Listki brukselki smażone z cebulką na maśle – rewelacja, pomysł ten można wykorzystać do innych dań. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 300 g gotowanych ziemniaków ? 300 g mięsa wieprzowego mielonego ? bułka kajzerka ? 2 jajka ? 2 duże cebule ? 2 łyżki pietruszki ? kilka główek brukselki ? 3 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki ugotowane przetrzeć przez praskę. ? Ziemniaki surowe zetrzeć na drobnej(...)tarce i odcsnąć z soku. Sok odstawić na bok. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. ? Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, namoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę oraz 1/3 cebuli i natkę pietruszki. Uformować małe krokieciki. ? Wymieszać ziemniaki z jajkiem, dodać sól i skrobię, która odstała się z soku z ziemniaków. ? Jest to dość płynna masa ziemniaczana
To co kochamindyka ok 1 kg ? sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz ? 200 g pieczarek ? 1 pęczek natki pietruszki ? 150 g żółtego sera ? sok z 1/2 cytryny ? 1 jajko ? 2 łyżki bułki tartej ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki oleju Polewa ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki ? 1 łyżka oleju Wykonanie: ? Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć(...)soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. ? Natkę pietruszki drobno posiekać. ? Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. ? Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ? Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń. ? Piec w nagrzanym piekarniku
To co kochamkurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak ? 4 jajka ? 250 g pieczarek ? 100 g masła ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oliwy ? 3 bułki kajzerki ? sól, biały pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: ? Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i przepuścić przez maszynkę
To co kochamgotową na stół. Składniki: ? 1 kg filetów ryby – u mnie sola ? sok z 1 cytryny ? sól, biały pieprz Panierka ? 3 jajka ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki mąki ? tarta bułka do panierowania ? olej do smażenia Marynata ? 1 szklanka octu ? 4 szklanki wody ? 3 łyżki cukru ? 1 łyżka soli ? 2 czerwone cebule Wykonanie: ? Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć(...)polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami. ? Na patelni rozgrzać olej. ? Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. ? Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. ? Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. ? Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać
To co kochamdanie. My jedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki. Składniki: ? 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości ? 1 jajko ? bułka tarta do panierowania ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. ? Plaster moczyć z obu stron w jajku, a potem w tartej bułce
To co kochamszklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 2 jajka ? 125 g masła ? 50 g drożdży ? szczypta soli Jagody ? 2 szklanki jagód ? 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze ? 2 łyżki bułki tartej Kruszonka ? 100 g mąki ? 60 g masła ? 60 g cukru pudru Glazura ? 1 jajko ? 2 łyżki mleka Wykonanie: ? Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać(...)Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. ? Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. ? Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. ? Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. ? Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. ? Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. ? Piec jagodzianki
To co kochamsobą, a masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: ? 250 g makaronu np kolanka ? 4 gruszki ? 3 jajka ? 1 szklanka mleka ? cukier waniliowy ? 1 łyżka cukru ? masło i bułka tarta do formy ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. ? Do naczynia
To co kochamDodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. ? Poddusić do odparowania wody i wyłożyć na durszlak aby ściekły resztki sosu, po czym zemleć w maszynce. ? Bułki namoczyć w wodzie, bardzo dokładnie wycisnąć najlepiej przez gazę i pokroić w drobną kostkę. ? Połączyć zmielone pieczarki, pokrojoną bułkę, starty na grubej tarce żółty ser i dokładnie wymieszać. ? Przyprawić solą
To co kochamzwykłego schabowego chyba każdy potrafi zrobić. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 4 plastry ananasa ? 4 łyżeczki żurawiny ? 4 łyżki startego sera żółtego ? sól, pieprz do smaku ? 1 jajko ? mąka i bułka tarta do panierowania ? olej do smażenia Wykonanie: ? Lekko rozbić plastry schabu, posypać solą i pieprzem z obu stron. ? Panierować w mące, jajku i bułce tartej. ? Usmażyć kotlety na złoty kolor
To co kochamposiekany ząbek czosnku, sok z cytryny. ? Doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. ? Po tym czasie odlać powstały płyn, wymieszać z oliwą i natką pietruszki. ? Kromki bułki posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 3 minuty. ? Po tym czasie wyjąć i ułożyć na bułce plastry mozzarelli. ? Ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty
To co kochamprzepisami. Składniki: ? 4 plastry schabu ? 2 piersi kurczaka ? 3 cebule ? 100 g masła ? 8 łyżek ostrego majonezu np. Kieleckiego ? sól, pieprz do smaku ? 150 g sera żółtego ? olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: ? Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. ? Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować
To co kochamfrancuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżeczek bułki tartej Wykonanie: ? Pieczarki umyć, odciąć trzonki i posiekać je drobno. ? Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić razem z pokrojonymi trzonkami pieczarek na maśle. ? Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka(...)orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. ? Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. ? Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. ? Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut
To co kochamBardzo udany recykling mięsa z kaczki z rosołu. Powstał smaczny pasztet z kaczki, bez glutenu i bez jajek. Zamiast bułki dodałam gotowane ziemniaki, a zamiast jajek mielone siemię lniane. Oczywiście jeśli możecie wszystko jeść, to można dodać 1 bułkę namoczoną i zmieloną oraz 3 jajka. Pasztet najlepiej kroi się po całkowitym ostudzeniu. Składniki: ? 1 gotowana kaczka z rosołu ? warzywa
To co kochamrecepturę tortu fasolowego, ale zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki: Ciasto fasolowe ? 1 szklanka fasoli Jaś ? 250 g cukru pudru ? 8 jajek ? 3 łyżki bułki tartej ? 1 łyżka mąki pszennej ? 70 g orzechów włoskich ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa ? 3 szklanki śmietanki 36% ? 3 gorzkie czekolady ? płatki migdałowe ? cukierki(...)Ciasto fasolowe ? Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. ? Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać. ? Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową. ? Masę podzielić na 2 części i upiec 2 blaty
To co kochamNajlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości
To co kocham