Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 174śmietanką, bulion/woda, przyprawa curry, sól, pieprz, świeży imbir, oliwa z oliwek, masło, Do podania: prażone na suchej patelni pestki dyni/ orzechy laskowe/ orzechy nerkowca, zamiennie grzanki z czerstwego chleba, chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku Wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy przez 25- 30 minut w temp. 220 °C, grzanie piekarnika: d ół + termoobieg(...)smażenia pączków używam dużego, głębokiego naczynia, które dobrze przewodzi ciepło i równomiernie się nagrzewa, idealnym rozwiązaniem jest żeliwny garnek z pokrywką VARDAGEN , ten sam, w którym wypiekam domowe chleby. Pączki smażymy przy użyciu termometru, dzięki czemu kontrolujemy temperaturę smażenia. Do smażenia pączków zawsze używamy dużej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, po to aby pączki swobodnie mogły się smażyć. Przepis
SMYKWKUCHNI
Ciasto z burakami i imbirem 167Tekst przeczytasz w 5 min Dodatek warzyw do ciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne
SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na drożdżach i resztkach zakwasu 138Zdarza się, że mamy nadmiar zakwasu i nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Żal wyrzucić. Bywa też, że przydałby się chleb, a zapomnieliśmy zakwas dokarmić
Stare Gary
Bardzo łatwe ciasto czekoladowe Wacky Cake 127Ciasto Wacky Cake pochodzi z Ameryki i właściwie swoje początki ma w biedzie. Powstało w czasie II Wojny Światowej, gdy brakowało wielu rzeczy. Dlatego też tradycyjnie
Marder&Marder Manufacture
Dodatki do barszczu – 3 ciekawe sposoby podania 144solą. Gorący barszcz czerwony podajemy z puree ziemniaczanym (można efektownie wyciąć je foremką do ciastek), smażoną brukselką i prażonymi ziarnami. 2 sposób – Barszcz czerwony z grzanką z chleba wieloziarnistego, jajkiem na twardo, śmietanką kokosową i chipsami kokosowymi. Sposób przygotowania: Najpierw 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w połówki. Następnie kromki chleba smarujemy masłem czosnkowym i opiekamy na patelni
Dorota Smakuje
Chleb wiejski 277Kolejny wypiek, który powstał w ramach konkursu z mąką Basia. Głosy można oddawać do piątku <TUTAJ> 🙂 Chleb jest banalnie prosty w przygotowaniu, a wychodzi wilgotny i smaczny 🙂 Składniki: … Czytaj dalej Chleb wiejski
czarrna od kuchni
Szarlotka z bezą 129Szarlotka to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast. Nie robimy jej zbyt często, bo jednak – nie ma co ukrywać – trochę leniuszkami jesteśmy i preferujemy ciasta, które
Marder&Marder Manufacture
Piernik z jabłkami w rumie 156Tekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy
SprawdzonaKuchnia.pl
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 182kluczowe. Krok 4. Pieczenie. Temperatura pieczenia zależy od typu wypieku – ciasta pieczemy najczęściej w temperaturze 180 stopni, drożdżówki i bułeczki z nadzieniem w 190-200 stopniach, ale np. chleby nawet w 240 stopniach. Wszystkie drożdżowe wypieki, oprócz chlebów, przed wstawieniem do piekarnika, warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka – będą miały piękny złoty kolor. Podsumowanie Ciasto drożdżowe
Na-talerzu.pl
Zupa krem ze szpinaku 109indyka (może być kurczak) pałki z kurczaka 5 szt. 3 opakowania szpinaku opakowanie włoszczyzny (tym razem mrożona w pokrojoną w paski) 3-4 ząbki czosnku 3-4 kromki chleba śmietana Sposób przygotowania: Gotujemy wywar tym razem na porcji z indyka może to być baza na podstawie zwykłego rosołu. Jak mięso miękkie wrzucam warzywa. Tym razem wrzuciłam mrożone, ale mogą być(...)zupy ja tego nie robiłam. Wszystko blendujemy. Na patelni podsmażyć szpinak dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem i chwilę dusimy na koniec również zmiksować. Wymieszać szpinak z resztą zupy. Chleb pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni na łyżce oleju aż się zarumieni. Wlać do miski dodać łyżkę śmietany i grzanki. Autor przepisu: Emilia Szulc Artykuł Zupa krem ze szpinaku
Wasze Przepisy
Sałatka z awokado i serem kozim 157pomidorki koktajlowe- 300 g oliwki kalamata- 10 sztuk oliwa z oliwek- 3 łyżki sok z połówki cytryny sól pieprz chili w proszku- szczypta -do podania: kromka żytniego chleba Sałatka z awokado i serem kozim – sposób przygotowania: Szpinak dokładnie opłucz i wysusz. Awokado pokrój w dość dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Ser kozi pokrój(...)oliwki kalamata oraz ser kozi. Całość dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Sałatkę podawaj z kromką żytniego chleba. Sałatka z awokado i serem kozim Smacznego. Artykuł Sałatka z awokado i serem kozim pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z brokułów 141przystępna SKŁADNIKI : 2 średnie brokuły 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 800 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 2 łyżki serka śmietankowego 5-6 kromek chleba masło 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu szczypta chili 2 łyżki startego parmezanu 1. Brokuł myjemy i odcinamy różyczki. Różyczki po zważeniu miały 500 g. 2. W garnku podsmażamy(...)obrane ziemniaki i gotujemy 30 minut. 3. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. Dodajemy serek śmietankowy oraz przyprawy sól, pieprz i chili. 4. W tym czasie możemy przygotować grzanki. Chleb smarujemy masłem i posypujemy ziołami. Kroimy na małe kwadraciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 5minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C na złoty kolor
karolgotuje
Udka miodowo-musztardowe 128Kurczak w Polsce jest chyba najbardziej popularnym mięsem. Stosunkowo tani, łatwy i szybki w zrobieniu, w zasadzie ciężko go popsuć. A że nasz blog bazuje właśnie
Marder&Marder Manufacture
Chleb z ziarnami wg Aleex 161takim wieku, że teraz już odpoczywają, a różne uroczystości rodzinne przygotowujemy na zmianę z siostrą. Oprócz różnych smakołyków, które przyrządziłam, upiekłam specjalnie dla taty (i dla nas) pyszny chleb. Przepis na ten chlebek dostałam od mojej znajomej (Sylwio-wielkie dzięki) i sięgam po niego, kiedy chcę mieć pyszne pieczywo, a nie mam czasu, by nastawiać chleb na zakwasie. Jeśli macie
W mojej kuchni
Pieczeń Rzymska z ziemniakami i wsiniami 146Pieczeń Rzymska z Belgii czyli Gehaktbrood Pieczeń Rzymska i jej historia. Niewątpliwie pieczeń Rzymska jest podobna do bochenka chleba i jest częścią wielu kuchni świata. Pierwsze wzmianki o pieczenie Rzymskiej pochodzą z V wieku, choć z pewnością jej pochodzenie zapewne jest wcześniejsze. Rzymianie na przykład siekali mięso, mieszali je z winem, chlebem, orzeszkami Pini i zapiekanki w piecu
RafalCook