biszkopt - 17572 przepisów (strona:541/1172)

Królowa śniegu ciasto bez pieczenia 481

Włożyć na 15 minut do lodówki. Warstwa serowa 1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1 niebieska galaretka około 14 szt okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki żelatyny Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać 1/5 szklanki wody i poczekać aż napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować(...)chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka śmietany kremówki  cukier puder do smaku posypka  Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wrzącej wody

O kuchni z uczuciem
SZARLOTKA Z PIANKĄ 112

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 2 galaretki cytrynowe pianka: 2 śnieżki   Sposób wykonania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.  Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.  Na końcu wlewać(...)minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć.  Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto agrestowe 299

szybko się go robi. Ja co roku robię kilka słoiczków kompotu z agrestu z myślą o tym cieście. My go bardzo lubimy i dlatego dosyć często go robię. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru(...)Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem

Ala piecze i gotuje
,,Ciasto z melonem’’ 388

dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut biszkopt biały: Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut Masa melona: Melona obieramy(...)Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone

Podróż w kulinaria
Ciasto porzeczkowy sad 217

ciasto,  będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha.            biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   1 szklanka soku porzeczkowego do zwilżenia biszkoptu     galaretka 3 galaretki porzeczkowe(...)formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.   Galaretkę rozpuścić w  4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia.   Biszkopt zwilżyć  i wylać tężejącą galaretkę.   Zelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko

Jadło i czytadło
ciasto błękitna laguna 560

powstało na noworoczną imprezę zespołu, w którym tańczy moja Córcia; potrzebowałam czegoś, co spodoba się dzieciom i będzie im smakować. No i smakowało - bardzo smakowało! Zniknęło, jako pierwsze:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa serowa(...)mleka skondensowanego 2 niebieskie galaretki ponadto: 2 galaretki niebieskie Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, razem z makiem delikatnie wmieszać do jajek. Biszkopt przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z serkiem

6niebo
Cycki murzynki 363

pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem(...)miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem krówkowym 1130

kroić na kawałki. Polecam fanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki(...)łyżki oleju Składniki na dekorację: 150-170g bezów (ja miałam kupowane, mogą być także domowej roboty) 0,5 kostki masła (100g) 150g krówek 2 łyżki mleka Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać dodając 2 łyżki oleju. Piec

Mania Wypiekania
Szybki sernik na zimno. 137

ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto  owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, biszkopty namoczyć w amaretto i położyć na dno formy(...)podzielić na dwie części, do jednej wlać zimną, gęstniejącą galaretkę zieloną, do drugiej malinową( 1/3 malinowej zostawiamy na wierzch), na biszkopty wylać 1/3 galaretki zielonej, następnie lejemy na środek formy przemiennie masę zieloną z różową- tworząc zebrę, na masę układamy np. cząstki mandarynki, zalewamy galaretką malinową, wkładamy do lodówki na 3 godz. i gotowe

Kuchnia Beaty
Lodowiec 152

można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru (nie co mniej) 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 150g okrągłych biszkoptów 1 galaretka owoce   Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem). Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Ostudzić. Masło(...)rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce. Całość zalać resztą galaretki. Schłodzić w lodówce

Di gotuje
Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką 146

Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń(...)serka mascarpone 110 g masła 50 g cukru 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe WYKONANIE Biszkopt :  Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści

Passions hobbies life
Bo urodzinowy nie musi być tort 196

Można by rzec, że wróciliśmy do korzeni. Albo że po prostu jesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym. Ot. biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu .   Efekt

Przepysznik - BLW i nie tylko
Puszysty torcik truskawkowy. 151

tortownicę o średnicy 23 cm Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowo-truskawkowa : 24 dkg białego sera 45 dkg gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 50 dkg truskawek Mus truskawkowy : 25 dkg truskawek 3/4 szklanki wody galaretka truskawkowa Dekoracja : około(...)mieszając dodaj stopniowo przesiane i wymieszane obie mąki z proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównaj.Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.   Masa jogurtowo-truskawkowa : Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i odstaw do przestygnięcia. Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek, zmiksuj i przełóż do rondelka. Dodaj

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia 409

więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów  - 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego Najpierw musimy ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, jednakże używając mniej mleka niż podają - zamiast 0,5 litra na jeden zużywamy(...)mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem masa i pozostawione wiórki. Teraz najsmutniejszy etap - choć nasze ciacho jest już gotowe to tak łatwo go nie spałaszujemy - musi

Kulinarne zapędy Kokosa
Makowiec na biszkopcie 274

dzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa makowa: 20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku) 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru aromat(...)rumowy lub arakowy ewentualnie kandyzowana skórka z pomarańczy i rodzynki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty

Kuchnia domowa Ani