biszkopt - 17572 przepisów (strona:547/1172)

CIASTO Z KASZY MANNY 105

Chociaż nie lubię kaszy manny od dzieciństwa w ciastach smakuje ona inaczej. Mo ż e dlatego, że dodaje się do niej aromat czy wanilię.... Składniki biszkopt:  1 niepełna szklanka mąki ½ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego(...)dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 100 g herbatników 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania 1. biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut. 2. Mleko, margarynę

Darcia w kuchni
sernik cytrynowy 68

cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Posypka: 1/2 kostki masła 10 dag wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Dodatkowo: ćwiartkowy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub z dyni i jabłka Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i żółtka. Do ubitych jaj dodać zmiesza n ą mąk ę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć(...)osobno). Do zmielonego twarogu dodać 3 łyżki cukru i tężejącą galaretkę, zmiksować. W drugim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Obie masy połączyć, wyłożyć na nasączony biszkopt.  Masę przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować dżemem. Przygotować posypkę. Masło roztopić, dodać wiórki kokosowej cukier , zrumienić. Gorącą posypką posmarować placek

Darcia w kuchni
Kostka kawowa 181

Ciasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)dobrze, że istnieją firmy zajmujące się dekorowaniem wnętrz, cóż za oszczędność czasu i nerwów, wspólnymi siłami doszliśmy do sedna sprawy,polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąkę

Domowa cukiernia Ewy
Księżyce z Pstrągowej 238

teraz dostaje drugie życie :) Cytuję przepis z oryginału, bo bardzo mi się podoba jego forma :) Aby "księżyców w nowiu" na talerzu było dużo należy w pierwszej kolejności upiec biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiata łyżka kakao ciemnego aromat rumowy 1/4 kostki margaryny (63 g) szczypta soli Białka ubić(...)końcu. Ciasto przelać na formę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 12-15 minut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić i ściągnąć z niego papier Na lukier należy przygotować: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trochę spirytusu i wody (aby po zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc

Trzeci talerz
Czekoladowy cmentarz na Halloween 149

ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich jak do tiramisu). Jeśli miałabym więcej czasu, przygotowałabym bezowe duszki, może jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo(...)miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 300 g serka kremowego dodatkowo: 125 g dżemu rabarbarowo-truskawkowego z hibiskusem nagrobki: 50 g podłużnych biszkoptów polewa: 75 g mlecznej czekolady 35 g ciemnej czekolady (75%) 35 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Masło rozpuścić i przestudzić.  Jajka roztrzepać, dodać masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu kokosowe 104

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} składniki na 3-4 porcje 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 paczka okrągłych biszkoptów puszka mleczka kokosowego wiórki kokosowe 2 łyżki cukru pudru połowa tabliczki gorzkiej czekolady   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)theme-font:minor-bidi;} Ubijamy śmietankę na sztywno dodając cukier puder i 1 łyżkę wiórek kokosowych oraz 3 łyżki mleczka kokosowego. Oddzielamy wodę kokosową od śmietanki kokosowej. Zamaczamy 3 biszkopty w wodzie kokosowej i układamy na dnie pucharka, następnie przekładamy kremem śmietanowym, posypujemy startą czekoladą. Z drugą warstwą postępujemy tak samo ( trzy biszkopty, śmietana, starta czekolada) tylko posypujemy jeszcze wiórkami

noteskulinarnyfiga
Tiramisu pomarańczowe 118

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} składniki na 3-4 porcje 2 pomarańcze 1 paczka okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany kremówki 30 % połowa tabliczki gorzkiej czekolady połowa tabliczki białej czekolady   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)śmietankę na sztywno, międzyczasie roztapiamy białą czekoladą i jak przestygnie stopniowo wlewamy do śmietany. Startą skórkę z jednej pomarańczy łączymy ze śmietaną. Gorzką czekoladę ścieramy na wiórki. Zamaczamy trzy biszkopty w soku pomarańczowym i układamy na dnie pucharka, następnie przekładamy kremem śmietanowym, posypujemy czekoladą. Z drugą warstwą postępujemy tak samo ( trzy biszkopty, śmietana, starta czekolada) tylko posypujemy jeszcze skórką pomarańczową

