ciasto "monte" 197orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem mleczny: 500 ml mleka 100 g mąki pszennej(...)białej czekolady 200 g masła szczypta soli na krem czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej 100 g posiekanych orzechów (włoskich i laskowych) Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wlać wodę i olej. Delikatnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podwójny sernik z truskawkami 314Masa z mascarpone - serek mascarpone 350 g u mnie ten z Lidla - 400 g śmietanki 30% lub 36 - szklanka cukru pudru - 3 żółtka Dodatkowo : - 1 kg truskawek - paczka prawdziwych biszkoptów 160 g - 1 galaretka truskawkowa Na początku przygotujmy sobie wszystko , część truskawek 2/3 kroimy na plasterki , robimy galaretkę z 300 ml wody ,drugą robimy ze 100 ml wody i wstawiamy(...)lodówki na chwilę, blaszkę wykładamy papierem ,biszkopty namaczamy w rzadszej galaretce i układamy na blaszce, ostudzoną resztę galaretki wstawiamy do lodówki cały czas kontrolując żeby nie ścięła się całkiem a jedynie osiągnęła gęstą konsystencję bo wykorzystamy ją na końcu do glazurowania wierzchu . Twarożek ucieramy z cukrem i dodajemy tężejącą galaretkę , mieszamy, połowę masy wykładamy na biszkopty ,na to układamy
Wypieki Rene
Kokosowy Tort z rumem na Dzień Mamy 279rumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień Mamy możesz go przygotować, z pewnością ucieszy każdego :) Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm Składniki: biszkopt 7 jaj ( oddziel białka od żółtek) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka(...)ocet lub spirytus oraz skórkę z cytryny. Puszyste ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowy. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sam dół, aby biszkopt wyrósł, następnie przełącz piekarnik na góra-dół i piecz jeszcze ok 25-35 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera - jeżeli jeszcze przywiera podpiecz dłużej. Biszkoptu ostudź
Niezły Młynek
Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni. 305serka homogenizowanego np. waniliowego) 3 łyżki cukru 3/4 łyżki cukru wanilinowego 250 ml śmietanki 36% (bardzo mocno schłodzonej) 2 3/4 łyżki żelatyny (płaskie) + 1/2 szklanki wrzątku 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów (około 90 g) opcjonalnie 2 galaretki o smaku cytrynowym + około 950 ml wody do rozpuszczenia dowolne małe owoce - u mnie 2 łyżki mrożonych jagód Przygotowanie Najpierw przygotowujemy tortownicę. Na dnie(...)tortownicy układamy szczelnie biszkopty. Dla bezpieczeństwa polecam wcześniej wyłożyć tortownicą np. folią aluminiową, aż do brzegów tortownicy. Najpierw przygotowujemy bazę zagęszczającą - żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawiamy do przestudzenia. Wyciągamy z lodówki dobrze schłodzone opakowanie śmietanki 36% i ubijamy na sztywno. Do dokładnie ubitej śmietanki 36% dodajemy powoli jogurty i przygotowaną wcześniej żelatynę
Słodkie okruszki
Angielski trifle. 355bycia gdańszczanami ;) Składniki: Warstwa custard: 150 ml mleka 50 ml śmietanki kremówki 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 laska wanilii Warstwa ciasteczkowa: 1 opakowanie biszkoptów" kocie języczki" (jak do tiramisu) 100 ml sherry 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego) Warstwa owocowa: 1/2 kg truskawek 1 łyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin(...)lodówce. Ciasteczka: W małym rondelku zagotować sherry z dżemem i nieco zredukować. Cały alkohol powinien przy tym wyparować. Podczas układania warstwy wykładać łyżeczką masę na przekrojone na pół biszkopty. Owoce: Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i pokroić na kawałki. Wymieszać w misce z sherry i cukrem. Część truskawek pokroić w plasterki i użyć do ozdobienia. Bita śmietana: Śmietanę
zadanie-gotowanie
Szarlotka z bitą śmietaną 449warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka. Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego(...)cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą
Wanilia i Kardamon
Kolorowa tarta z owocami 174letnich dobroci drzew jeszcze nam daleko, więc postanowiłam przybliżyć sobie te wyczekiwane smaki i zapachy właśnie taką tartą. Słodka, soczysta, pyszna. Letnia! Składniki: (na foremkę o średnicy 23cm) BISZKOPT: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%) 250g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów(...)włoskich OWOCE: 1 puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około
