bułki - 33426 przepisów (strona:575/2229)

Kotlety brokułowe z jajkiem i grzybami 74

ciepło wraz z sałatką. Składniki: duży brokuł, 5 jajek, 200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu), 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 2 bułki tartej, masło do smażenia Przygotowanie: Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez około 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy(...)kostkę. Grzyby kroimy w małą kosteczkę. Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą. Za pomocą łyżki nakładamy kotleciki na patelnię. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiany kolor z obu stron

Lena Gotuje
Tatrzańska szarlotka - klasyczna 73

szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka jaj, rozmiar L 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli 200 gram zimnego masła ( koniecznie prawdziwego, 82 %) 1 łyżka bułki tartej Owoce: 1,5 kg - 2 kg jabłek ( u mnie wspomniane golden delicious i szara reneta ) sok z cytryny opcjonalnie cynamon do smaku, cukier do dosłodzenia Wykonanie: Owoce: Jabłka obieramy(...)spód i boki tortownicy.  Widelcem nakłuwamy ciasto na całej powierzchni  i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, podpiekamy około 15 minut. Po podpieczeniu posypujemy ciasto łyżką bułki tartej  i wykładamy delikatnie, równymi warstwami plasterki jabłek.  Jabłka wypełnią prawie całą tortownicę. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach  pozostałą, mniejszą część ciasta, z zamrażarki

Kronika Piekarnika
Bułeczki cebulowe z oregano wg Aleex 86

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  5. Wyrobione ciasto przełożyć podzielić na 10 równych kawałków (ok. 90 g każdy). Ja odrywam porcje ciasta i ważę. Z ciasta formować bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, włożyć do zimnego piekarnika na 15 min. 6. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 185°C w opcji góra-dół(...)termoobiegu z włożonymi do środka bułkami.  7. Piec 30 min (185°C) od momentu włączenia piekarnika. 8. Cebulowe bułeczki z oregano studzić na kratce, podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu. Smacznego

W mojej kuchni
Kotlety z ciecierzycy i pieczarek / wegetariańskie / zdrowe / fit / pieczone 89

tradycyjne kotlety, z ziemniakami i surówką.  400g ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 300g pieczarek 1 duża cebula lub 2 małe 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka  1 łyżka oleju 1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy je na oleju, studzimy.  2. W misce umieszczamy ciecierzycę i pieczarki. Blenderem(...)miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami, mieszamy.  3. Z powstałej masy formujemy kotlety, umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  wegetariańskie kotlety, wege, zdrowe, obiad, wegetariański obiad, fit, przepis, obiad bez mięsa, ciecierzyca, pieczarki, pieczone, dania obiadowe

Szefowa kuchni
Ryba po grecku. 109

składniki: 1 kg filetów białej ryby np. ( dorsza, morszczuka, mintaja..) około 7 dużych marchewek 3 korzenie pietruszki mniejszy kawałek selera kawałek pora 2 duże cebule mąka do panierowania ryby bułka tarta do panierowania olej około 5 jajek do panierki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g Pudliszki) 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 3 łyżeczki cukru 2 średnie cytryny(...)osuszamy ręczniczkiem. Kropimy cytryną i na jakiś czas odstawiamy. Po czasie posypujemy rybę papryką słodką, solą i pieprzem do smaku. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Farsz i rybę chowamy do lodówki. Po paru godzinach smakujemy farsz i ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami, cytryną i cukrem. W naczyniu układamy farsz

Olcia gotuje!
SZNYCLE Z INDYKA W PANIERCE Z BUŁKI TARTEJ I PARMEZANU 63

prostego, pysznego dania. Aby klasyki stało się zadość 😉 moje sznycle zaserwowałam z tłuczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą.  Składniki: 4 kotlety z filetu indyka sól pieprz ziołowy 3 jajka bułka tarta 2 łyżki startego parmezanu klarowane masło Wykonanie: Sznycle rozbijamy (ale niezbyt cienko) najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Solimy, pieprzymy. W miseczce rozbijamy jajka. Ja ich już(...)solę, ponieważ osolone są sznycle, i dość słony jest parmezan dodany do panierki. W rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem obtaczamy każdego sznycelka. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym 66

ryżem lub tak jak ja, z makaronem :) Składniki (4 porcje): 200 g. suchej ciecierzycy 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki i lubczyk) 4 łyżki oleju 2 puszki (2x400 g.) pulpy pomidorowej Mutti 1 duża cebula sól, pieprz, cukier 320 g. makaronu(...)posiekanych ziół, drobno starte ząbki czosnku i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę, a następnie zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odtaczaj pulpeciki w bułce tartej. Klopsiki usmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Zdejmij z patelni. Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż drobno posiekaną cebulę do zrumienienia. Wlej do cebuli pulpę pomidorową

