HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW Składniki: - 1kg serka homogenizowanego - 6 łyżek cukru pudru - 5 łyżeczek cukru waniliowego - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 1 galaretka o smaku pomarańczowym - 1 galaretka o smaku agrestowym - 1 galaretka o smaku truskawkowym - 1 galaretka o smaku cytrynowym - 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska) - 150g winogron zielonych Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm(...)spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g serka homogenizowanego, dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie miksujemy stopniowo dodając galaretkę - odkładamy do lodówki. Bierzemy drugą galaretkę, tym razem agrestową (zieloną), również rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i czekamy do wystudzenia. Pierwszą warstwę pomarańczową wyciągamy z lodówki
Mentor SmakuCiasto z Grześkami SKŁADNIKI NA BISZKOPT : ************************** ****** 5 JAJEK 1 SZKL MAKI 2 ŁYŻECZKI PROSZKU 1 SZKL CUKRU 2 ŁYŻKI OLEJU WYKONANIE : ************************** ***** JAJKA UBIĆ Z CUKREM , DODAĆ OLEJ , MĄKĘ I PROSZEK . DELIKATNIE WYMIESZAĆ. PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI NA ZŁOTY KOLOR. PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU BISZKOPT PRZECIĄĆ NA PÓŁ. MASA ; *********************** 250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 2 GALARETKI CZERWONE 0,5 L WODY(...)DELIKATNIE WYMIESZAĆ. BLASZKĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA , ROZSMAROWAĆ MASĘ BIAŁKOWĄ I PIEC NA ZŁOTY KOLOR. CIASTO POWINNO BYĆ CHRUPKIE. NA JEDNĄ POŁOWĘ CIASTA WYŁOŻYĆ CZĘŚĆ MASY PRZYKRYĆ DRUGĄ POŁOWĄ BISZKOPTU. WIERZCH POSMAROWAĆ RESZTĄ MASY I PRZYKRYĆ CIASTEM GRZEŚKOWYM
Sama słodycz i szczypta chiliSernik kokosowy na biszkoptach To połączenie sera z jogurtem brzoskwiniowym i kokosem . Składniki : 600 g sera białego półtłustego 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera 1 budyń waniliowy Winiary 400 g jogurtu brzoskwiniowego gęstego 150 g wiórek kokosowych 6 jajek 2 łyżki kaszy manny około 20 biszkoptów Sposób przygotowania 1. Ser przepuścić przez praskę lub zmielić(...)wymieszać. 4. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką . 5. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą . 6. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. 7. Przełożyć masę serową. 8. Piec w temp 175/ 180 st około 80 minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i studzić przy otwartych drzwiczkach . 9. Po upieczeniu Polukrować
Sama słodycz i szczypta chilimasła (1 osełka) do wałkowania Nadzienie rogali świętomarcińskich: 500 g białego maku (do kupienia w internecie; można zastąpić niebieskim) 250 g cukru (1,5 szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli(...)soli dodatkowo: 300 g masła (1 osełka) do wałkowania 500 g białego maku (do kupienia w internecie; można zastąpić niebieskim) 250 g cukru (1,5 szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli
Poezja smakuSzybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki. Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki(...)ciasto. Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe
Walijskie Pichcenieczasu na skomplikowane wypieki. A jak jeszcze dodamy do tych wszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-))) Zapraszam! Składniki: biszkopt y do wyłożenia tortownicy 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców) dowolne owoce 400ml śmietany 12% Wykonanie: Tortownicę wykładamy biszkoptami. 2 czerwone galaretki(...)rozpuszczamy w 1i1/2 szkl. gorącej wody. Studzimy. Kiedy zacznie lekko się ściągać dodajemy 200ml śmietany. Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną
Walijskie PichcenieCiasto smakuję najlepiej następnego dnia Królewiec SKŁADNIKI: ciasto margaryna -150 g cukier -4 łyżki miód -2 łyżki soda -1 łyżeczka mąka -30 dkg jajko -1 szt tłuszcz do formy BISZKOPT 5 - jajek 5 - łyżek mąki 5 - łyżek cukru 0,5 - łyżeczki proszku do pieczenia MASA masło - 2 łyżki cukier waniliowy -1 opak mąka ziemniaczana -2 łyżki mąka pszenna -1 łyżka(...)zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część upiec oddzielnie w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze. Piec w 170 stop. przez 20 minut Wyjąć upieczone placki, ostudzić. BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, wlać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 25 minut w 175 stop. MASA
