Piernik litewski

Piernik litewski

Piernik litewski

Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera duuużo bakalii. Ale smakiem w niczym im nie ustępuje, i tak samo pachnie cynamonem, goździkami i innymi przyprawami.Tym razem nie piekłem w podłóżnych foremkach - keksówkach, postanowiłem upiec w kwadratowej blaszcze, o boku 23 cm i wysokości około 10 cm. Wydłużyło to czas pieczenia, w typowych, węższych keksówkach, czas pieczenia będzie ocz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Autor

MarcinH

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

piernik, pieczenie, miód, orzechy włoskie, orzechy, bagietka, kefir, przepisy na święta, jajko, bułki, chleb, pieczywo, figa, ciasto, włoska, żurawina, por , czekolada, cynamon, polewa, słodkie, chleb na zakwasie, ciasto z masa, ciasta z masa, bułka pszenna, puszyste ciasto, jajka na święta, ciasto z orzechami, szybki ciasto, szybkie ciasto

Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.