biszkopt - 17572 przepisów (strona:581/1172)

Śnieżno-zielony deser 132

śnieżną Palmową Niedzielę przywołujemy wiosnę.... Przepis znaleziony w sieci, wino do nasączenia biszkoptów, za względu na nieletnich konsumentów zastąpiłam mocną herbatą owocową:) Śnieżno-zielony deser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić pestek(...)kiwi obrać. Winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować, ostudzić. Biszkopty zamoczyć herbacie, przełamać,  przełożyć do szklanek. Polać ostudzonym musem, ułożyć ubitą śmietanę.  Czynności powtórzyć. Udekorować kiwi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Torcik brzoskwiniowy na zimno 3659

składniki: 750 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub  1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3 szklanki mleka biszkopty do wyłożenia formy  1 puszka brzoskwiń w puszce 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki dżemu porzeczkowego Przygotować wcześniej składniki i pozostawić w temperaturze pokojowej, dzięki temu w masie nie będzie grudek(...)Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu i odstawić do wystudzenia. Spód dużej tortownicy wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać (ale nie gotować) i rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami serek. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wszystko wymieszać mikserem. Masę wyłożyć na biszkopty. Gdy masa lekko stężeje

Monia miesza i gotuje
Tiramisu 224

szklanki likieru Amaretto( lb inny alkohol np.  brandy, rum, żubrówka,itp.) 2 łyżki likieru kawowego 4 żółtka ( w temp. pokojowej) 4 łyżki cukru 250g mascarpone (schłodzone) 100g podłużnych biszkoptów kakao do posypaniu lub kawa Zaparzamy mocną kawę np. podwójne espresso. Kawę przelewamy do głębokiego talerza i mieszamy z likierami. Ostudzamy do temperatury pokojowej. Do miski wkładamy żółtka i cukier(...)mogel) W drugiej misce ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy ubite żółtka i krótko miksujemy na gładką masę. Biszkopty maczamy z obu stron w roztworze kawy i likierów po  3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków. Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez

Pudełko rozmaitości
Ciasto marchewkowe przekładane 26

Lubicie ciasto marchewkowe? Moje marzenie to krajanka marchewkowa z kremem jogurtowym. To bardzo delikatne ciasto, przypominające biszkopt. Jest puszyste i można je zwijać w roladę, jeśli upieczemy je jako cienki placek. Rolada marchewkowa z kremem to jedno z moich ulubionych ciast. Ale warto wspomnieć, że krajanka marchewkowa jest również pyszna. Ciasto marchewkowe jest słodkie i pachnie intensywnie cynamonem. Dlatego postanowiłam(...)dodaję orzechy do ciasta marchewkowego . Najczęściej są to orzechy pekan. Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie, warto dodać do niego coś kwaśnego, jak suszoną żurawinę . Krajanka marchewkowa 16 porcji Składniki: Biszkopt marchewkowy 2 jajka 150 cukru 150 g pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 50 ml oleju 120 g marchewki Krem jogurtowy

codojedzenia
Wafle z masą orzechową, powidłami i mini biszkoptami 21

Wafle orzechowe z mini biszkoptami oraz powidłami. Zrobiłam je w zeszłym roku na święta jako jedne z kilku małych, słodkich propozycji. Wyszły fajne, orzechowe, ale szczerze, przy tak dużej ilości słodkości, nie potrafię obiektywnie ich ocenić. Zamiast powideł można wykorzystać marmoladę. Powidła należy odparować, by były gęstsze i nie dawać ich zbyt dużo. U mnie trochę uciekały bokiem, przy krojeniu(...)ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimną masę orzechową. Jeden z wafli smarujemy częścią powideł, przykrywamy drugim waflem, następnie wykładamy połowę masy orzechowej, rozkładamy na niej, jeden obok drugiego, mini biszkopty, przykrywamy drugą częścią masy, dajemy wafel, smarujemy go pozostałymi powidłami i przykrywamy ostatnim waflem. Całość obciążamy deskami do krojenia, grubymi książkami itp. Odstawiamy w chłodne miejsce

Smaki Na Talerzu
Napoleonka na biszkoptach bez pieczenia 64

Napoleonka na biszkoptach to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim miłośnikom kremów budyniowych. Artykuł Napoleonka na biszkoptach bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Ciasto adwokat bez pieczenia 26

Ciasto z adwokatem na biszkoptach Dziś pyszne kremowe ciasto adwokat bez pieczenia, prawdziwe ciasto dla dorosłych na specjalne okazje. Imieniny, urodziny, Andrzejki czy Sylwester nie mogą się obejść bez adwokatka. Co nie znaczy, że ciasto adwokat nie może być bez alkoholu, a wtedy będzie to ciasto nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Wiele razy wspominałam, że uwielbiam ciasta(...)także bardzo efektowne. Dziś polecam ciasto z adwokatem bez pieczenia, oraz podpowiem jak zrobić ciasto adwokatek bez alkoholu. Zapraszam na przepis 🙂       Ciasto adwokat bez pieczenia przepis biszkopty długie 440 g Krem adwokatowy mleko 700 ml budyń waniliowy 2 sztuki ( po 40 g) masło 200 g mleko w proszku 1 szklanka adwokat 100 – 150 ml cukier puder

Dieta moja pasja
Ciasto niebo 50

Proponuję dziś przepis na proste i pyszne ciasto w stylu tortowym , ale na niedzielę . Jest to biszkopt przełożony kremem budyniowym z kokosową warstwą na wierzchu zwaną chmurką . Biszkoptu nie trzeba niczym nasączać. Całość prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie, mówiąc krótko " niebo w gębie", serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta

Kawa z mlekiem
Jagodowa fantazja 38

Koniecznie musicie je zrobić, nie jest ani trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne, więc naprawdę polecam!     * Foremka do ciasta której użyłam ma wymiary 20×32 cm Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 200g cukru 130g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 20g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru(...)300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% Masa śmietankowa: 250g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru – do smaku       *** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę *** *** W osobnej misce mieszamy mąki razem z proszkiem i kakao *** *** Wszystko przesiewamy partiami do masy

Blog z Apetytem
truskawkowa chmurka na biszkopcie z kremem z białej czekolady 41

składniki na biszkopt: 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do foremki (ok.22(...)truskawkowe 900 ml gorącej wody ok. 500 g truskawek wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki przekrawamy na pół. Cienką warstwę tężejącej galaretki wykładamy na biszkopt, układamy truskawki i wykładamy pozostałą galaretkę. Wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. składniki na krem z białą czekoladą: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 130 g białej

Domowy Smak Jedzenia
pyszne ciasto kokosowo kawowe z bezą 42

składniki na biszkopt: 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki(...)ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotowe białka przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Suszymy w ok. 140 st.C przez ok. 60 min. złożenia ciasta: biszkopt – 1/2 część kremu – ciasto kokosowe – pozostały krem – beza (ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po złożeniu

Domowy Smak Jedzenia
wiśniowa rozkosz – pyszne ciasto z galaretką i bezą 64

składniki na biszkopt: 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy białka i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22(...)wiśni z kompotu wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy wiśnie i odstawiamy gdy galaretka zacznie lekko tężeć wykładamy ją na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki aby stężała. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze

Domowy Smak Jedzenia
ciasto Królewiec idealne na każdą okazję 138

dwie równe części, rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia tylko dno). Pieczemy dwa oddzielne blaty w ok. 180 st. C, aż uzyskają miodowy kolor. składniki na biszkopt: 80 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier(...)czas mieszamy, aż powstanie budyń. Zestawiamy z ognia i do gorącego budyniu dodajemy masło. Mieszamy, aż połączy się z budyniem. Gorącą masą przekładamy ciasta: ciasto miodowe, 1/2 cz. masy, biszkopt, 1/2 cz. masy, ciasto miodowe, polewa (wierzch dowolnie dekorujemy np. wiórkami kokosowymi). składniki na polewę: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek wody wykonanie: Wszystkie

Domowy Smak Jedzenia
Deser jabłkowo-śmietankowy 37

użyć przesmażonych innych owoców np. truskawek Deser jabłkowo-śmietankowy Masa jabłkowa 1,2kg smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa, 20g żelatyny, odrobinę masła do wysmarowania formy. 200-300g drobnych biszkoptów na spód tortownicy Obrane i pokrojone jabłka podsmażamy do chwili aż będą miękkie. Zestawiamy z ognia, całość miksujemy do chwili aż uzyskamy jednolity mus. Stawiamy ponownie na gaz, doprowadzamy jeszcze(...)zagotowania. Zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę i żelatynę. Miksujemy ponownie do rozpuszczenia żelatyny. Spód i boki tortownicy o średnicy 24cm delikatnie smarujemy masłem. Na dno wykładamy biszkopty i wlewamy masę jabłkową. Można dno tortownicy wyłożyć papierem. Kiedy masa zacznie zastygać rozprowadzamy na nią bitą śmietanę z galaretką. Wkładamy do lodówki na noc. Dekorujemy dowolnie. Krem śmietankowy 500ml śmietany kremówki

Leśny Zakątek
Bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami 29

kilku prostych składników, ale smaki i konsystencja cię zachwycą. Jabłka dodają naturalnej słodyczy, ale nie są przesłodzone, a mąka kokosowa nadaje mu delikatnie orzechowego aromatu. Dodatkowo dzięki miękkiej konsystencji biszkoptu i lekkiemu miękiszowi to bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami z pewnością będzie hitem na każdym spotkaniu. To ciasto to również hit nie jednej kolacji. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc(...)możemy je przygotować jako słodką kolację. Ten przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami to wilgotny, puszysty i całkowicie wolny od glutenu biszkopt na mące kokosowej połączony ze słodyczą jabłek. Ciasto to przygotujemy też ze zdrowym zamiennikiem cukru – erytrolem, wiec będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na ciasta bezglutenowe. Musisz spróbować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!