bułki - 33926 przepisów (strona:560/2262)

Swojskie roladki mielone 351

ziemniaczkami lub pyzami i domową surówką. Polecam!     Składniki: ok 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 łyżka bułki tartej 10 dkg boczku wędzonego 2 cebule 2 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki posiekanej zieleniny ok 2 łyżki musztardy 1 szklanka mąki do obtaczania mięsa 2 szklanki bulionu liść laurowy, ziele(...)się wytopi dodajemy drobno pokrojone cebule i smażymy często mieszając *** *** Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy całość z palnika i dodajemy zieleninę oraz kukurydzę, mieszamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy delikatnie musztardą *** *** Na mięsie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem

Blog z Apetytem
Muffinki cukiniowo-serowe 73

tego wygięta łopatka do ciast No chyba, że lepiej sprawdzą się silikonowe foremki? To do przetestowania. 2 cukinie (około 500-600 g) 1 cebula 1/4 – 1/3 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/2 szkl. tartego sera cheddar 2 łyżki tartego parmezanu zioła prowansalskie przyprawa tzatziki sól, pieprz Cukinie trzemy na dużych oczkach tartki. Oprószamy solą i ziołami i odstawiamy(...)sicie na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie (!) odciskamy z nadmiaru soku. W misce umieszczamy odsączoną cukinię, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, jajko oraz cheddar i parmezan. Doprawiamy przyprawą do tzatzików, oraz szczyptą soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do lekko natłuszczonej formy na muffiny (dawałam po 1 lekko kopiatej łyżce, wyszło mi 9 sztuk). Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
MUSSAKA + FILMIK 61

słoik passaty 700 g z czosnkiem 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka kminu rzymskiego  2 ząbki czosnku  1 jajko dodatkowo - bułka tarta do posypania i parmezan       SOS BESZAMELOWY : 50 g masła  2 szklanki mleka 3/2 % 4 łyżki mąki pszennej tortowej  sól, pieprz tylko do smaku(...)sosu beszamelowego i mieszamy.  Na naczynie żaroodporne 23/30 cm rozkładamy podsmażone ziemniaki. Na to część sosu mięsnego, następnie bakłażan, sos mięsny i na wierzch beszamel.  Musakę posypujemy bułką tartą i parmezanem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 185 %.  Musakę podajemy ciepłą, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Placki żmudzkie 67

Składniki: 15 ziemniaków średniej wielkości, 2 szklanki mąki, 1 jajko, ok 400g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała marchewka, garść pokrojonej zielonej pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, smalec i olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Na dużej patelni na oleju podsmażyć mięso mielone. Posolić i popieprzyć. Na mniejszej patelni zeszklić cebulę i podsmażyć(...)ręce mąką. Brać niecałą garść masy ziemniaczanej. Formować owalne kształty. Na środek uformowanej masy ziemniaczanej nakładać łyżką farsz mięsny. Ścisnąć dobrze z farszem w środku. Lekko spłaszczyć. Panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać smalec i trochę oleju na wysokość ok 1 cm. Układać placki na patelni tak, żeby się ze sobą nie zlepiły. Smażyć po ok 6 minut

Bardzo Gruby Smok
Zapiekanka z tortilli 126

jako danie na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 5 placków tortilli Farsz: ok 0,5 kg mięsa mielonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 łyżka bułki tartej 1 cebula pół szklanki tartej cukinii 2-3 pieczarki Zalewa: 2 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 20 dkg żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku sól, pieprz(...)naczyniu *** *** Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy, a gdy się zeszkli odkładamy do przestudzenia *** *** Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa dodajemy starte warzywa, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Farsz układamy pomiędzy zwinięte placki tortilli *** *** Do miseczki wbijamy jajka i wlewamy śmietankę *** *** Dodajemy połowę startego sera oraz posiekany koperek *** *** Mieszamy

Blog z Apetytem
Zapiekane kajzerki z szynką i serem 64

Szynka i ser to podstawowe składniki codziennych kanapek. Kajzerka to z kolei popularna powszechna bułeczka. Zamiast zjeść tradycyjną bułkę przełożoną serem i szynką, można pokusić się o taką w wersji na ciepło. Dodam, że do przygotowania takiego śniadania czy kolacji można wykorzystać lekko czerstwe bułki. Są również inne pyszne dodatki.  Składniki: kajzerki plasterki szynki plasterki żółtego sera keczup, majonez

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kurkami 81

pieprz 4 łyżki masła naleśniki 3 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju duża szczypta soli oraz  3-4 jajka bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania olej do smażenia Przygotować farsz. Cebule pokroić w drobna kostkę. Duże kurki pokroic na małe kawałki malutkie mozna zostawić w całości. Ser żółty(...)wody lub mleka. Odstawić na ok 30 minut potem usmażyć naleśniki. Na każdego naleśnika nałożyć przygotowany wcześniej farsz. Zwinąć boki do środka i zrolować. Następnie panierować w jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem

Monia miesza i gotuje
Klopsiki na pomidorowej młodej kapuście 73

kapustce, no bajka. Do tego pyszne świeże bułeczki, aż ślinka cieknie. Składniki (na 3 porcje): 500g mielonego mięsa – u mnie szynka i kopatka wieprzowa 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku 2 łyżki siekanej natki pietruszki łyżeczka granulowanej cebuli – można zastąpić kawałkiem surowej 600g młodej kapusty jedna duża marchewka 1 duża cebula 3 łyżki(...)koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Do podania: świeże bułeczki lub tłuczone ziemniaczki   Zaczynamy od przygotowania klopsików – mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, granulowaną cebulę lub bardzo drobno siekaną surową oraz natkę pietruszki – wszystko mieszamy do połączenia, najlepiej rękami, po czym kulamy klopsiki wielkości orzecha włoskiego

