Rolada cynamonowa z jabłkami Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, wsypać pokrojone jabłka, cukier, cynamon i na średnim ogniu prażyć, aby jabłka się nieco rozpadły cały czas mieszając. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach przegotowanej zimnej wody. masa mascarpone Do wysokiego naczynia włożyć serek mascarpone, wlać śmietaną kremówkę, wsypać cukier i przy pomocy miksera ubić na puszystą sztywną masę. Rozwinąć ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...