obiadu;) Jest to też pomysł dla tych, którzy szukają przepisu na szybką i smaczną sałatkę bez majonezu. 1 większa pierś z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka mąka krupczatka bułka tarta lub panko 1 duże jajko sól, pieprz Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 150-200 g pomidorków koktajlowych garść orzechów 4 kromki chleba tostowego oliwa do smażenia zioła prowansalskie(...)łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Mięso kroimy na pół, delikatnie rozbijamy. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, po czym panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub panko. Smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. Po przestudzeniu kroimy na paseczki. Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Chleb tostowy (bez skórki) kroimy w kostkę, oprószamy ziołami
Smaki Na Talerzuwarzywnego) 100 ml śmietany 18% (tej w kartoniku, do zup i sosów) 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 pulpetów) Bułkę namaczamy w wodzie, odstawiamy na parę minut. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, a której będziemy później gotować pulpety (moja patelnia(...)średnicy, idealnie pasowała do dzisiejszej ilości składników). Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, połowę usmażonej cebuli, rozdrobnione ząbki czosnku, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i dostawiamy na 15 minut. Oczyszczone grzyby kroimy w mniejsze kawałki, ja kroiłam grzyby na pół (moje miały stosunkowo niewielkie kapelusze). Grzyby dodajemy do pozostawionej na patelni cebuli, smażymy parę minut
Kardamonovymasła lub margaryny -5 żółtek (białka odkładamy do bezy) -3/4 szkl cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia JABŁKA -ok 1,5 kg startych jabłek -3 łyżki bułki tartej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -cukier do smaku jeśli jabłka są kwaśne ŚMIETANKA -ok 500ml śmietanki 30 lub 36% -0,5 szkl cukru pudru -1,5 łyżki żelatyny(...)mieć 1,5 kg startych jabłek) Prażymy je do odparowania soku i miękkości, czas zależy od odmiany i twardości jabłek Ściągamy z ognia, studzimy i dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną-mieszamy Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki, wykładamy na nią jabłka, i drugą część ciasta albo trzemy albo urywamy kawałeczki rękami i układamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasłem, to mój jesienny komfort food. W domu uwielbiamy leniwe pierogi, lub leniwe kluski, jak to niektórzy mówią. Z reguły jadamy je na słodko, polane stopionym masłem z tartą bułką i posypane cukrem, ale sezon na dynię zobowiązuje. Dlatego dziś na blogu wytrawna wersja leniwych pierogów, ale to nie są byle jakie pierogi 😀, tylko przygotowane z purée z pieczonej dyni(...)leniwe na blogu Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe. Wystarczy kliknąć w któryś link poniżej, aby przejść do konkretnego przepisu: puszyste leniwe pierogi leniwe pierogi z bułka i owocami leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem kluski leniwe Kulinarne inspiracje na Facebooku Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na także na mój profil
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki na krokiety: 150 g mąki pszennej 200 ml wody 120 ml mleka 2 jajka 15 g oleju spora szczypta soli Do obtoczenia krokietów: 2-3 jajka bułka tarta masło klarowane lub olej do smażenia przygotowanie Z podanych proporcji otrzymasz 12 krokietów. Jak zrobić farsz z kapusty i suszonych grzybów? Kapustę pokrój w ćwiartki, usuń głąb i włóż(...)zrobić krokiety? Na każdy naleśnik nałóż 2-3 łyżki wystudzonego farszu. Złóż boki naleśnika do środka i zawiń, formując krokieta. Gotowe krokiety obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Krokiety możesz też spryskać olejem i upiec we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku. Gotowe krokiety polecam podać z czerwonym barszczem. Zobacz również
Via Gustokani, to podpowiadam wam jak je zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi zimą. Składniki: 6 dorodnych kani 2 jajka odrobina mleka przyprawa typu vegeta lub sól bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 10% 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru 1 liść laurowy 1 mała cebula pokrojona w półplasterki 1 łyżeczka ziaren(...)Kanie oczyścić, pokroić na takie kawałki, by zmieściły się w słoiku. 2. Jajka wymieszać z mlekiem i vegetą w talerzu. Kawałki kani kolejno panierować w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. 3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gotować koło 5 minut, by cebula zmiękła. 4. Gorącą zalewą zalać kanie ułożone
Kuchnia domowa Anipuszystość wypieku. Mieszaj składniki starannie, aby uniknąć grudek i zapewnić równomierne rozprowadzenie wszystkich składników. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak kokosowy, możesz dodać kilka łyżek wiórków kokosowych. Keto bułki: Z tego samego ciasta możesz zrobić keto bułki, wystarczy uformować mniejsze porcje i skrócić czas pieczenia do około 20 minut. Przygotowany wg powyższego przepisu keto chleb z mąki migdałowej i kokosowej