Smaczna Strona
Babka ziemniaczana 60

ziemniaków (waga przed obraniem), 3 średnie cebule, 1 kiełbasa podwawelska, 200 g boczku w cienkich plastrach, sól, pieprz, łyżka majeranku, 2-3 łyżki mąki olej, pół łyżczki masła + bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Kiełbaskę i boczek w małą kostkę. Cebulę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju(...)boczkiem do zarumienienia. Z ziemniaków odsączamy nadmiar wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę, boczek, dużą szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Okrągłą formę 28cm, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę, aż całość będzie złoto-brązowa. Smacznego

Lena Gotuje
Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką 70

żółtka, 125 g zimnego masła, łyżeczka proszku do pieczenia, beza / piana: 150 g cukru, 3 białka, łyżeczka skrobi ziemniaczanej nadzienie: 350 g wydrylowanych wiśni, łyżka skrobi ziemniaczanej, kilka łyżeczek bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka(...)lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). Drugą część ciasta również schłodzić w lodówce lub krócej w zamrażarce. Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć wiśnie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną. Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Na końcu dodać skrobię

Lekcje w kuchni
Pulpety mielone w sosie pomidorowym z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową 67

Pulpety Mielone w Sosie Pomidorowym z Puree Ziemniaczanym i Fasolką Szparagową   Składniki:   Na pulpety mielone:   500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego   1 jajko   1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta   1 mała cebula, drobno posiekana   2 ząbki czosnku, drobno posiekane   Sól i pieprz do smaku   1 łyżka śmietany 1 łyżeczka majeranku(...)umytej i obciętej z obu końców   1 łyżka masła   Sól do smaku   Instrukcje:   Przygotowanie pulpetów mielonych:   W dużej misce wymieszaj mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz i majeranek (jeśli używasz).   Formuj z masy mięsnej okrągłe pulpety.   Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Smaż pulpety ze wszystkich

Moja Książka Kucharska
KLOPSIKI PO CYGAŃSKU 137

papryki i przypraw. Uwielbiam! Pyszne, syte danie jednogarnkowe.  Gorąco polecam 👍 Składniki: 1 kg cebuli 0.5 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 1 jajko (do klopsików) czubata łyżka bułki tartej (do klopsików) 0.5 kg pieczarek 1/2 dużej czerwonej papryki 3 ogórki kiszone sól pieprz ziołowy ostra i słodka papryka majeranek (do klopsików) koncentrat pomidorowy  Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy(...)klasycznie: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, odrobinę zimnej wody i wyrabiamy masę dokładnie. Następnie formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju, z każdej strony do zrumienienia.  Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na oleju na złoty kolor. Kiedy cebula jest podsmażona na złoty kolor, dokładamy pokrojone cienko pieczarki. Ja dorzuciłam jeszcze połowę czerwonej

Walijskie Pichcenie
Wakacyjne roladki z mieloną wołowiną 107

sprawnie i dość szybko. Roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Polecam!     Składniki: ok 0,5 kg mielonej wołowiny 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego 1 marchew pół młodej cukinii 2 łyżki siekanego koperku ok pół szklanki(...)startą na tarce o dużych oczkach marchew *** *** Dokładamy startą cukinię *** *** Mieszamy i podsmażamy przez około 2 minuty *** *** Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Zdejmujemy z palnika *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Dokładamy warzywka z patelni i całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsno warzywnej formujemy zgrabne roladki *** *** Roladki obtaczamy kolejno w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej

Blog z Apetytem
Kotlety gyros z piekarnika – łatwy i pyszny pomysł na obiad! 61

piekarnika (około 8 sztuk): 450 g piersi z kurczaka (2 filety) 1 duża papryka czerwona 1 mała cebula czerwona pół puszki kukurydzy konserwowej 2 jajka rozmiar M 5 łyżek bułki tartej (90 g) 1 czubata łyżeczka przyprawy kebab-gyros łyżka ketchupu sól i pieprz do smaku   Przygotowanie Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Cebulę(...)obierz i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę pokrój w drobne paseczki. Do sporej miski przełóż kurczaka, cebulę, paprykę i kukurydzę. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i ketchup. Wsyp przyprawę kebab-gyros, dużą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Całość wymieszaj łyżką albo ręcznie. Z masy formuj dość spore okrągłe kotlety i układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej

e-PrzepisyKulinarne
Pieczeń rzymska z papryką. 66

jeśli nie macie maszynki do mielenia, to z gotowców polecam mięso mielone "Dolina dobra". Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego mielonego (u mnie szynka) 1 duże jajko  3 łyżki bułki tartej  1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki zielonej  1 średnia marchewka  2 pełne łyżki prażonej cebulki  2 ząbki czosnku  1,5 łyżeczki soli(...)niewielką ilość oleju, dodać warzywa i smażyć około 10 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek.  Następnie zostawić do przestudzenia.  Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, przestudzone warzywa i przyprawy. Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią kilka minut.  Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania