natki pietruszki Sos pomidorowy: ? 4 duże pomidory ? 150 g sera feta ? kilka liści selera i pietruszki ? przyprawa Kamis Viva Italia Arrabiata Wykonanie: ? Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. ? Kalafiora ułożyć w żaroodpornej formie posmarowanej olejem. ? Całą kopułę kalafiora wysmarować
To co kochamdymki ? 1 czerwona papryka ? 1/2 pęczka koperku ? 1/2 pęczka natki pietruszki ? 1/2 pęczka bazylii ? 4 kromki chleba tostowego ? 1 jajko ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz ? bułka tarta do panierowania Bób ? bób mrożony 300 g ? 100 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 1/2 pęczka mięty ? sól, pieprz ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filet z dorsza posolić i popieprzyć, ułożyć na papierze do pieczenia(...)obrany ze skórki, pokroić w kostkę, dodać posiekaną zieleninę i dymkę, jajko, drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Odstawić na godzinę do lodówki. ? Formować niewielkie kulki i krokieciki. Panierowane w bułce były tylko krokieciki. ? Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 10 minut w temp. 220 st.C. ? Bób ugotować wg zaleceń producenta. ? Cebulę i boczek pokroić w kostkę
To co kochamobranej dynii ? 300 dkg makaronu kolanka ? 1/2 szklanki rodzynek ? 3 jajka ? 3 łyżki cukru ? 2 łyżki masła ? sól do smaku ? 1 łyżeczka cynamonu ? 2 łyżki cukru brązowego ? tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Dynię pokroić w kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą. ? Rozgrzać masło, podsmażyć dynię, wlać odrobinę wody i poddusić(...)Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą, białą masę. ? Wymieszać razem dynię, makaron i masę jajeczną, dodać cynamon. ? Przełozyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. ? Posypać zapiekankę cukrem brązowym. ? Zapiekać 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochamSkładniki na 1 porcję: ? płat szynki cielęcej ok. 150-180 g ? 1 jajko ? mąka i bułka tarta do panierowania ? sól, biały pieprz ? cytryna Sałatka: ? 1 ugotowany w łupinie ziemniak ? 1 mała cebula czerwona ? 3 łyżki szczypiorku ? 1 łyżka octu winnego białego ? 2 łyżki oleju ? szczypta cukru ? 4 plastry boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Sznycel dokładnie rozbić przez folię(...)spożywczą, zawijając kilkakrotnie brzegi do środka, przyprawić solą i białym pieprzem. ? Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Sznycel dokładnie uklepać ręką aby panierka nie odstawała od mięsa. Najlepiej odstawić na godzinę do lodówki. ? Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. ? Boczek pokroić w plasterki, usmażyć na maśle sklarowanym na chrupko. ? Ziemniaka pokroić w łupinie
To co kochamSkładniki: ? 500 g brukselki ? 2 łyżki masła roztopionego ? sól ? natka pietruszki Posypka ? 1 łyżeczka tartej bułki ? 1 łyżeczka startego parmezanu ? 1 łyżeczka orzechów włoskich Wykonanie: ? Brukselkę ugotować w osolonej wodzie. ? Orzechy włoskie włożyć do woreczka i utłuc tłuczkiem do mięsa lub zemleć w młynku. ? Połączyć orzechy z parmezanem i bułką tartą. ? Ugotowaną brukselkę włożyć do naczynia do zapiekania, polać masłem
To co kochamListki brukselki smażone z cebulką na maśle – rewelacja, pomysł ten można wykorzystać do innych dań. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 300 g gotowanych ziemniaków ? 300 g mięsa wieprzowego mielonego ? bułka kajzerka ? 2 jajka ? 2 duże cebule ? 2 łyżki pietruszki ? kilka główek brukselki ? 3 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki ugotowane przetrzeć przez praskę. ? Ziemniaki surowe zetrzeć na drobnej(...)tarce i odcsnąć z soku. Sok odstawić na bok. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. ? Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, namoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę oraz 1/3 cebuli i natkę pietruszki. Uformować małe krokieciki. ? Wymieszać ziemniaki z jajkiem, dodać sól i skrobię, która odstała się z soku z ziemniaków. ? Jest to dość płynna masa ziemniaczana
To co kochamindyka ok 1 kg ? sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz ? 200 g pieczarek ? 1 pęczek natki pietruszki ? 150 g żółtego sera ? sok z 1/2 cytryny ? 1 jajko ? 2 łyżki bułki tartej ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki oleju Polewa ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki ? 1 łyżka oleju Wykonanie: ? Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć(...)soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. ? Natkę pietruszki drobno posiekać. ? Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. ? Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ? Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. ? Piec w nagrzanym piekarniku
To co kochamkurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak ? 4 jajka ? 250 g pieczarek ? 100 g masła ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oliwy ? 3 bułki kajzerki ? sól, biały pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: ? Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i przepuścić przez maszynkę
To co kochamgotową na stół. Składniki: ? 1 kg filetów ryby – u mnie sola ? sok z 1 cytryny ? sól, biały pieprz Panierka ? 3 jajka ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki mąki ? tarta bułka do panierowania ? olej do smażenia Marynata ? 1 szklanka octu ? 4 szklanki wody ? 3 łyżki cukru ? 1 łyżka soli ? 2 czerwone cebule Wykonanie: ? Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć(...)polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami. ? Na patelni rozgrzać olej. ? Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. ? Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. ? Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. ? Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać
To co kochamdanie. My jedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki. Składniki: ? 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości ? 1 jajko ? bułka tarta do panierowania ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. ? Plaster moczyć z obu stron w jajku, a potem w tartej bułce
To co kochamszklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 2 jajka ? 125 g masła ? 50 g drożdży ? szczypta soli Jagody ? 2 szklanki jagód ? 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze ? 2 łyżki bułki tartej Kruszonka ? 100 g mąki ? 60 g masła ? 60 g cukru pudru Glazura ? 1 jajko ? 2 łyżki mleka Wykonanie: ? Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać(...)Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. ? Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. ? Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. ? Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. ? Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. ? Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. ? Piec jagodzianki
To co kochamsobą, a masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: ? 250 g makaronu np kolanka ? 4 gruszki ? 3 jajka ? 1 szklanka mleka ? cukier waniliowy ? 1 łyżka cukru ? masło i bułka tarta do formy ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. ? Do naczynia
To co kochamDodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. ? Poddusić do odparowania wody i wyłożyć na durszlak aby ściekły resztki sosu, po czym zemleć w maszynce. ? Bułki namoczyć w wodzie, bardzo dokładnie wycisnąć najlepiej przez gazę i pokroić w drobną kostkę. ? Połączyć zmielone pieczarki, pokrojoną bułkę, starty na grubej tarce żółty ser i dokładnie wymieszać. ? Przyprawić solą
To co kochamzwykłego schabowego chyba każdy potrafi zrobić. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 4 plastry ananasa ? 4 łyżeczki żurawiny ? 4 łyżki startego sera żółtego ? sól, pieprz do smaku ? 1 jajko ? mąka i bułka tarta do panierowania ? olej do smażenia Wykonanie: ? Lekko rozbić plastry schabu, posypać solą i pieprzem z obu stron. ? Panierować w mące, jajku i bułce tartej. ? Usmażyć kotlety na złoty kolor
To co kochamposiekany ząbek czosnku, sok z cytryny. ? Doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. ? Po tym czasie odlać powstały płyn, wymieszać z oliwą i natką pietruszki. ? Kromki bułki posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 3 minuty. ? Po tym czasie wyjąć i ułożyć na bułce plastry mozzarelli. ? Ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty
To co kocham