bułki - 33426 przepisów (strona:567/2229)

Sos chrzanowy 35

Ostatnio wspominałam Wam o imprezie z pulled porkiem, który wylądował w bułkach i tortillach. Chyba przy okazji surówki z czerwonej kapusty z sosem farmerskim, która to uzupełniła wszystko w punkt. A jak szarpana wieprzowina i surówka z kapusty to oczywiście sos na bazie chrzanu. Bo wieprzowina bardzo lubi się z chrzanem, przynajmniej ja lubię to połączenie. Kiedy zastanawiałam się(...)dodatkami do bułek i tortilli z pulled porkiem moją drugą myślą był domowy sos. Pierwszą był oczywiście coleslaw. I tak myślałam czy zrobić domowy sos barbecue czy jednak iść w jakieś białe mazidła. I pyk! No chrzan przecież, po co kombinować, zrób sos chrzanowy z majonezem i śmietaną lub jogurtem. Tak też zrobiłam i to był strzał w dziesiątkę

Kardamonovy
Boczniaki smażone jak kotlety 56

polecam wam wypróbować boczniaki jak schabowe. A dzisiaj bardzo prosta i szybka wersja. PRZEPIS BOCZNIAKI SMAŻONE JAK KOTLETY Składniki: 300g boczniaków sól pieprz czosnek granulowany przyprawa do grilla bułka tarta grubo mielona może być panko olej do smażenia Jak zrobić boczniaki smażone jak kotlety: Najpierw boczniaki oczyszczamy – ja umyłam je delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Następnie boczniaki otrzepujemy z wody(...)specjalnie ich nie osuszamy. Potem oprószamy solą i pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do grilla z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki smażone jak kotlety pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Cukinia w panko i pecorino 59

danie które nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Smażoną na oleju, panierowaną w panko i pecorino cukinię podaję z dodatkiem szybkiego sosu pomidorowego . Całość smakuje obłędnie. Panko , czyli japońska bułka tarta, którą robi się z gotowanego na parze pieczywa bez skórki. Kolejno, pieczywo rozdrabniane jest na płatki i suszone. Jest to zdecydowana różnica pomiędzy bułką tartą, gdyż tą robi się

MeCooks
Pieczeń z bobu i selera 49

korzeniowego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku jajko 50 g masła 3 łyżki oleju łyżka zapiekanej i suszonej cebuli 2 łyżki tartej bułki sól pieprz mielony Seler obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Potem odcedzić i odstawić do ostudzenia.  Bób ugotować al dente(...)zbyt grudkowata, dodać jajka i zmiksować całość jeszcze ręcznym blenderem. Piekarnik ustawić na 210℃ na opcję pieczenie góra/dół. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Do masy dodać bułkę tartą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i kozieradką.  Piec 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć do 190℃ i piec jeszcze 60 minut.  Pasztet

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 41

Fasolka szparagowa z mięsem do obiadu , to sprawdzony przepis na pyszne i pożywne danie. Zazwyczaj przygotowujemy klasyczną kombinację, którą uwielbiają również dzieci i taką jest oczywiście fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem. Ten poprzedni, klasyczny przepis, podobnie zresztą jak makaron z fasolką szparagową wymagał gotowania fasolki. W dzisiejszym przepisie wszystkie składniki przygotujesz na patelni, co tylko pozornie niewiele zmienia(...)się lubi, co się ma, więc poza sezonem mięso mielone oraz pozostałe dodatki świetnie uzupełni też fasolka szparagowa w odmianie mrożonej. Jeśli zastanawiasz się nad tym, co zamiast bułki do fasolki szparagowej, powierz nam kredyt zaufania i sprawdź ten łatwy przepis. Zapraszamy! Fasolka szparagowa z mięsem mielonym Składniki: fasolka szparagowa: 400 – 500 g ziemniaki: 500 g mięso mielone drobiowe

Kuchnia Na Wypasie
Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad 48

koperkiem.   Składniki na klopsy w młodej kapuście (4 porcje): Klopsy (około 8 sztuk): 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe czy wołowe) łyżka bułki tartej łyżka kaszy manny jajko sól, pieprz, przyprawa czosnek staropolski, papryka ostra   Dodatkowo: niewielka młoda kapusta lub pół główki większej średniej wielkości marchew pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny(...)śmietanki 30% pęczek kopru łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy   Przygotowanie Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Klopsy przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po 3-4 minut

e-PrzepisyKulinarne
Krem z młodej kapusty z pulpecikami 43

Składniki: 500 g młodej kapusty 2 cebule 5 średnich ziemniaków 700 ml bulionu warzywnego 300 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g liści szpinaku baby 4 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka świeżego koperku 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)kostkę ziemniaki. Mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut. W tym czasie do odłożonej, przesmażonej cebuli dodajemy mielone mięso, jajko, poszatkowane drobno liście szpinaku, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Masę miksujemy ręcznym blenderem. Z gładkiej masy formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do gotującej się zupy.  Gotujemy przez kolejne 15 minut

