Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie
Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina piekła chleb o nazwie Struan Micheil, który był wykonywany ze wszystkich różnych ziaren zbóż zebranych w ciągu roku. Najstarsza córka, pod czujnym okiem matki, wypiekała chleby - duże Struany dla społeczności, a małe dla każdego członka rodziny. Na pamiątkę nieobecnych przyjaciół lub tych, którzy zmarli, spec... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka
Autor
MarcinH
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
chleb, ciasto, ryż, płatki owsiane, bagietka, bułki, pieczywo, ciekawe przepisy, tosty, kanapki, żurek, drożdżowe, do pracy, chleb na zakwasie, chleb razowy, chleb na drożdżach , chleb z ziarnami, bułka pszenna, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia
Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka
Dodaj komentarz