łyżeczka proszku do pieczenia, beza / piana: 150 g cukru, 3 białka, łyżeczka skrobi ziemniaczanej nadzienie: dokładnie odsączone brzoskwinie z puszki (puszka ok. 820 g) łyżka skrobi ziemniaczanej, kilka łyżeczek bułki tartej cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło(...)Ponakłuwać widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć odsączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną. Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier
Lekcje w kuchniwystudzone bułeczki można mrozić. Wystarczy włożyć je do plastikowego pojemnika lub woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Ja bułeczki w zamrażalniku przechowuję około 2 miesiące. Lubisz wytrawne bułki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem. Bułeczki z nadzieniem The post Bułeczki z kurczakiem i warzywami appeared first on MeCooks Blog
MeCooksSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)opakowaniu, studzimy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na gorącym oleju, do momentu zeszklenia. W dużej misce łączymy zmielone mięso, ryż, przesmażoną cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do solą i pieprzem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy okrągłe pulpety wielkości dłoni. Następnie każdy osobno obtaczamy w mące. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną
Qchnia po prostuszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła (lub margaryny) + około 1 łyżki do wysmarowania tortownicy 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej do obsypania tortownicy szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem(...)obsypujemy bułką tartą. Masło rozpuszczamy w rondelku, przelewamy do dużej miski, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ostudzonego masła. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego masy. Ciasto wylewamy do tortownicy, na wierzchy układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około
Qchnia po prostufasolki szparagowej sól i pieprz, ziele angielskie 100 ml słodkiej śmietanki 30 % pół pęczka koperku Klopsiki: ok 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy
Blog z ApetytemUczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie
SprawdzonaKuchnia.plcynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki orzechowej z bezą: Przygotowanie ciasta. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, zmielone orzechy(...)grubych oczkach zetrzeć na dno blachy. Wyrównać i docisnąć dłonią. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ciasto oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowanie masy jabłkowej. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć do większego garnka. Garnek wstawić na gaz. Do jabłek dodać cukier, cynamon i żurawinę. Wymieszać
Danka PichciSerdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu i oczywiście zajrzenia na bloga Ani. Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej 100 g cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki-do obtoczenia pulpetów Sos: 500 ml bulionu warzywnego(...)jajkiem, bułą tartą, solą, pieprzem, papryką i oregano, dodajemy do mięsa mielonego. Masę wyrabiamy dłonią do momentu aż masa stanie się jednolita ( w razie potrzeby dodajemy trochę więcej bułki ), formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy bulion, delikatnie wrzucamy pulpety, płomień zmniejszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy ugotowane mięso, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i chochlą gorącego bulionu
R'n'G KitchenSkładniki: dorsz czarny filety 3 sztuki duże, mąka pszenna 1/2 szklanki + tarta bułka 1/2 szklanki + kucharek 2 łyżki + pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, papryka 1 sztuka duża, cebula 3 sztuki średnie, pomidory dojrzałe 8 sztuk miękkie, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 3-4 łyżki, sól 2-3 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, woda 2 szklanki(...)łyżki, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski. Pomidory, paprykę, cebulę opłukać i obrać, pomidory ze skórką
