założenia przygotowałam je dla dzieci, ale zajadali się nimi także dorośli. Niezbyt słodkie, lekko kwaskowe dzięki połączeniu czekolady i powideł śliwkowych. Herbatniki i biszkopty sprawiły, że w środku można było wyczuć mniejsze i większe kawałeczki miękkich lub chrupiących ciastek. Kulek wcale nie trzeba nadziewać na patyczki ani posypywać cukrowym groszkiem, ale dlaczego nie skoro dzieciom - zarówno tym małym(...)nieco starszym sprawia to taką frajdę:) Składniki (na ok 24 sztuki): 200 g herbatników 100 g biszkoptów okrągłych 1/2 czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki powideł 1 łyżka masła patyczki na polewę: 2 tabliczki mlecznej czekolady posypki, wiórki kokosowe Przygotowanie: Herbatniki i biszkopty rozgnieść (ja zamykam je w strunowej torebce i traktuję tłuczkiem do mięsa). Nie wolno
Kulinarne InspiracjeSłowo "tort" zawsze wywoływało u mnie przyjemne dreszcze ekscytacji, ale też wzbudzało pewne obawy. Czułam się onieśmielona samą perspektywą pieczenia "mitycznego" biszkoptu, o którym Babcia Marcina opowiadała niesłychane historie, takie jak, na przykład, chodzenie przy nim na paluszkach i ściszanie głosu, gdy się piecze, ponieważ nawet delikatne fale dźwiękowe mogą sprawić, że opadnie... Czy to prawda? Nie wiem(...)posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia). Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 min do 1 h. Sprawdź, czy patyczek wetknięty w ciasto jest suchy, wtedy biszkopt jest gotowy. Ostudź kilka minut w foremce, później odstaw do całkowitego ostygnięcia bez foremki. Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka
Gotowanie to kochanieSmaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy
Ladylaura.dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 galaretka niebieska 1 galaretka(...)turkusowa 300 ml śmietanki 30 % 1 galaretka pastelowa różowa Galaretkę niebieską przygotować najlepiej dzień wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę
Monia miesza i gotujebitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie" Składniki: 6 łyżek masła 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj Masa serowa: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 25 dag białego twarogu 4 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)pojemnik śmietany 30% o poj. 250 ml Wykonanie: Masło rozpuszczam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem. Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw
Ciasteczkowy PotwórPołączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka(...)trosze cukru. Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie łącze z masą jajeczną. dwie jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje
Ciasteczkowy Potwórkolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..." Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180 0 C. Upieczony biszkopt należy przestudzić. 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%); 5-6 łyżek cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny
In my kitchenjakimś portalu internetowym. Ciasto z racji dobrego smaku piekłam już wiele, wiele razy... Przez ten czas przepis uległ znacznej zmianie... Teraz powstaje takie oto cudo... Należy upiec jasny biszkopt z 6 jajek. Masa: 6 żółtek; 2 jajka; 1,5 szklanki cukru kryształu; 30 dkg masła; 5 serków waniliowych homogenizowanych; 3 szklanki mleka w proszku; 3 łyżki żelatyny; 1 szklanka wody(...)kawy cappucino lub startej czekolady do posypania ciasta; Wykonanie: Zaparzyć kawę, dodać rum i wystudzić. Do przygotowania ciasta potrzebne jest również 1 opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych. Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód ciasta delikatnie nasączamy ponczem i wykładamy połowę masy. Na masie układamy jedno obok drugiego, ciastka biszkoptowe nasączone ponczem. Na ciastka należy wyłożyć resztę masy (troszkę
In my kitchenpamiętam, że było wyśmienite. Pamiętam też, że po kilku dniach: dwóch może trzech, w smaku było jeszcze lepsze niż po upieczeniu. Smak ciasta nabrał barw:) Upiec cienki biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów grubo krojonych; 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1 łyżka płynnego miodu; 1 łyżka czubata mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku(...)nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki pszennej
In my kitchenPaulince serdecznie gratuluję! A jeżeli chodzi o ciasto, to wierzcie mi, jest świetne!! Kolorowe, winne w smaku i bardzo efektownie wygląda na talerzu:) Jedyne, co zmieniłam w przepisie, to biszkopt, który upiekłam z 4 jajek, Paulinka zaś piecze z 6 jaj:) Upiec biszkopt z 4 jaj; Składniki na masę zieloną: 1 duża butelka zielonego napoju Pysio(...)zagotować, do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać:)). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30%; 1 zielona galaretka; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną
In my kitchenSiostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka(...)mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą na masę orzechową
In my kitchenczekał. Tort jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety lekkostrawnej, a krem zrobiony jest na bazie kwaśnego mleka. Polecam:) Składniki na biszkopt: 3 jaja; 100 g cukru kryształu; 50 g mąki pszennej(...)Kiedy zwijamy tort masa musi być dosyć mocno stężała, tak żeby nie wylewała się poza brzegi paska biszkoptowego. Wówczas przy zwijaniu nie będzie się bardzo "ciapać". 2. Upieczony biszkopt delikatnie nasączyłam przegotowaną wodą z dodatkiem kilku kropli aromatu waniliowego. 3. Pamiętajmy, że zanim zaczniemy ubijać śmietanę, musi być ona dosyć mocno schłodzona w lodówce. Wtedy jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo
In my kitchencałej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów; Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier(...)dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka); 1 czubata łyżka mąki pszennej; 200-250 g masła; 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem
In my kitchenSkładniki: biszkopt 1 kg dojrzałych bananów 1 kostka miękkiego masła 1 galaretka cytrynowa + 1,5 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny 2 galaretki agrestowe + 3 szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt na dużej prostokątnej blaszce zgodnie z podanym wcześniej przepisem. 2. Rozpuścić galaretkę cytrynową i odstawić do wystygnięcia. 3. Banany zmielić blenderem. 4. Masło utrzeć(...)cukrem, dodać banany i płynną, zimną galaretkę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. 5. Kiedy masa tężeje w lodówce, rozpuścić galaretki agrestowe. Gdy zaczną tężeć wylać na masę bananową i ostawić na kilka godzin do lodówki
A Ty Smakuj Mnie