bułki - 33426 przepisów (strona:562/2229)

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad 74

koperkiem.   Składniki na klopsy w młodej kapuście (4 porcje): Klopsy (około 8 sztuk): 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe) łyżka bułki tartej łyżka kaszy manny jajko sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra   Dodatkowo: niewielka młoda kapusta lub pół główki większej średniej wielkości marchew pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny(...)śmietanki 30% pęczek kopru łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy   Przygotowanie Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po 3-4 minut

e-PrzepisyKulinarne
Krem z młodej kapusty z pulpecikami 73

Składniki: 500 g młodej kapusty 2 cebule 5 średnich ziemniaków 700 ml bulionu warzywnego 300 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g liści szpinaku baby 4 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka świeżego koperku 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)kostkę ziemniaki. Mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut. W tym czasie do odłożonej, przesmażonej cebuli dodajemy mielone mięso, jajko, poszatkowane drobno liście szpinaku, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Masę miksujemy ręcznym blenderem. Z gładkiej masy formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do gotującej się zupy.  Gotujemy przez kolejne 15 minut

Qchnia po prostu
Bocadillo – Bocata Hiszpańska kanapka 70

równie fascynująca, jak jej smaki. Historia Bocadillo – Bocata Hiszpańska kanapka Początki Bocadillo sięgają początku XIX wieku. Pierwotnie była to prosta przekąska, którą lubili pracownicy, składająca się z chrupiącej bułki wypełnionej lokalnymi składnikami, łatwo dostępnymi w różnych regionach Hiszpanii. Z biegiem czasu Bocadillo ewoluowało, dostosowując się do różnorodnych gustów i preferencji Hiszpanów. Istnieje wiele odmian Bocadillo w całej Hiszpanii(...)odrębna i reprezentatywna dla określonego regionu, z którego pochodzi. Jednym z najbardziej znanych jest Bocadillo de Calamares z Madrytu. Ta przepyszna kanapka zawiera smażone krążki kalmarów nadziewane miękką podłużną bułką. Jest popularnym wyborem wśród mieszkańców i obowiązkowym punktem dla każdego odwiedzającego miasto. Bocadillo – Bocata W Katalonii Bocadillo de Butifarra to ukochana specjalność. Zawiera grillowaną kiełbasę wieprzową o nazwie — Butifarra

RafalCook
Klopsiki z indyka w sosie porowym 85

sosu. Obiad był gotowy dosłownie w chwilę, podałam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem i było pysznie. Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonego mięsa z indyka 1 mała, pszenna bułka, wcześniej namoczona w wodzie 1 jajko 1 mała cebula lub łyżeczka suszonej, mielonej cebuli łyżeczka słodkiej papryki łyżka drobno siekanego koperku sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła(...)pieprz do smaku łyżeczka świeżego drobno siekanego koperku – opcjonalnie   Zaczynamy od przygotowania klopsików – do miski przekładamy mięso, dodajemy do niego niego dobrze odciśniętą z wody bułkę, jajko, cebulę – jeśli żywą to polecam bardzo drobno posiekać, najlepiej w robocie kuchennym, paprykę słodką, koperek, sól i pieprz do smaku – wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, ale można

Smaczna Strona
Klopsiki duszone w młodej kapuście 79

również zachęcam. Przepisy nieco się od siebie różnią, dlatego też polecam wypróbować oba! PRZEPIS NA KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE Składniki 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 200 ml bulionu 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej kilka gałązek(...)świeżego koperku łyżka masła sól pieprz szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na talerz przekładamy odrobinę mąki. Z doprawionego mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Patelnię z olejem rozgrzewamy, przekładamy przygotowane kotleciki

Przepiski.pl
Pulpety w sosie pomidorowym + film 66

łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pulpety 800 g mielonego mięsa 2 małe cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 350 g ugotowanego makaronu Przepis: Do miski przekładamy passatę pomidorową, dodajemy śmietanę oraz przyprawy: sól, czarny przepis(...)oregano oraz bazylię i wszystko dokładnie razem łączymy. Obraną cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz bułkę tartą, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Pulpety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy

Smakowite Dania
Gołąbki z młodej kapusty 64

pyszny letni obiad. Sprawdź także przepis na gołąbki bez zawijania . Składniki: (na ok 14 gołąbków)   główka młodej kapusty, cebula, 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem), jajko, 2 łyżki bułki tartej, pęczek koperku, 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bulion   Przygotowanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście. Całą główkę parzymy we wrzątku na małym ogniu przez około 10 minut(...)gorące, a nie można zrobić dziury w liściach. Ryż gotujemy przez 10 minut - odcedzamy i studzimy. Cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu, jajko, ryż, bułkę tartą, posiekany koperek. Dokładanie mieszamy. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa. Zawijamy najpierw boki a potem w ciasny rulon, tak, aby farsz pozostał w środku liścia. Przekładamy go garnka, zalewamy

Lena Gotuje
Pełnoziarnista tarta z botwiną 62

kiszoną kapustą ) Tarta z botwiną - przepis na 6 porcji Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne: duży pęczek botwinki, 250g kiełbasy, 300g twarogu półtłustego, 100g fety, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania spodu będą Ci potrzebne: 300g mąki graham, 120g masła, szczypta soli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 żółtko(...)wrzątku włóż botwinę, blanszuj 2-3 minuty, po czym odcedź i pokrój w duże kawałki. 6. Kiełbasę pokrój w plastry. 7. Mięso wymieszaj z pokruszoną fetą, twarogiem, jajkami, bułką tartą i botwiną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 8. Wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj widelcem, żeby nie wyrósł w czasie pieczenia. 9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Z notatnika dietetyka
Knedle serowe z truskawkami 82

delikatnych knedli z truskawkami! Brzmi łatwo? Spróbuj i przekonaj się sam! Podaj jako letnie danie główne bądź deser, polej kwaśną śmietaną i posyp cukrem lub serwuj na słono z bułką tartą z masełkiem. We wszystkich wersjach są pyszne! Kluczowym składnikiem przepisu na knedle twarogowe z truskawkami jest dobrej jakości twaróg lub jak kto woli ser wiejski. To właśnie on nadaje(...)minut. Ponownie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij ugotowane knedle i przełóż na talerz. W ten sposób ugotuj pozostałe kluski. Knedle serowo – truskawkowe podawaj z podsmażoną na maśle bułką tartą, z kwaśną śmietaną posypaną brązowym cukrem lub gałką lodów. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy knedle serowe z truskawką można zamrozić, to jak najbardziej tak! W tym celu surowe

Kuchnia Na Wypasie
Jak poprawnie usmażyć rybę? 70

łyżek mąki pszennej i z każdej strony delikatnie obtoczyć ją w mące tuż przed smażeniem. Możesz też wbić do głębokiego talerz jajko i rozbełtać widelcem. Do innego talerz wsyp bułkę tartą. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smaż na rozgrzanej patelni. 5. Jak poprawnie smażyć rybę? Rybę należy smażyć przede wszystkim na dobrze

Ania gotuje
Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem 73

białka 6 szt, budyń waniliowy bez cukru 2 szt, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ekstrakt z wanilii kilka kropel, sól szczypta, dodatkowo: rabarbar 600 g, galaretka truskawkowa (sucha)1 szt, bułka tarta 1,5 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, żółtka, cukier i wszystko razem posiekać nożem, a następnie(...)ciasto. Podzielić na dwie części, mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki na 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać bułką tartą. Rabarbar obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, wymieszać z suchą galaretką truskawkową i wyłożyć na spód ciasta. Masa jogurtowa: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać

kulinarne odsłony pati
Niedziela w większości Polskich domów 85

przede wszystkim smaczne. Na zakończenie, po wkur….sąsiadów, tłuczkiem do mięsa 🙂 zapraszam Cię mój drogi czytelniku — podglądaczu na niedzielny polski obiad. Składniki Mięso Schab Maślana Mąka Jajko Bułka tarta Smalec Masło Sól Pieprz Młoda kapusta Młoda kapusta Smalec Masło Ocet jabłkowy Sól Pieprz Mąka Purée ziemniaczane Ziemniaki Masło Mleko Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso – zacznij dzień wcześniej(...)schowaj na noc, do lodówki. Po drugie rozbij mięso dość mocno. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść kawałek smalcu i masła. W międzyczasie kotlety obtocz w mące, jajku, bułce tartej i ostrożnie połóż je na rozgrzaną patelnię i smaż na złoto – brązowy kolor, z dwóch stron. Kapusta Po pierwsze pokrój kapustę na małe kawałki, usuwając oczywiście twardy środek

RafalCook
Krążki cebulowe 63

Krążki cebulowe to przepyszna przekąska na imprezy. Każdy je uwielbia, dlatego szybko znikają ze stołu. Składniki 2 duże cebule 2 szklanki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej sól woda mineralna bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Cebule kroję na mniej więcej centymetrowe krążki i rozdzielam poszczególne pierścienie. Wkładam do miski z wodą i solą (1 łyżeczka) i do lodówki na jakieś(...)jeśli ktoś woli pikantne to ostrej, oraz wodę mineralną (daję na oko). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko dokładnie mieszam i maczam cebulę w cieście, oraz panieruję w bułce tartej. Smażę w głębokim oleju, po wyjęciu odsączam na ręczniku papierowym. Autor przepisu: Izabela Artykuł Krążki cebulowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Chrupiące klopsiki z mozzarellą jak włoska fiesta 66

cebuli 3 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 kulka mozzarelli / 12 mini mozzarelli bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1/2 małej cebuli 3/4 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz i sól do smaku(...)pół i każdą połówkę pokrój na 6 równych kwardatów. 4. Mięso podziel na 12 równych porcji. 5. W każdą porcję mięsa zawiń mozzarellę i uformuj klopsika. 6. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoto. Sos pomidorowy: 1. Pomidory zmiksuj z cebulą, przyprawami i oliwą na gładko. 2. Przelej do rondelka i gotuj przez 10min, aż lekko zgęstnieje. Smacznego! Meatballs

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krucha tarta z budyniem i truskawkami 65

pieczenia Na budyń: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy ) 4 łyżki cukru Dodatkowo: około 25 dag truskawek mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej      Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce.     2. Wałkowanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykładamy(...)tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy tak, żeby zrobić brzegi. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.     3. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń lekko studzimy. Następnie rozsmarowujemy go na cieście. Powinien być ciepły, ale nie gorący

Izabelawkuchni