Qchnia po prostu
Bocadillo – Bocata Hiszpańska kanapka 46

równie fascynująca, jak jej smaki. Historia Bocadillo – Bocata Hiszpańska kanapka Początki Bocadillo sięgają początku XIX wieku. Pierwotnie była to prosta przekąska, którą lubili pracownicy, składająca się z chrupiącej bułki wypełnionej lokalnymi składnikami, łatwo dostępnymi w różnych regionach Hiszpanii. Z biegiem czasu Bocadillo ewoluowało, dostosowując się do różnorodnych gustów i preferencji Hiszpanów. Istnieje wiele odmian Bocadillo w całej Hiszpanii(...)odrębna i reprezentatywna dla określonego regionu, z którego pochodzi. Jednym z najbardziej znanych jest Bocadillo de Calamares z Madrytu. Ta przepyszna kanapka zawiera smażone krążki kalmarów nadziewane miękką podłużną bułką. Jest popularnym wyborem wśród mieszkańców i obowiązkowym punktem dla każdego odwiedzającego miasto. Bocadillo – Bocata W Katalonii Bocadillo de Butifarra to ukochana specjalność. Zawiera grillowaną kiełbasę wieprzową o nazwie — Butifarra

RafalCook
Klopsiki z indyka w sosie porowym 56

sosu. Obiad był gotowy dosłownie w chwilę, podałam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem i było pysznie. Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonego mięsa z indyka 1 mała, pszenna bułka, wcześniej namoczona w wodzie 1 jajko 1 mała cebula lub łyżeczka suszonej, mielonej cebuli łyżeczka słodkiej papryki łyżka drobno siekanego koperku sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła(...)pieprz do smaku łyżeczka świeżego drobno siekanego koperku – opcjonalnie   Zaczynamy od przygotowania klopsików – do miski przekładamy mięso, dodajemy do niego niego dobrze odciśniętą z wody bułkę, jajko, cebulę – jeśli żywą to polecam bardzo drobno posiekać, najlepiej w robocie kuchennym, paprykę słodką, koperek, sól i pieprz do smaku – wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, ale można

Smaczna Strona
Klopsiki duszone w młodej kapuście 55

również zachęcam. Przepisy nieco się od siebie różnią, dlatego też polecam wypróbować oba! PRZEPIS NA KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE Składniki 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 200 ml bulionu 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej kilka gałązek(...)świeżego koperku łyżka masła sól pieprz szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na talerz przekładamy odrobinę mąki. Z doprawionego mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Patelnię z olejem rozgrzewamy, przekładamy przygotowane kotleciki

Przepiski.pl
Pulpety w sosie pomidorowym + film 40

łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pulpety 800 g mielonego mięsa 2 małe cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 350 g ugotowanego makaronu Przepis: Do miski przekładamy passatę pomidorową, dodajemy śmietanę oraz przyprawy: sól, czarny przepis(...)oregano oraz bazylię i wszystko dokładnie razem łączymy. Obraną cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz bułkę tartą, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Pulpety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy

Smakowite Dania
Gołąbki z młodej kapusty 44

pyszny letni obiad. Sprawdź także przepis na gołąbki bez zawijania . Składniki: (na ok 14 gołąbków)   główka młodej kapusty, cebula, 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem), jajko, 2 łyżki bułki tartej, pęczek koperku, 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bulion   Przygotowanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście. Całą główkę parzymy we wrzątku na małym ogniu przez około 10 minut(...)gorące, a nie można zrobić dziury w liściach. Ryż gotujemy przez 10 minut - odcedzamy i studzimy. Cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu, jajko, ryż, bułkę tartą, posiekany koperek. Dokładanie mieszamy. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa. Zawijamy najpierw boki a potem w ciasny rulon, tak, aby farsz pozostał w środku liścia. Przekładamy go garnka, zalewamy

Lena Gotuje
Pełnoziarnista tarta z botwiną 40

kiszoną kapustą ) Tarta z botwiną - przepis na 6 porcji Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne: duży pęczek botwinki, 250g kiełbasy, 300g twarogu półtłustego, 100g fety, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania spodu będą Ci potrzebne: 300g mąki graham, 120g masła, szczypta soli, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 żółtko(...)wrzątku włóż botwinę, blanszuj 2-3 minuty, po czym odcedź i pokrój w duże kawałki. 6. Kiełbasę pokrój w plastry. 7. Mięso wymieszaj z pokruszoną fetą, twarogiem, jajkami, bułką tartą i botwiną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 8. Wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj widelcem, żeby nie wyrósł w czasie pieczenia. 9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Z notatnika dietetyka
Knedle serowe z truskawkami 49

delikatnych knedli z truskawkami! Brzmi łatwo? Spróbuj i przekonaj się sam! Podaj jako letnie danie główne bądź deser, polej kwaśną śmietaną i posyp cukrem lub serwuj na słono z bułką tartą z masełkiem. We wszystkich wersjach są pyszne! Kluczowym składnikiem przepisu na knedle twarogowe z truskawkami jest dobrej jakości twaróg lub jak kto woli ser wiejski. To właśnie on nadaje(...)minut. Ponownie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij ugotowane knedle i przełóż na talerz. W ten sposób ugotuj pozostałe kluski. Knedle serowo – truskawkowe podawaj z podsmażoną na maśle bułką tartą, z kwaśną śmietaną posypaną brązowym cukrem lub gałką lodów. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy knedle serowe z truskawką można zamrozić, to jak najbardziej tak! W tym celu surowe

Kuchnia Na Wypasie
Jak poprawnie usmażyć rybę? 48

łyżek mąki pszennej i z każdej strony delikatnie obtoczyć ją w mące tuż przed smażeniem. Możesz też wbić do głębokiego talerz jajko i rozbełtać widelcem. Do innego talerz wsyp bułkę tartą. Rybę obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smaż na rozgrzanej patelni. 5. Jak poprawnie smażyć rybę? Rybę należy smażyć przede wszystkim na dobrze

Ania gotuje