ZGruntuFitpyszne i zdrowe warzywo stanowi podstawę wielu zup, sosów i sałatek. Przepisy z marchewką są tanie i proste - z wielu moich propozycji mogę polecić na przykład pyszne domowe bułki z marchewką , domowy paprykarz lub karkówkę duszoną z marchewką . Zobaczcie również przepis na szynkę w sosie z marchewką i porem : Pulpety w sosie marchewkowym przepis Pulpety w sosie marchewkowym(...)składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka, ale sprawdzi się też mięso wieprzowe lub indyk), ok. 1/3 szklanki bułki tartej, duże jajko, 1-2 łyżki jogurtu greckiego, mała cebula i duży ząbek czosnku. sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka (u mnie około łyżeczki) - przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw
Lekcje w kuchniobiad z grzybów leśnych. Sprawdź krok po kroku! Film: Składniki na 3-4 sztuki: 3-4 rozwinięte czubajki kanie ( same kapelusze ) 1 litr mleka 3 jajka bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól olej do smażenia Przepis: Kapelusze grzybów dokładnie oczyszczamy. Jeśli są duże, możemy je podzielić na mniejsze części. Do miski wlewamy mleko, wkładamy grzyby(...)panierowanie. W większej misce umieszczamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz do smaku i całość roztrzepujemy. Kapelusze kani najpierw zanurzamy dokładnie w jajku z obu stron, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy kapelusze kani z obu stron po 3 minuty na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite DaniaMleko 2 szklanki, Jajka 8 szt, Budyń waniliowy 3 szt, Olejek pomarańczowy pół buteleczki, Polewa: Czekolada mleczna 100 g, Mleko 4-5 łyżek, Ponadto: Bułka tarta 1-2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki kruchego spodu zagnieść. Ciasto rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, wierzch przykryć(...)folią spożywczą, aby ciasto nie przyklejało się do wałka, a następnie gotowe przenieść razem z papierem na blachę. Ciasto posypać bułką tartą. Masa serowa: Ser twarogowy zmielić. Jajka oddzielić białka od żółtek. Wszystkie składniki oprócz białek przełożyć do miski i zmiksować blenderem do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie w 3 partiach dodać ubite białka do masy
kulinarne odsłony patidodatkiem cebuli, marchewki i cukinii, duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Pyszny obiadek dla całej rodzinki. Polecam! Składniki: ok 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra mąka do obtoczenia roladek i do zaciągnięcia sosu olej do smażenia 1 cebula 1 niewielka marchew pół małej cukinii 1 łyżka(...)zeszkli dodajemy startą na tarce marchew *** *** Po chwili dokładamy startą cukinię *** *** Delikatnie solimy i mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Odkładamy do przestudzenia *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Do mięsa dodajemy przestudzone warzywa *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki i obtaczamy je w mące *** *** Obtoczone zraziki ponownie formujemy
Blog z Apetytempudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki na jabłka: 1,5 – 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki bułki tartej Składniki na bezę do szarlotki: 4 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej przygotowanie Jak zrobić kruche ciasto na spód szarlotki? Z mąki, schłodzonego masła, żółtek(...)temperaturę piekarnika zmniejsz do 165 stopni Celsjusza. Jak przygotować jabłka na szarlotkę? Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cynamonem, cukrem waniliowym, cukrem, sokiem z cytryny i bułką tartą. Jeśli używasz kwaśnych jabłek, możesz dodać więcej cukru. Jak zrobić bezę do szarlotki? Białka ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Czas ubijania pomiędzy
Via Gustonogi kurczaka bez skóry, 150 g sera żółtego, łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka pieprzu ziołowego, szczypta soli, jajko, pół suchej bułki, mleko. Przygotowanie: Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Bułkę namaczamy w mleku aż będzie miękka, następnie odsączamy z mleka, dodajemy
Lena Gotujekawałki świeży ogórek pokrojony w plastry Propozycja 2 ugotowany makaron bezglutenowy, ugotowany al dente broku, 2 klopsiki mielone świeża figa ogórek kiszony Propozycja 3 serek wiejski 2 kromeczki bułki bezglutenowe śliwki węgierki pomidor orzechy nerkowce Propozycja 4 bułka bezglutenowa z odrobiną pasty twarożkowo – jarmużowej ( przepis tutaj ) i pieczona szynką ( przepis tutaj ) migdały borówki plaster papryki pomarańczowej (dzieć sam wybierał kolor
Dorota Smakujebitej śmietany. Po prostu niebo w gębie! Składniki na jabłecznik orzechowy: Biszkopt orzechowy: 6 jajek rozmiar L 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów 120 g cukru 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników. Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarne