biszkopt - 17572 przepisów (strona:563/1172)

Ciasto truskawkowo kokosowe 251

owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek(...)cukru pudru Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać

Ala piecze i gotuje
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 229

pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Przed upieczeniem się ciasta czystą lnianą ściereczkę rozłożyć i posypać lekko cukrem pudrem. Gorący biszkopt zaraz po upieczeniu przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier(...)cały biszkopt zawinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótkiego boku (tak, aby rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym

Na słodko lub wytrawnie
Tort śmietanowy z frużeliną wiśniową 138

Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, równomiernie rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Pozostałą śmietaną ozdobić boki

kulinarnyswiatdomi
Cake Pops czyli przepyszne czekoladowe lizaki 153

weekend eksperymentowałam z Cake Pops'ami :-) Przepis na ok. 34 lizaczki: - 400g biszkoptów (Ja zużyłam 4xpo100g) - 250g serka Mascarpone - 4 łyżeczki kakao - 3 polewy czekoladowe (lub inne smaki) - kolorowe posypki cukrowe - patyczki do szaszłyków lub do lizaków - styropian Biszkopty rozmiażdżyć wałkiem na drobno (Ja to robię nie wyciągając biszkoptów z paczki, walę śmiało młotkiem w opakowanie) Dodajemy kakao, mascarpone

upichcona
Ciasto kubuś 218

Ciasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia(...)masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 139

Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z kremem orzechowym i pijaną wiśnią 440

Pyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu.       Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus   Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Białka ubić na sztywno powoli(...)ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić.   Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz spirytus (ilość wg. upodobania).   Na połówkę biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć wiśnie ze spirytusu i pospać gorzkim kakao

Jadło i czytadło
Sernik na zimno z truskawkami 166

lepszy!  Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 270 g jogurtu naturalnego 2%, 1 łyżeczka pasty waniliowej, 90 g cukru pudru, 15 g żelatyny, 1 truskawkowa galaretka, 500 g truskawek, biszkopty Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku, wymieszać i odstawić na kilka minut. W misce zmiksować ze sobą serek homogenizowany, pastę waniliową oraz cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny, zmiksować do połączenia(...)dolewać do masy serowej i miksować do połączenia się żelatyny z masą - 2-3 minuty. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na które należy wyłożyć biszkopty. Na wyłożone biszkopty wykładamy masę serowo- jogurtową i całość wkładamy do lodówki do zastygnięcia - na około godzinę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sernik już zastygł, a galaretka

Plate of Joy
Tort kawowy 150

Mój jest nie rozkrojony na zdjęciu, gdyż nie zdążyłam mu zrobić sesji po rozkrojeniu. Możecie obejrzeć u Margarytki tort rozkrojony.Jest identyczny. Podaję składniki na tort o średnicy 25 cm. Biszkopt 6 jaj szklanka cukru DIAMANT – szklanka ma pojemność 250 ml ¾ szklanki mąki pszennej ECO typ 500  MŁYN KOPYTOWA ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego naturalnego kakao  SKWORCU(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę

Z Kuchni Do Kuchni
Tort na piracką imprezę 109

swoje drugie urodziny.Jego ulubiona bajka to Jake i piraci z Nibylandii,więc stanęłam przed nie lada wyzwaniem.Z prezentami nie było problemu,gorzej z tortem.Nigdy takiego nie robiłam. Składniki : Na biszkopt: 9 jaj 9 łyżek mąki pszennej 9 łyżek mąki ziemniaczanej 18 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia:  herbata sok z 1/2 cytryny Krem: 500ml śmietany(...)żelki krokodylki Gusto masa cukrowa ( w białym kolorze) złoty barwnik kakao odrobina wódki złote kuleczki (Dr Oetker) piping żel niebieski barwnik w żelu figurki ekipy Jak'a Sposób przygotowania: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek i schłodzić.Miskę,w której będziemy ubijać pianę z  białek wysmarować dokładnie sokiem z cytryny.Następnie ubić je na sztywno,pod koniec dodając stopniowo cukier

Wielki apetyt
Najlepsze tiramisu 102

ustach.Doskonale sprawdzi się na imprezie Sylwestrowej a nawet romantycznej Walentynkowej kolacji. Składniki: 500 g serka mascarpone ekstrakt kawowy ( przepis tu ) ewentualnie mocna kawa z wódką lub brandy Podłużne biszkopty (opakowanie 200g) 6 żółtek 3 łyżki cukru opcjonalnie gorzkie kakao Sposób przygotowania: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać mascarpone i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 2 minuty. Biszkopty(...)namaczać dosłownie przez sekundę w ekstrakcie kawowym ( Jeśli przytrzymamy je dłużej to nam się rozpadną) i wykładamy nimi dno foremki.Następnie dajemy warstwę kremu i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. Deser schładzamy całą noc w lodówce. W tradycyjnym tiramisu wierzch wykończony jest gorzkim kakao,u mnie ekstrakt nadaje tak intensywny smak,że kakao sobie darowałam. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Deser z whisky 103

znajdziecie tu ) zamiast ekstraktu kawowego użyłam whisky. Deser wyszedł świetnie. Zapraszam do wypróbowania wszystkich pełnoletnich gości mojego bloga :D Składniki: 250 g mascarpone 2 żółtka 100  cukru 5 biszkoptów (ja użyłam tych w podłużnych) 50 ml whisky garść truskawek karmel solony ( przepis tu ) Sposób przygotowania: Biszkopty nasącz w whisky i połowę włóż na spód pucharka. Jajka utrzyj na gładką(...)puszystą masę z cukrem. Dodaj do niej mascarpone. Następnie masę wyłóż na biszkopty w pucharku i przykryj kolejną porcją nasączonych ciasteczek. Na samym końcu porządna łyżka kremu, świeże truskawki i pokruszony, słony karmel. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Torcik lekki jak chmurka 103

Dość pracochłonny, ale wart każdej minuty spędzonej w  kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu(...)winnego solony karmel adwokat Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubij na sztywna pianę, dodawaj powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone

Wielki apetyt
Ciasto brzoskwiniowe 231

bardzo smaczne. Ja zrobiłam o smaku brzoskwiniowym ale można zrobić różne kombinacje smakowe dobierając do owoców odpowiedni smak galaretki. Ciasto podane na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Masa brzoskwiniowa: 0,5 l kremówki 30% 2 galaretki brzoskwiniowe(...)wody Na górę: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać

Ala piecze i gotuje
Truskawkowe orzeźwienie 121

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi. Foremka 24x29 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny(...)wody 400 g truskawek Wierzch: 1 galaretka kiwi 1,5 szklanki wody 200 g truskawek Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką.  Pieczemy w 160*C przez 20 minut (do suchego

VioletoweKucharzenie