biszkopt - 17572 przepisów (strona:550/1172)

Malina, róża, limonka, czyli tort urodzinowy! 132

konfiturą. Taki, jak dawno temu robiła mi Mama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru różanego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 500ml kremówki 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) 3 łyżki cukru pudru skórka starta(...)limonki PONCZ: 1/2 szklanki ciepłej wody sok z 1 limonki 3 łyżki cukru ewentualnie rum DODATKOWO: 1 mały słoiczek konfitury malinowej kandyzowane wiśnie i gruszki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać sól, ubić na sztywno. Do piany po łyżce dodawać cukier różany, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku, również miksując. Przesiać obie mąki

Cakes By Kejt
Biszkoptowa Zebra z kremem toffi i czekoladowym. 130

Biszkoptową zebrę z kremem toffi i czekoladowym a do przełamania słodyczy pyszny dżemik malinowy :)                      Składniki na biszkopt :                           5 jajek                             1szklanka cukru(...)podzielić na pół , do jednej części ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka .Wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną. Wlewać na przemian małą chochelką lub łyżką ciasto , raz kakaowe raz białe. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Zimny biszkopt przeciąć na pół . Posmarować połową dżemu malinowego. Krem toffi ubijamy w szklance mlek , czekoladowy również w szklance mleka. Na dżem

Sama słodycz i szczypta chili
Orzechowy biszkopt 115

Ostatnio na maila dostałam prośbę o podanie przepisu na biszkopt orzechowy. Przepisów jest wiele ale ja mam sprawdzony według którego zawsze ten biszkopt się uda. Przepis dostałam od siostrzenicy, lekko zmodyfikowałam go po swojemu i mam taką super bazę do różnych tortów. Bo przecież dobry biszkopt to nie tylko taki tradycyjny, możemy pokombinować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tort Chałwowe-Karmelove 87

smaku chałwy, więc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie(...)barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii  Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła  1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba

Kuba Gotuje
Ciasto "Wiśniowa fantazja". 593

pożałowałam decyzji, a wręcz przeciwnie chce, żeby jeszcze więcej osób poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :)       Składniki: na biszkopt:   5 jajek   1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 szklanka mąki 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gorącej wody   na masę budyniową(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół. Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze

Symfonia smakowa
BISZKOPT IDEALNY 219

blogu pojawił się już przepis na biszkopt idealny kakaowy , teraz przyszła pora na biszkopt bardziej uniwersalny jasny, który podobnie jak kakaowy jest bardzo puszysty świetnie się kroi,i długo pozostaje świeży. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej

RAROSSA
Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia 2318

delikatniejszy smak.  Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą należy zmienić ilość składników. Zapraszam do spróbowania :) Sernik czekoladowy bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 50g masła 2 płaskie łyżeczki kakao masa czekoladowa 500g jogurtu greckiego 100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%) 100g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny(...)łyżki soku z pomarańczy skórka z 1 pomarańczy starta czekolada do dekoracji Wykonanie: - jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny - biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić - biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku - tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia - masę biszkoptową przełożyć do tortownicy

Smakołyki Bereniki
Wyniki konkursu 159

otrzymałam wybrałam 3 propozycje , które zostaną nagrodzone..Osoby , które wygrały proszę o adresy do wysyłki nagrody- przekażę sponsorowi nagród..A oto pyszne propozycje potraw z wykorzystaniem sosów Folwark. Pikantny biszkopt z parówkami p.Katarzyny Składniki: Biszkopt: 1. 1 szklanka mąki 2. 1,5 szklanki mleka 3. 3 jajka 4. 1/2 łyżeczki pieprzu 5. Przyprawa Kucharek 1 1/2 łyżeczki Dodatkowo: 1. Ketchup(...)Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery z omletami szpinakowymi i kotlecikami z indyka p.Eweliny placuszki ziemniaczane: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Kantyczka 251

Ciasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Ja polałam "Kantyczkę" polewą czekoladową i obsypałam wiórkami kokosowymi. Wyśmienite ciasto zarówno do kawy, na niedzielę czy też ważniejsze uroczystości. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)dodać 2 łyżki przesianej mąki.  2. Przygotować prostokątną, klasyczną blaszkę o wymiarach mniej więcej 23x39 cm.Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie warstwę dżemu. Na dżem ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Piec w 180 st.C przez około 40 minut (ciasto zarumieni się i będzie

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Maurycy 862

przygotować, bo jest przepyszne. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu płynnego, 2/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa: 1,5 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny(...)ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 102

ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc bierzcie się do roboty! Składniki (na blachę 25 x 40) : Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 1 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto marchewkowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki(...)łyżki cukru pudru 2 opakowania serka mascarpone- 250g 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g 2 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę

Podróż w kulinaria
 ,,Wiśniowa pokusa’’ 134

lubiane! Wiśniowe ciasto ze śmietankową nutką to rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale genialny sposób na nastrój i przypływ szczęścia. Ciasto możemy przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami i galaretką. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka: 330 ml śmietany kremówki 30% 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki cukru pudru Galaretka wiśniowa(...)dowolnych wiśni świeżych lub mrożonych 2 opakowania galaretki wiśniowej Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Podróż w kulinaria
,,Pistacjowa rozkosz” 80

Prezentuję Wam dziś ciasto intensywnie pistacjowe, mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/ i marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten aromatyczny wypiek pistacjowy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa pistacjowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka pistacjowego(...)obranych pistacji z firmy Piątnica http://piatnica.net/ 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki likieru pistacjowego Poncz: 10 łyżek likieru pistacjowego Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy

Podróż w kulinaria
Pastelowy torcik. Serniczek na zimno z malinami 184

serka mascarpone 10 dkg cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 30 dkg malin 2 galaretki pastelowe o smaku "Lynchee coctail" - te  na 1,5 szklanki wody kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów Serek mascarpone zmiksować, dodać jogurt, cukier i wszystko razem ubijać aż masa będzie gładka. Maliny rozetrzeć blenderem. Dodać do masy. Schłodzić. W tym czasie namoczyć żelatynę(...)strumieniem do masy serowej cały czas miksując na niskich obrotach. Włożyć na kilka chwil do lodówki, żeby lekko stężała. Tortownicę wyłożyć od dołu folią spożywczą.Na dnie poukładać ciasno biszkopty. Na środku położyć szklankę dnem do góry i docisnąć tak, żeby brzegi szklanki przekroiły biszkopty. Szklankę zostawić w środku. Dookoła niej wylać masę serową i wyrównać. Włożyć do lodówki

Maślane ciasteczko
Ciasto Wilgotne usta Zośki 115

jajek, szczypta soli Na krem: 250g masła, 330ml mleka, 50g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania okrągłych biszkoptów (110g - waga jednego opakowania), 1,5 słoika dżemu (300ml – pojemność 1 słoika), u mnie wiśniowego 2-3 łyżki przegotowanej wody 1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym), gotowa polewa czekoladowa(...)Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.   Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia

Nie tylko w kuchni