bułki - 33926 przepisów (strona:545/2262)

Bułeczki dyniowe 174

Puszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec. Doskonale zarówno na słono jak i na słodko. I ten żółty kolor! ;) Przepis pochodzi ze strony Filozofia smaku . Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka pół szklanki puree dyniowego 15g  świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka płynnego miodu łyżeczka soli łyżka(...)blasze wyłożonej papierem formujemy bułeczki i układamy je w odstępach od siebie, żeby się nie posklejały. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Drożdżówki z serem i borówkami 232

drożdżówki są naprawdę łatwe do przygotowania. Długo też zachowują świeżość, choć ta informacja może okazać się mało przydatna, bo bułeczki znikają w oka mgnieniu :) Składniki (na ok. 13 szt.): Bułki: 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka pół kg mąki pół szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1 kostka twarogu półtłustego(...)żółtko 5 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  garść borówek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 białko do posmarowania bułek Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, cukier, szczyptę soli, jajko, olej

Domowa Cookierenka Agi
Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami 215

pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie. Składniki na klopsiki: 600 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki sól, pieprz natka zielonej pietruszki olej do smażenia Składniki na sos: 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu warzywnego lub wody oregano(...)łyżka masła ghee Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia czosnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto z jeżynami 198

cukru pudru ( u mnie ksylitol) 3 żółtka Składniki na kruszonkę: 150 g maki krupczatki 75 g masła 90 g cukru pudru Dodatkowo: 500-1000 g jeżyn   2 łyżki bułki tartej   Wykonanie: zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut(...)Ostudź ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce, jeśli są bardzo cierpkie posyp je cukrem. Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną z podanych składników). Zapiekaj jeszcze 30 minut w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle dyniowe z jeżynami 185

ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna orkiszowa jasna cukier trzcinowy lub ksylitol dodatkowo: szklanka jeżyn 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj ). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną dynię zblenduj na gładkie puree. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj dynię(...)macie podsypanej mąką zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniaczki 224

miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 168

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko(...)kulek rozgniatamy w dłoni na placuszek i do środka wkładamy łyżeczkę powideł/masy makowej, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę). W każdej blaszce powinno się znaleźć po 8 kulek. Pozostawiamy bułki do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Wyrośnięte brioszki delikatnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor. Wyjmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami 155

słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę i formujemy tak jak warkocza. Końcówkę zlepiamy i podwijamy pod spód. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy(...)temp. 180 st C.   Ps. Bułki można przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem

Kuchnia w czekoladzie
Pachnie jesienia. Buchty z powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.63 178

kilka fajnych przepisów, inspirujących wielce, dających duże pole manewru w kwestii doboru np. dodatków. Wieczorem zagniotłam ciasto a rano bułeczki napełniłam nie wiśniami tylko powidłem. Naprawdę zapachniało jesienią!!! 10 bułek zniknęło razem z kakao nim się spostrzegłam... Buchty z powidłem 30 g świeżych drożdży 280 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml letniego mleka, może być roślinne 1/2 łyżeczki(...)łączymy brzegi. Szwem do dołu układamy w tortownicy 26 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki powinny rosnąć ok 40 minut pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem i wkładamy do pieca na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Scones z malinami -angielskie bułeczki 130

średnicy około 7-8 cm Na blaszkę wyłożoną papierem układać wykrojone bułeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 10-15 minut. I już mamy wspaniałe bułki na śniadanie Inspiracja donalskehan.com scones bułki z malinami

O kuchni z uczuciem
Sznycel drobiowy w płatkach kukurydzianych 244

kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków kukurydzianych. Szybko, prosto i bardzo efektownie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz mąka - opcjonalnie masło ghee lub olej Wykonanie: mięso umyć, obrać z błon i powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć płatki kukurydziane umieścić(...)woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie wymieszać z bułką tartą sznycle obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki pszenne z ostropestem i orzechami 167

już nie wiem która. Czasami piekę je spontanicznie dodając coś co mam pod ręką i dopasowując ilości składników do aktualnych zasobów pojemników z mąką czy czymś innym. Do dzisiejszych bułek dodałam zmielone ziarna ostropestu plamistego - rośliny o niezwykłych właściwościach leczniczych znanych już w starożytności. Dodatek ostropestu nie spowodował znacznej zmiany smaku bułek bo sam w sobie nie ma specjalnie wyraźnego

Smaczna Pyza
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 202

Pyszne mięciutkie bułki z chrupiącą skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone 251

staram się zrobić inaczej, dodać coś nowego id ..tym razem z małym dodatkiem ugotowanego ryżu.. 40 dag mięsa mielonego  kilka łyżek ugotowanego ryżu 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. bulionu  1 cebula 1 łyżka masła sól czosnkowa pieprz czarny mielony majeranek Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce masła.Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć .Dodać

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 211

elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na min godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość.  Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać z cukrem i mąką . Najlepiej zrobić to przed samym nadziewaniem bułek ,żeby owoce nie puściły zbyt dużo soku. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni(...)zlepić ciasto w podłużną bułeczkę. Układać przygotowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach. Posmarować  lekko roztrzepanym białkiem. Piec ok 25-30 min w 170'C Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier . Posmarować wystudzone bułeczki. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania