Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera duuużo bakalii. Ale smakiem w niczym im nie ustępuje, i tak samo pachnie cynamonem, goździkami i innymi przyprawami.Tym razem nie piekłem w podłóżnych foremkach - keksówkach, postanowiłem upiec w kwadratowej blaszcze, o boku 23 cm i wysokości około 10 cm. Wydłużyło to czas pieczenia, w typowych, węższych keksówkach, czas pieczenia będzie ocz... czytaj dalej...
Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...