Kuchnia Danusisię gest), na pewno nie przypomina ciacha z przepisu , którym się posiłkowałam, jego wykonanie nie obyło się bez przygód, ale wyszło smacznie i w sumie dość prosto :) Składniki: - kilkanaście biszkoptów - 250 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - 4 waniliowe serki homogenizowane (150 g każdy) - 15 g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku - ok. 200 g truskawek - opakowanie galaretki truskawkowej(...)Przygotowania zaczynamy od tortownicy, której spód wykładamy folią aluminową, a po zamknięciu obręczy wystającą folię wywijamy do góry - to uszczelni naszą formę. Na tak przygotowane dno wykładamy biszkopty, a na nie przekrojone na cztery części truskawki, ale nie wszystkie - pamiętajcie, żeby zostawić sobie trochę na potem ;) Teraz kolej na masę serową - ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie, ciągle miksując, dorzucamy
Kulinarne zapędy Kokosamoim domu uwielbiają takie ciasta Cappuccino z ajerkoniakiem SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt mąka -1 szkl cukier-1 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM śmietana kremówka Puratos-2 szkl kawa cappuccino czekoladowe- 5 łyżek PONCZ ajerkoniak -5 łyżek DEKORACJA posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, dodając cukier(...)Piec w 180 stop. przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino, wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, wyłożyć krem na ciasto , posypać posypką czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiSkładniki: 880 ml jogurt naturalny gęsty, 2 torebki budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukier, 1/2 szklanki olej, 4 sztuki żółtka, 4 sztuki białka, 1 opakowanie biszkopty, 1 łyżeczka wanilia mielona typ bourbon madagaskar Royal Brand lub cukier wanilinowy 1 opakowanie, 3/4 kg śliwki, 1 torebka kisiel cytrynowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz(...)jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem na gładką masę dodać pianę i delikatnie wymieszać z masą tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny, 2 opakowania budyń śmietankowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 175 gram marcepan w czekoladzie, 180 gram biszkopty okrągłe, - ile potrzeba cukier puder pianę z białek o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka, cukier ubić mikserem na kogel-mogel marcepan w czekoladzie pokroić na małe kawałeczki do masy jajecznej dodać jogurt(...)jogurtowej dodać ubitą pianę i a wolnych obrotach miksera wymieszać do masy jogurtowej dodać marcepan i wymieszać łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 szklanki zmiksowane podprażone orzechy laskowe,10 sztuk jabłek + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki cukru + 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - posypka czekoladowa ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć(...)tarce grubsze oczka i z dodatkiem wody, cukru z 5 minut je pogotować mieszając - na koniec wsypać kisiel i szybko mieszając zagęścić na do blaszki rozłożyć z 3/4 opakowania biszkoptów - rozłożyć jabłka kisielowe i resztę biszkoptów - posypać orzechami - wyłożyć masę sernikową i piec w 200C około 40-45 minut na upieczonym serniku rozsmarować ciepłą polewę czekoladową i posypać posypką czekoladową
W Mojej Kuchni Lubięjogurt naturalny gęsty, 2 opakowania budyń waniliowy, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 30 dag śliwki bez pestek mrożone-odmrożone lub świeże, kilkanaście truskawek mrożonych-odmrożonych lub świeże, 200 gram biszkopty, - lukier ile potrzeba śliwki odmrożone zmiksować w pojemniku blendera nie za drobno 4 żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć na kogel-mogel w robocie lub mikserem do masy dodać jogurt, budynie(...)wszystko dobrze zmiksować na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek i na wolnych obrotach połączyć z masą jogurtową tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia na dnie ułożyć biszkopty i przelać masę jogurtową na wierzchu położyć biszkopty i na nie truskawki odmrożone lekko wciskając w masę piec w 200C około 45 minut i sernik zostawić na 5 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt gęsty 760 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 6 łyżek, brzoskwinie 4 sztuki, biszkopty okrągłe 15 sztuk pianę z czterech jajek ubić na sztywno żółtka z cukrami utrzeć w robocie do "białości" dodać gęsty jogurt 2 opakowania i chwilkę zamieszać w robocie wsypać budyń, dać olej(...)minutę wymieszać w robocie - na koniec dodać ubitą pianę i już tylko łyżką delikatnie wymieszać ciasto żaroodporna tortownica 24 cm - na dnie poukładać biszkopty ciasto jogurtowe wlać na biszkopty i dodać pokrojone na kawałeczki brzoskwinie piec w mikrofali na opcji COMBI na 500 Wat około 30 minut - jeśli pod koniec wierzch ciasta za mocno się przypieka to na wierzchu położyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki
W Mojej Kuchni Lubię