko.  Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 żółtka 8 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru(...)śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać

Ala piecze i gotuje