noteskulinarnyfiga
Uwodziciel podniebienia - TIRAMISU!:) 141

pudru 250g serka mascarpone 400g śmietanki 30% (jeśli chcecie zachować wyraźniejszy smak serka mascarpone, możecie dodać mniej śmietanki), ja zawsze używam śmietanki Łaciate ok. 250ml espresso z whisky opakowanie biszkoptów opakowanie Śmietan-fix gorzkie kakao Żółtka ucieramy, za pomocą miksera, z cukrem, aż uzyskamy białawą, gęstą masę. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy. Do masy wlewamy śmietankę i wsypujemy jedno opakowanie(...)później całość wymieszać. Główna część już za nami. Teraz bierzemy pucharki (w szklanych i przezroczystych deser ładnie wygląda) i na zmianę wypełniamy je masą i zamoczonymi w kawie biszkoptami. Gdy wypełnimy pucharki po brzegi, posypujemy wierzch deseru ciemnym kakao, przez małe sitko. Ja zawsze dużo go dodaję, bo uzyskuje się wtedy świetny kontrast słodkiej masy z gorzkim kakao. Deser chowamy

Kuchnia Pani Wiosny
Leon ciasto siostry Anastazji 4243

Miodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta   Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 163

czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 2 szklanki mleka gotujemy. W połowie szklanki rozcieramy mąki, żółtka i cukier. Gotujemy z tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy(...)masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy. Na masę układamy pokrojone truskawki i zalewamy to tężejącą galaretką. Przyznam, że jedna warstwa truskawek to troszkę

sierotka maRysia w kuchni
Wiosenny torcik galaretkowy 112

dziecinnie proste WIOSENNY TORCIK GALARETKOWY łatwe blaszka keksowa Składniki 2-3 galaretki mały soczek Kubuś lub inny podobny w dowolnym kolorze budyń waniliowy lub śmietankowy ewentualnie owoce opakowanie okrągłych biszkoptów Do dzieła!!! Na dnie blaszki lub innego dowolnego naczynia układamy biszkopty - ja ułożyłam także na brzegach. Na Kubusiu gotujemy budyń tzn odlewamy z butelki ok 1/3 szklanki i rozrabiamy(...)budyń, resztę gotujemy. Do gotującego się Kubusia wlewamy rozrobiony budyń i szybko mieszamy aż zgęstnie. Gorący wykładamy na biszkopty i czekamy aż wystygnie. W tym czasie robimy pierwszą galaretkę, studzimy ją i wylewamy na wystudzoną i zastygniętą masę kubusiową. Podobnie robimy z resztą galaretek - wylewamy je na te już zastygnięte. Między galaretki możemy powkładać dowolne owoce. Całość odstawiamy do lodówki

sierotka maRysia w kuchni
Lekki torcik truskawkowy 166

żelatyny Do ozdobienia: 400 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany łyżka cukru pudru Poncz do nasączenia: 3/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżka wódki lub rumu Biszkopt: polecam z TEGO przepisu - wychodzi wspaniały! Do dzieła!!! Truskawki myjemy, odrywamy zielone części i dokładnie rozdrabniamy blenderem - ma nam powstać pól litra gładkiego musu truskawkowego. W 100 ml wrzącej wody(...)rozpuszczamy żelatynę (nie gotujemy) i czekamy aż troszkę ostygnie - ma być lekko ciepła. Ostudzoną żelatynę wlewamy do truskawek ciągle miksując aby nie powstały grudki. Biszkopt przekrawamy na pół i dolną część nasączamy wodą z cytryną i alkoholem. Na nasączony biszkopt wylewamy masę truskawkową i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę 12% delikatnie miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 207

skończyć jedzenia na jednym kawałeczku. Nie za słodkie, winne, delikatne i do tego jeszcze pięknie wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie z dodatkiem soku z cytryny jest fantastyczna. Myślę(...)powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 200 g masła Cytrynowa

sierotka maRysia w kuchni
Tort kokosowy z malinami 157

miarę szybki do zrobienia, a efekt końcowy, zarówno wizualny jak i smakowy, zachwyci niejednego. Maliny można zastąpić innymi owocami, doskonale nadadzą się truskawki czy jagody. Polecam :) Składniki na biszkopt: 8 jajek 400 g cukru pudru 160 g mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem(...)tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Masa kokosowa: 750 ml śmietany 30% 350 g serka mascarpone 225 g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru 2 śmietan - fixy 3 szklanki malin

Domowa cukiernia Ewy
DYNIOWIEC 171

Połączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem.   SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy

RAROSSA