Cakes By Kejt
Łabędzi puch 254niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka(...)dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy na pół. Smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy posypką. Posypka: 1 łyżka masła 10 dag wiórków kokosowych
Cynamonowe szczęście
Ciasto bananowe 2401coś pyszn ego . Ciasto w smaku mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)masła irlandzkiego Mlekoma 1 łyżka cukru pudru Krem śmietankowy: 500 ml kremówki 250 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 bananów wiórki marmurkowe Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej
Ala piecze i gotuje
Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach 204delikatny, aksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie, wiem że są też wersje nawet z truskawkami hmn…może kiedyś . Składniki: Na 4 średnie pucharki: 20 dag podłużnych biszkoptów 25 dag mascarpone ½ szklanki śmietany kremówki ½ szklanki naparu z kawy 5 łyżek likieru czekoladowego 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna Kakao do oprószenia Sposób przygotowania(...)Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru, mieszamy z 2 łyżkami likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki biszkopty i układamy po równo w pucharkach . Żółtka z cukrem ubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem. Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy
Wanilia i Kardamon
Łabędzi puch 279mojej rodzinie - najbardziej popularne. Zróbcie, a przekonacie się sami - dlaczego jest tak lubiane! (Tortownica średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)cukru 100g wiórek kokosowych 1 kostka masła 1/2 kostki margaryny Pozostałe składniki: dżem z czarnej porzeczki 100g wiórek kokosowych 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami, olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Bułki namoczyć
Di gotuje
Sernik z brzoskwiniami 167Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 g żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: Biszkopty marmolada brzoskwinie Paraguayo dojrzałe galaretka brzoskwiniowa - 2 op Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami przełożonymi marmoladą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić(...)sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować ,na koniec dodać żelatynę wymieszaną z małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać wstawić do lodówki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić
Camilla w kuchni
Jogurtowiec na zimno 194jogurtem owocowym 1 duży jogurt owocowy 5 dkg serka waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru (można mniej lub więcej) 1,5 łyżki żelatyny spożywczej herbatniki biszkopty 1 galaretka Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. W międzyczasie jogurt naturalny, serek waniliowy, cukier puder zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać(...)herbatniki i wstawić do lodówki. Przygotować masę jogurtową z jogurtem owocowym.Na zastygniętą masę z jogurtem naturalnym ułożyć herbatniki , wylać masę z jogurtem owocowym i wstawić ponownie do lodówki.Ułożyć biszkopty i zalać lekko tężejącą galaretką .[ ja ciut za szybko wlałam i galaretka wsiąkła w biszkopty].Odstawić do całkowitego zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie
Ciasto adwokatowe z kokosem 256Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania(...)pudrem na puszystą masę. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno, przekładamy do margaryny. Delikatnie miksujemy, dolewamy po trochu adwokat. Na końcu dodajemy ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksujemy i wykładamy na biszkopt. Krem przykrywamy plackiem kokosowym, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny
Gotowanie moimi oczami
Biszkopt z masą z płatków owsianych 297Jest rewelacyjne i pomimo prostoty - smakuje obłędnie. W sumie ta łatwość w przygotowaniu jest jego dodatkowym plusem. Sami spróbujcie, bo s zczerze polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Biszkopt: 125g margaryny 5 jajek (małych) 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa: 250g margaryny 8 łyżek wody(...)szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki kakao 4 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych) Przygotować biszkopt. Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i margaryną. Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić
Di gotuje