bułki - 33426 przepisów (strona:552/2229)

Roti z warzywami 191

podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie:      Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą(...)zrobiła się z nich ciapa. Nie mogą być bardzo miękkie, bo wtedy ciężko będzie nam je pojedynczo chwycić. Kiedy warzywa są na ogniu, mieszamy w misce wszystkie przyprawy z bułką tartą. Jeśli chodzi o ilość przypraw, polecam najwięcej dodać słodkiej papryki, ziół prowansalskich i kurkumy, najmniej natomiast pieprzu ziołowego i oregano. Po środku pozostaje chilli i imbir. Są dwa sposoby

Weganizm infantylny
Panini z szynką parmeńską i pesto 419

Panini, czyli słynne włoskie kanapki są zazwyczaj podawane na ciepło. Robi się je najczęściej z włoskiej bułki ciabatty wypełnionej różnego rodzaju nadzieniami.  Składniki: 2 bułki ciabatty 4 plastry szynki parmeńskiej pomidor kulka mozarelli zielone pesto bazylia Bułki przeciąć, każdą połówkę posmarować niewielką ilością zielonego pesto. Na dolnej części każdej bułki ułożyć po dwa plastry szynki parmeńskiej, następnie plastry pomidora(...)liście świeżej bazylii i mozarellę. Przykryć górną połówką bułki i zgrillować pare minut w opiekaczu

wyzwania kuchenne
Jajko zapiekane w kajzerce 135

Szybki i prosty pomysł na jajko inaczej. Ciepła i chrupiąca bułka, a w środku zapieczone jajko z szynką i serem - to musi być smaczne... Składniki na 4 sztuki: 4 bułki kajzerki wieloziarniste lub zwykłe 4 jajka 4 plastry szynki np. parmeńskiej 4 plastry żółtego sera sól, pieprz świeża bazylia lub szczypiorek Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Z bułek odkroić(...)wierzch i ostrożnie wydrążyć środek, uważając aby nie przebić spodu. Ułożyć je na blaszce. Na dnie każdej bułki ułożyć plaster szynki i plaster sera, a na wierzch wbić delikatnie jajko i posypać je świeżo mielonym pieprzem i solą. Ostrożnie przenieść bułki do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy otrzymać. Wyjąć

wyzwania kuchenne
Homemade bake rolls 153

Ceny bułek w Norwegii przyprawiają o zawrót głowy. Jeśli już trafi się jakieś w przystępnej cenie, to i trzeba zapiekać je w piekarniku przed spożyciem (ot, norweska logika).  Z kolei chlebki zbożowe kiedyś w końcu się przejedzą. Poszłam więc po rozum do głowy i postanowiłam spróbować swoich sił jako piekareczka. Znalazłam doskonałą stronę z przepisami na  różne rodzaje(...)bułek  i oto moje dzieło :)  Szczęśliwa 13 ;) Przepis na ciasto: drożdże rozpuściłam w 2 szklankach letniej wody dodałam 2 szklanki mąki, wymieszałam i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 min) 3 łyżki masła rozpuściłam w garnuszku i pozostawiłam do wystygnięcia do wyrośniętego zaczynu dodałam 3 szklanki mąki i łyżkę soli, dokładnie wymieszałam ciasto zagniatałam

bastalena
1501.Kotlety mielone z dynią 193

razie potrzeby wystarczy naczynie wstawić do mikrofalówki lub kuchenki i po prostu zagrzać. 50 dkg mięsa mielonego  10 dkg  dyni  1 cebulka  1 czerstwa bułka 1 jajko  sól ,pieprz  wegeta, majeranek zioła prowansalskie  bułka tarta do obtoczenia  Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Dynię obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę i startą dynię, posiekaną cebulkę, jajko  i przyprawy. Wyrobić masę i formować niewielkie kotleciki, można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Piękny Jaś w bułce tartej 166

Była fasolka po bretońsku zapiekana...i troszkę mi zostało..po prostu nie zmieściło się w naczyniu żaroodpornym...i tak oto jest fasolka podsmażana w bułce tartej..pomysł gdzieś podpatrzyłam w necie.. ugotowana fasola  bułka tarta masło sól pieprz koperek Ugotowaną fasolę odcedzić. Na patelni roztopić masło, dodać fasolę, bułkę tartą i wymieszać wszystko razem. Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone 166

kotlety mielone to tylko z buraczkami! Składniki: 500g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano 100 g bułki tartej Olej do smażenia Buraczki tarte firmy Krokus Przepis: Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki, jajko, cebulę pokrojoną w drobną(...)kostkę, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolitą masę.  Z masy formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z buraczkami tartymi - jak dla mnie najlepszy dodatek do tego dania! Buraczki firmy Krokus były delikatne w smaku z wyczuwalną nutką cebulki. Pyszności! insertCookd("c70bd272042e9b87b7854a92cdc98057

Emcia Pichci
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 228

Zaglądam do chlebaka a tam tona niezjedzonych kajzerek. Bułki tartej już mam na kolejne kilka miesięcy. Jakbym wyrzuciła, wtedy mąż wyrzuciłby mnie z domu :) To natchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą(...)serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 25 g masła 200 g mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 80 g sera żółtego Bułkę, mleko

Olikowa kuchnia
Bajgle 142

Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na 12 - 15 części.  Z każdej uformować bułeczkę.  Odłożyć na około kwadrans do wyrośnięcia.  Następnie omączonym palcem zrobić dziurkę w środku bułki i kręcąc bułką po stolnicy zrobić dużą dziurkę.  Bułki odłożyć do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.   W dużym, płaskim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki miodu.  Każdą(...)bułkę obgotować przez minutę z każdej strony.  Odłożyć na kratkę lub ściereczkę, aby ociekły z wody. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i / lub sezamem.  Piec, aż bajgle będą złote, przez 20 - 25 minut.  Przestudzić na kratce

Sto kolorów kuchni
Bułki greckie Tiropsomo 233

weekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków . Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne. Składniki(...)dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce. Razem ze mną bułeczki piekli: Bożena

Ala piecze i gotuje
Pyszne domowe hamburgery. 156

zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach. :) Nie znaczy to, że od razu muszę jechać do Mc Donaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. Składniki: bułki do hamburgera; sałata karbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty;  ketchup  kotlety: mięso mielone wieprzowe łyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego 1 mała cebula 1 jajko mała bułka(...)być więcej ale najpierw trzeba spróbować); 1,5 łyżki śmietany; łyżeczka musztardy; sól; pieprz (do smaku) Proporcje nie są sztywne, zawsze można dodać więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku. Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy

Brzuszki Łakomczuszki
Burgery z czerwonej fasoli 185

wyszły pyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i cebuli sprawił, że były jeszcze ciekawsze w smaku. Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek  1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej sól(...)odsączyć i zmiksować na gładką masę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Ostudzić i dodać do fasoli, jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze wyrobić ręką i uformować 8 kotletów. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przeciąć na pół i podpiec na patelni. Do każdego burgera włożyć liść sałaty

Pasja Smaku
Burgery z pieczarkami 188

dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się je obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły na obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus” z ziołami prowansalskimi Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię(...)ogniu odparowujemy z nich wodę. Dolewamy odrobinę oleju, dorzucamy posiekaną cebulę, trochę soli i podsmażamy. Mięso mielone (1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą suchą bułką, bułką tartą, pieczarkami z cebulą i przyprawami (ostrożnie z solą, trzeba pamiętać, że pergamin jest z przyprawami). Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy burgery, układamy

Gotuj z Misiem
Pieczeń rzymska z czubrycą 190

kanapek jak i na ciepło do obiadu. Składniki: 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 4 duże jajka 1 duża cebula 100-150g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżeczki zielonej czubrycy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 3 jaja ugotować na twardo(...)Ostudzić i obrać ze skorupki. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć z wody. Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Mięso mielone dokładnie połączyć z jednym surowym jajkiem, bułką, bułką tartą, czubrycą, majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać zarumienioną cebulkę i boczek (razem z oliwą na której się smażyły) oraz przeciśnięte 2 ząbki

Ze smakiem i z pasją
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 543

się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego masła(...)grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki. Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się

Ze smakiem i z pasją