Delicious Place
PYSZNE KOTLETY SCHABOWE, MARYNOWANE W CEBULI I MLEKU + FILMIK 84

PANIEROWANIA :  2 jajka rozmieszane z odrobiną mleka mąka i bułka tarta smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE :  Kotlety myjemy i osuszamy, następnie przecinamy błony i rozbijamy.  Przyprawiamy i przekładamy do miski obkładajac je cebulą oraz tymiankiem. Zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin do lodówki.  Kotlety wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto czekoladowe z winem i owocami 64

orzechami i owocami : figami lub śliwkami. Dzięki zawartości czerwonego wina oraz kakao ma bardzo ciemny kolor. Formę do ciasta (np. tortownica o średnicy - 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać niezbyt drobno. Przygotować owoce: śliwki (500 g) przekroić na połówki wyjmując przy okazji pestki, Figi (5 – 6 sztuk) pokroić(...)łyżeczka do kawy cynamonu, 1 łyżeczka do kawy soli, 300 ml czerwonego półwytrawnego wina, 2 jajka, 100 g orzechów włoskich, owoce: figi lub śliwki, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy

królestwo garów
Włoskie bułeczki "rosette soffiate" (wersja na szybkim zacznie biga - 3 h) 108

uformuj z niego bardzo ciasne kulki. Posmaruj wierzch z oliwą lub olejem. Przykryj folią spożywczą  i zostaw na 30 minut odpoczynku. Odciśnij wzorek za pomocą odpowiedniego znacznika do bułek lub użyj wykrawacza do jabłek. Odciśnij głęboko, ale nie całkowicie, nie przetnij ciasta. Bułki do wyrastania układaj do góry nogami (nacięciem do dołu), następnie przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną

Przepisy na domowy ser i chleb
Polpette di polo Jamiego Oliviera 71

lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa (mniej więcej 3 nogi z kurczaka, ugotowane z warzywami) 1/2 szklanki tartej bułki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki mleka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów 1 jajko Kilka łyżek siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku(...)cebula 1 liść laurowy 1 łyżka masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni Mięso z kurczaka, pół szklanki bułki tartej i parmezanu, 2 łyżki kaparów, 1/3 szklanki mleka, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przełóż do misy malaksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij

Niedzielny kucharz
Krokiety ze szpinakiem 61

przepisu Nadzienie 500 g mrożonego szpinaku 3 nieduże ząbki czosnku 1 nieduża cebula łyżka masła łyżka oleju łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Panierka 1 jajko bułka tarta mąka Dodatkowo: olej do smażenia Jak zrobić krokiety ze szpinakiem Naleśniki przygotuj zgodnie z tym przepisem . Szpinak rozmroź, odlewając z niego nadmiar wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek(...)naleśników wyłóż porcję nadzienia szpinakowego. Następnie złóż do środka boki naleśnika i zwiń go w rulon. Każdego krokieta obtocz w mące, później w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Przełóż je złożeniem do dołu na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawaj na ciepło. Zobacz też inne przepisy na obiady Pierogi z serem

okolicepalnika.pl
Kotlety po zbójnicku 91

Kotlety po zbójnicku: 4 plastry schabu 150 g boczku wędzonego 150 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 średniej wielkości biała cebula 1 jajko sól, pieprz, ostra papryka w proszku bułka tarta do panierowania 50 g startego żółtego sera 2 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kotletów po zbójnicku: Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą(...)niewielką ilością soli (boczek jest słony). Patelnię zdjąć z ognia. Jajko wbić na talerz, rozbełtać widelcem. Każdy kawałek mięsa namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i usmażyć panierowane kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek

Danka Pichci
Domowe bułeczki na jogurcie 88

Chrupiące i super pulchniutkie domowe bułeczki na jogurcie. Idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły, a także na kolację. Świetnie się sprawdzą, szczególnie kiedy nie

Alle Dobre!
Brukselka zapiekana pod serową pierzynką. 85

brukselki 1-2 szt jedna duża lub dwie mniejsze kulki mozzarelli 2 ząbki czosnku ¾ szklanki startego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku Instrukcje Brukselkę obieramy, większe kroimy na połówki, mniejsze pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę. W misce mieszamy śmietankę, parmezan, sól, pieprz, tymianek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Polewamy brukselkę i mieszamy. Posypujemy bułką tartą i parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 45 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Artykuł Brukselka zapiekana pod serową pierzynką. pochodzi z serwisu To co lubię

To co lubię - gotuję i polecam