W Mojej Kuchni LubięKOZIM SEREM Składniki: 200g brokuła 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy kilka listków sałaty kilka rzodkiewek kilka kasztanów jadalnych z zalewy 3 łyżki ziaren słonecznika prażonego kilka kromek bułki plastry sera koziego sól ziołowa olej rzepakowy tłoczony na zimno Jak zrobić sałatkę brokułową: Brokuły gotujemy al dente. Cukinie kroimy w kosteczkę i przesmażamy 1 minutę na oliwie. Rzodkiewki kroimy(...)plasterki. Kromki bułki tostujemy i na gorące kładziemy plastry koziego sera. Wszystkie składniki układamy na talerzu. Oprószamy solą ziołową, słonecznikiem. Polewamy olejem rzepakowym. Artykuł Sałatka brokułowa z grzankami i kozim serem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujezdrowe śniadanie, śniadania, śniadania na słodko, tosty, tosty francuskie, zdrowe śniadanie Całkowity czas przygotowania 45 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 chleb tostowy lub bułka wrocławska 4 jaja 600 ml mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)kardamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżki masła klarowanego Kroki Wymieszaj mleko, jajka, cukier, cukier z wanilią, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Kromki chleba lub bułki namocz w masie mleczno-jajecznej i zostaw do namoczenia na 15 minut. Przełóż pieczywo do nasmarowanej masłem formy i polej pozostałą masą, jeśli jeszcze została. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Na-talerzu.plwypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium – składniki: 1 i 1/2 szklanki maku 1 i 1/2 szklanki cukru 1 litr mleka 12 jaj 1 łyżka płaska kakao 7 łyżek bułki tartej 2 opakowania cukru waniliowego garść rodzynek rum do naponczowania SKŁADNIKI NA MASĘ: 3/4 litra śmietanki kremówki 3 gorzkie czekolady 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka opium(...)gorącym mlekiem. Troszkę podgotować. Po tym dokładnie odcedzić. Mak przemielić maszynką, a następnie wysuszyć ( odparować) Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką konsystencję. Mak połączyć z kakao, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dobrze zamieszać. Dodawać łyżka po łyżce do utartych żółtek i ucierać. Dodać cukier waniliowy i rodzynki. Białka ubić na sztywno. Następnie ubite białka dodać
Olcia gotuje!cynamonowe Bruschetta na słodko z mascarpone i truskawkami Bruschetta z kozim serem i świeżymi ziołami Tosty z kawiorem z bakłażanem w pomidorach PRZEPIS GRZANKI Z BAKŁAŻANEM W POMIDORACH Składniki: bułki lub inne ulubione pieczywo 2 bakłażany małe (ok 600g) 1-2 ząbki czosnku 4 duże mięsiste pomidory (poza sezonem 2 puszki pomidorów w całości lub siekanych) 50ml oliwy 1 łyżeczka(...)kroimy w kostkę, dodajemy do bakłażanów. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylie, sól, pieprz. Podsmażamy wszystko ok 5 min aż pomidory zaczną się rozpadać. Doprawiamy do smaku. Bułkę kroimy w plastry, opiekamy w piekarniku lub tosterze. Na grzanki nakładamy bakłażana w pomidorach. Artykuł Grzanki z bakłażanem w pomidorach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje140g zimnego masła - 3 łyżki pudru ( ja daję ksylitol) - 1 łyżeczka cukru waniliowego (daję ksylitol z wanilią) - 1 jajko - 2 szczypty soli dodatkowo: - ok.300g śliwek - 1 łyżka bułki tartej - cukier do posypania owoców (daję trzcinowy, ok. 15-20g, ale może być ksylitol lub zwykły) - cynamon i kardamon - cukier puder do oprószenia ciasta Mąkę, ksylitol, sól, jajko oraz(...)czas przygotowania śliwek. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na arkuszu papieru, ja wykładam swoje potem na spód tortownicy (tak, by gotowe ciasto miało okrągły kształt). Nakłuwamy ciasto widelcem, posypujemy środek bułką tartą i wykładamy połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości) śliwki, od brzegu do środka. Obsypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Brzegi zawijamy do środka. Przekładamy na blaszkę do pieczenia
Smaczne Zdrowemasła) 120 g cukru pudru 5-8 łyżek kwaśnej śmietany 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Pozostałe składniki: 1 kg jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki bułki tartej cukier kryształ do posypania jabłek cukier puder do posypania placka Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy przesiany cukier puder, sól, żółtka(...)jednolite ciasto i dzielimy je na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i większą częścią ciasta wylepiamy spód i brzegi blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, a jeśli puszczają dużo soku, na koniec lekko odciskamy. Wykładamy je na ciasto, posypujemy cukrem kryształem i cynamonem. Przykrywamy rozwałkowaną drugą
Trzeci talerz