szybkie, a zwyczajnie łatwe :-) Owoce możecie użyć dowolne, takie jak lubicie najbardziej. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza schłodzone :-) To do dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 galaretki morelowe 300 g masła Dodatkowo: 1 puszka moreli(...)jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (dużą, prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z formą z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Odlewamy szklankę mleka
Czary - gary w kuchnirazie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też do innych smaków torów, a ilość i rodzaj włożonych do ciasta buteleczek też zależy tylko od Was... :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30% 8 łyżek cukru pudru Poncz(...)łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownica z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę miksujemy (na najwyższych
Czary - gary w kuchnismak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-) SKŁADNIKI 400 ml śmietany 30 % 1 słoik jabłek prażonych z morelami 3 galaretki morelowe ok. 100 g okrągłych biszkoptów 700 ml gorącej wody morele do dekoracji Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy biszkoptami. Jabłka podgrzewamy przez chwilę, a następnie wsypujemy do nich 1 galaretkę i dokładnie mieszamy; wykładamy(...)biszkopty. Odstawiamy tortownicę aż warstwa jabłek wystygnie. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w 350 ml wody i zastawiamy aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo jedną z galaretek, cały czas miksując na wolnych obrotach. Przekładamy masę na jabłka, na niej układamy połówki moreli i całość wstawiamy na 10 - 15 minut do lodówki. Polewamy trzecią
Czary - gary w kuchnipyszny, bo został zrobiony z mojego ulubionego serka ;) Składniki: 400 g serka "Mój ulubiony", 300 ml śmietanki 30%, 70 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek cukru pudru, 3 garście biszkoptów okrągłych, 2-3 łyżki masła, 1,5 opakowania żelatyny fix deserowej Dr. Oetker, posypka czekoladowa Dr. Oetker . Przygotowanie: Serek i śmietankę przekładamy do miski i miksujemy razem. Dodajemy cukier(...)ponownie miksujemy. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Masę dzielimy na części- 1/4 i 3/4 masy. Gdy ostygnie, przekładamy ją do 3/4 masy i mieszamy łopatką. Biszkopty łamiemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Do tortownicy o średnicy 18 cm wkładamy biszkopty i ugniatamy je ręką. Na środek wylewamy 3 łyżki masy czekoladowej, następnie na środek poprzedniej masy
Aga w kuchniSernik na zimno na biszkopcie Składniki : Biszkopt jajka- 3 szt cukier- 0,5 szklanka mąka -0,5 szklanki proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki kakao -2 łyżki Masa serowa : jogurt grecki - 250 ml ser biały - 1 kg żelatyna - 5 łyżeczek woda gotowana gorąca - 7 łyżek cukier puder - 1 szkl Dodatkowo : polewa czekoladowa - 1 opak herbatniki - 17 szt Przygotowanie : Biszkopt
Kuchnia Danusimną ostatnio chodzi coś innego co robiłam już dosyć dawno, a nie miałam okazji wam pokazać. Ciasto bardzo smaczne i niezwykle kuszące. Składniki na biszkopt: mąką ziemniaczana 1/2 szklanki mąka pszenna 1/2 szklanki szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki ksylitolu Dodatkowo: śmietana 30% litr ksylitol 4 łyżki żelatyna na litr wody( śmietany) truskawki 500 g Krok(...)swoją objętość. Przesiewamy obydwie mąki ( pszenną i ziemniaczaną) Nad masą jajeczną i mieszamy już tylko łopatką. Kiedy masa jest wymieszana,przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na trzy części. Krok 2 Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją 6 łyżkami zimnej wody, wstawiamy
Różowa kuchniaminut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 750 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny być(...)odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie
kulinarnyswiatdomiCiasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki(...)masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: dżem jagodowy, 2-3 łyżki jagód, 5 kostek gorzkiej czekolady, krakersy WYKONANIE Biszkopt : żółtka odddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka
słodki bratekpieczenia • 125 ml zaparzonej kawy • 125 ml wódki • 300 g czekolady deserowej • 1 litr śmietany kremówki 36% z kartonika (bardzo zimnej) • 4 łyżki cukru pudru • 150 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać trzepaczką rózgową ze 150 ml zimnej wody, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubić(...)się zwarzy. 7. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 8. Spodni blat ciasta włożyć z powrotem do formy, posmarować połową ubitej śmietanki, na śmietance ułożyć warstwę biszkoptów wypukłą stroną ku górze. 9. Na biszkopty delikatnie wylewać ostudzoną masę czekoladową, następnie wyłożyć pozostałą śmietankę. Wyrównać warstwę i przykryć drugim blatem. 10. Wierzch posypać kakao. Ciasto przykryć i odstawić
W mojej kuchnitorcika użyłam zapasu mrożonych owoców ale jeśli tylko pojawią się świeże jagody, maliny i truskawki to taki deser będzie smakował jeszcze lepiej. *tortownica 26 cm Składniki: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki malin 1/2 szklanki jagód 3/4 szklanki truskawek 300 ml śmietanki kremówki galaretki: malinowa, fioletowa, truskawkowa 3 łyżki cukru owoce: śliwki, kiwi, banany lub inne Maliny, jagody(...)cukru. Gotować chwilę aż puszczą sok. Galaretki rozpuścić każdą osobno w połowie szklanki wody. Kremówkę ubić na sztywno i podzielić na trzy części. Dno tortownicy wyścielić papierem i wyłożyć biszkopty. Maliny podzielić na połowę. Jedną część wlać do części kremówki i wlać połowę galaretki malinowej. Zmiksować i wylać na biszkopty. Resztę malin wymieszać z 1/2 szklanki wrzątku i resztą galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniauczynienie mam dla Was moi Kochani przepis na przepyszny i cudowny tort pełen malin, słodki lecz nie do przesady, delikatny, maślany, kremowy a do tego pełen owoców. Do przygotowania biszkoptu potrzebne będą nam: 8 całych jajek 12 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek maki pszennej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli(...)łyżki na minutę. Do sztywnych białek dodajcie żółtka, przesiane mąki wraz z proszkiem i wyskrobane z wnętrza lasek wanilii ziarenka. Następnie delikatnie wszystko wymieszajcie na wolnych obrotach miksera. Gotowy biszkopt ląduje w okrągłej blaszce o średnicy około 26/28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy go 35-37 min w temperaturze 175 stopni na funkcji grzanie góra dół
Kuba Gotujesię zakochałyśmy :D To głównie z myślą o Niej odtworzyłam je w domu, to z Nią w pierwszej kolejności podzieliłam się przepisem i kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)Krem pomarańczowy: 375 ml mleka 400 ml soku pomarańczowego 125 g cukru 1 cukier wanilinowy Delecta 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 150 ml likieru jajecznego 250 g okrągłych biszkoptów Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko, połączyć. Mąkę ziemniaczaną połączyć z sokiem pomarańczowym i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do garnuszka, zagotować, ciągle mieszając
Domowa cukiernia Ewyciasto przekładane masą krówkową na orzechowym spodzie, doskonałe na każdą okazję, do kawy i na niedzielne popołudnie z rodziną SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 0,5 szkl. cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Ciasto orzechowe: 4 białka, 0,5 szkl. cukru(...)szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Ciasto
słodki bratekłyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt makowy 2 jajka, 1/3 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1/3 szkl. maku, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ajerkoniakowy 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka(...)łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem zagotowujemy, dodajemy galaretkę, żelatynę i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki
słodki bratekMistrzami ciast nie jesteśmy, ale od czasu do czasu lubimy zjeść jakieś słodkości. Tym razem zrobiliśmy coś "słodkiego" bez dużej ilości słodyczy. Dla nas idealne. Składniki 1 opakowanie biszkoptów 600 ml śmietanki 30% 1 łyżka ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (100 ml wrzątku) 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 W formie (25x25) układamy biszkopty. Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy. Jak już zacznie tężeć, dodajemy do śmietany (ciągle miksujemy na wolnych obrotach). Masę wylewamy na biszkopty. Na masę kładziemy (wbijając do połowy) kawałki ananasa. Wkładamy do lodówki. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (3/4 proporcji wody w stosunku do galaretek
R'n'G Kitchen