przyprawione , aromatyczne i ziołowe. Składniki : * pół na pół mięso z łopatki wieprzowej i fileta z kurczaka - może być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko(...)oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Można tez usmażyć bez bułki na patelni teflonowej
Magiczne Życie MartySezon na szparagi trwa. Chociaż na targu widziałam je już dużo wcześniej. U mnie wczoraj zakupione po raz pierwszy zielone szparagi zrobiłam po prostu z bułka tartą. Skoro S zjadł do obiadu to znaczy się, że były pyszne! Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 3 łyżki masła * 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie : Końcówki szparagów odciąć lub lekko ułamać. Wodę(...)osolić, dodać łyżeczkę cukru. Szparagi obgotować przez 15 minut, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko osolić. Przesmażyć i polać szparagi. Podawać ciepłe
Magiczne Życie Martyżółtego gouda 50 g masła 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka tartej gałki muszkatołowej 3 jajka sól, pieprz Dodatkowo do wysmarowania formy: masło i bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do ich miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Następnie mielimy, dodajemy starty(...)rozgrzanym maśle, odparowujemy z nadmiaru wody. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Dzielimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Na dno naczynia układamy pierwszą część masy ziemniaczanej. Następnie pieczarki, drugą część ziemniaków, makrelę, wierzch wieńczymy pozostałą masą serowo ziemniaczaną. Całość pieczemy około godziny w temperaturze
R'n'G Kitchenobiad! A tymczasem zapraszam po przepis na kopytka z cukinią i fasolą – alternatywne, sycące, pełne smaku. Coraz częściej robię kopytka na słono , i choć słodka wersja z masłem, bułką i cukrem nadal ma specjalne miejsce w moim sercu, to te warzywne zaskakują nawet największych sceptyków. Serio – kopytka na słono potrafią rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Próbowałam kiedyś zrobić kopytka(...)warzywami, z sosami, czasem z mięsem, ale najchętniej w warzywnej oprawie. Kopytka to klasyk, który aż się prosi, żeby z nim trochę pokombinować. Tradycja tradycją, ale kopytka z bułką tartą to u mnie już trochę passé – odkąd spróbowałam podać je ze zrumienioną mąką migdałową, nie ma odwrotu. Ten smak? Cudo. Ale dziś poszłam jeszcze dalej. Zrobiłam gładką, kremową pastę
codojedzeniakruchości. Beza: 7 białek szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 100 g płatków migdałowych (można pominąć) Dodatkowo: ok 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej ok 500 g rabarbaru Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż powstanie gładka, lśniąca piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płatki migdałowe(...)pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 23x33 cm. Rabarbar myjemy kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki. Ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy lub bułki (wchłonie ona sok z rabarbaru) i na każdy z placków wykładamy rabarbar. Przykrywamy go bezą. Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 40 minut. Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 600 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) 1 namoczona w bulionie kajzerka 1 jajko 1 cebula sól pieprz majeranek 2 ząbki czosnku bułka tarta olej/smalec do smażenia 2-3 białe kiełbasy obrane z osłonki i pokrojone na słupki Wykonanie: Mięso mielimy z lekko odciśniętą kajzerką i czosnkiem. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy(...)masę. Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek słupek białej kiełbasy. Mięso "sklejamy" nadając kształt podłużnego palucha. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju lub smalcu
Walijskie PichcenieNutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 500 g fileta z dorsza lub innej białej ryby 2 ugotowane ziemniaki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 2 łyżki kaparów w zalewie 2 dymki 2 plastry kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki czosnku granulowanego(...)smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać kawałki ryby i smażyć, aż ryba zacznie być błyszcząca. Rozdrobnić rybę i wymieszać z resztą składników. Posiekać koper i wraz z kolendrą, bułką tartą i jajkiem dodać do ryby. Zgnieść ziemniaki widelcem i również dodać do ryby. Wymieszać całość na farsz, doprawiając solą i pieprzem. Z powstałego farszu uformować 10 kotletów i smażyć
codojedzeniakurczaka i wołowina ) warzywa z rosołu ( 3 marchewki, 2 pietruszki, opieczona cebula , kawałek pora i selera ) 2 surowe jajka 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1,2 łyżeczki majeranku czarny pieprz sól Przepis: W dużej misce umieszczamy warzywa z rosołu, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę(...)oraz wołowinę. Tak przygotowane warzywa i mięso blendujemy na jednolitą masę, możemy je również zmielić w maszynce do mięsa. Następnie do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, słodką oraz wędzoną paprykę oraz majerankiem i wszystko chwilę jeszcze blendujemy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy
Smakowite DaniaBurgery najczęściej kojarzą nam się z wielką pszenną bułką, dużym kotletem i dobrym sosem. Ewentualnie dodatkiem warzyw... Czy jednak pszenna bułka rzeczywiście jest potrzebna? Moim zdaniem nie jest to obowiązkowy element dobrego burgera, spokojnie możemy zastąpić ją dwiema kromkami razowego chleba. Ważniejsze jest dobrej jakości mięso na kotlet i dodatek ulubionych warzyw. Burger z kozim serem w chlebie - przepis
Z notatnika dietetykaKrólewska Spiżarnia 1 mała cebula 1 jajko M przyprawy: pół łyżeczki mielonego pieprz, 1 płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki granulowanego czosnku, pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: około 200-230 ml bulionu (u mnie drobiowy, ale może być też warzywny) 3/4 szklanki passaty pomidorowej sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki + niewielka(...)ilość wody do zagęszczenia sosu olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju. Gdy się rumienią z jednej strony, obracamy je na drugą stronę np. łyżką. Dolewamy bulion
Słodkie okruszkiGniazdka ziemniaczane z klopsikami Składniki: Klopsiki: ok 300g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 kopiasta łyżka bułki tartej 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia Dodatkowo: ok 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka sól, pieprz 2 łyżki siekanego koperku 10 dkg żółtego sera(...)oraz siekany koperek *** *** Ziemniaki dusimy na puree. Do duszonych ziemniaków dodajemy 3/4 tartego żółtego sera, mieszamy *** *** Przygotowujemy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z każdej
Blog z Apetytemryżem lub ziemniaczkami. Kremowy i aromatyczny sos dodaje im wyrazistości i nietuzinkowego smaku. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra pół szklanki mąki 2 szklanki bulionu 1 łyżka ziół prowansalskich 2 trójkąciki serka topionego z ziołami opcjonalnie kawałek sera z niebieską(...)pleśnią np laur 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka siekanego koperku *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy 9-10 klopsików *** *** Klopsiki mięsne obtaczamy w mące *** *** W garnku zagotowujemy bulion z łyżką ziół prowansalskich *** *** Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpety *** *** Zmniejszamy moc palnika
Blog z Apetytemodrobiną drożdży, pozostawiona w temperaturze pokojowej od 6 do 16 godzin. Im mniej drożdży tym dłuższy czas fermentacji. Na tym zaczynie zwanym również podmłodą można piec chleby, bułki czy pizzę. Jeśli raz upieczecie chleb czy bułki na zaczynie, będziecie do takiego wypieku wracać mimo, że na gotowy wypiek trzeba poczekać. Pracy przy takim wypieku niewiele, tylko czekanie
Leśny Zakątek