bułki - 33426 przepisów (strona:543/2229)

Zapiekane kajzerki 144

poniższego przepisu i zróbcie pyszne zapiekane kajzerki. Wbrew pozorom nie potrzeba zbyt dużo czasu na ich przygotowanie, a z całą pewnością urozmaicą Wasz posiłek. Zapiekane kajzerki - przepis: Z bułek odcinamy górę i wydrążamy łyżką środek. Na dno wkładamy plaster pomidora, następnie cebulę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i wbijamy jajko. Wierz posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem i doprawiamy solą(...)pieprzem. Bułki pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Smacznego! Post Zapiekane kajzerki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące bułeczki na truskawkach 142

póki można. U mnie też pojawi się sporo przepisów, zaczynamy od tych bułeczek. Są chrupiące, nie przesadnie słodkie, drobne, ale wypełnione owocami po brzegi, a takie lubię najbardziej. :)   Bułki na truskawkach: 2 szklanki mąki pszennej oraz 1 i pół szklanki mąki pełnoziarnistej (może być tylko pszenna)   12 g suchych drożdży pół szklanki brązowego cukru (może być zwykły(...)pieczenia mogą pękać i wypływa z nich sok, to zupełnie normalne. Od razu zaznaczam, że po upieczeniu bułeczki są cudownie chrupiące i takie pozostają, dlatego jeśli spodziewacie się mięciutkich bułek, to ta propozycja raczej nie jest dla Was. Ale są tak dobre, że u nas znikają w jeden dzień. Pysznie smakują z popołudniową herbatką lub jako przekąska na pikniku

Cooking Monster
Skrzydełka drobiowe w chrupiącej panierce 157

wzięcia, a chrupiące, panierowane i owszem. Przepis doskonale znany i popularny z czasów mizerii sklepowej i kartkowych zakupów mięsnych, a myślę, że wart przypomnienia. Składniki: gotowane skrzydełka z rosołu bułka tarta jajko olej do smażenia Wykonanie: z ugotowanych, ostudzonych skrzydełek obciąć ostre końcówki. Skrzydełka obtaczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron. Układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagowe cannelloni 147

zmieszczą się nawet te grubsze okazy szparagów. Składniki:  12 szparagów 6 rurek cannelloni 50-60 g masła 3-4 gałązki tymianku skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki bułki tartej 25 g startego parmezanu sól, pieprz Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je obrać. Gotować około 10 minut w wodzie z solą i cukrem. Wyłowić łyżka cedzakową, odłożyć(...)szparagami (rurki mogą pękać!) i układać w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  piekarnik nastawić ma 220`C. W garnuszku roztopić masło, następnie dodać bułkę tartą, posiekany tymianek, ściętą zesterem skórkę z pomarańczy (lub cytryny) i wymieszać. Równomiernie rozsmarować na ułożonych rurkach. Posypać startym parmezanem i zapiec 1 minutę w piekarniku, najlepiej używając funkcji grill

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 263

ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części. Formować placki, na które wykładać porcję rabarbaru i sklejać nadając kształt bułce. Gotowe bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kasza jaglana , kruszonka , rabarbar

https:KKuchniaMniam
Drożdżowe buły nadziane pesto 121

Uwielbiam pieczywo, ale to już wiecie. Postanowiłam spożytkować pesto z rukoli w sposób najbliższy memu sercu, czy raczej podniebieniu, mianowicie w formie drożdżowych bułek, które uwaga: na trzeci dzień są równie miękkie i puszyste co w dniu pieczenia. Smakują same jak i w postaci kanapki z pomidorkiem.   Składniki na 8 sztuk: 450 g mąki pszennej 50 g otrębów(...)świeżych 50 ml oliwy z oliwek z czego 1 łyżka truflowej (jeśli macie) pesto około 150 g (przepis na pesto z rukoli znajdziecie tu , zużyłam połowę) słonecznik do posypania bułek   Przygotowanie: z podanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu ) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość

greenscarf
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 148

uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz bułki przez 25 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione. The post Oregano i parmesan – włoskie bułeczki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Angielskie bułeczki z krzyżykiem 119

minutach podziel na 10 równych porcji i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnik lub 10 stopni więcej). W międzyczasie przygotuj masę na krzyżyk. Mąkę wymieszać z wodą i olejem. Masa powinna być(...)gęsta tak aby dała się wycisnąć. Nie może być też za rzadka, bo wtedy krzyżyk rozleje się na bułce. Napełnij masą foliowy woreczek z odciętym rogiem i wyciśnij krzyżyki na wyrośnięte bułeczki. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż się ładnie zrumienią. The post Angielskie bułeczki z krzyżykiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pieczone panzerotti. 314

dorzucić paprykę, pomidory, wędlinę lub mielone mięso, szpinak, czyli wszystko to na co mamy akurat ochotę. Bardzo polecam!!! Składniki na pieczone panzerotti:  w zależności od wielkości 6-8 bułek CIASTO: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukry 1,5 łyżeczki soli 1 op. drożdży instant (7 g) 4 łyżki oleju(...)blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko sezam      Gotowe bułki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Bułki do hamburgerów… 215

grzyby po deszczu, wyrastają nadmuchiwane zamki, pałace i inne twory. Taka irlandzka tradycja, gdy pogoda dopisuje i można choć na trochę pozbyć się dzieci z… Continue reading Bułki do hamburgerów

brunetkawkuchni
Makowe panienki - drożdżowe bułki z makiem i czekoladą 142

krążki wywiń jeden do  góry, dwa  zostaw na papierze itd.   Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, żeby lekko wyrosły. W tym czasie przygotuj pozostałe bułki.  Piekarni rozgrzej do 180'C, każdą bułkę posmaruj jajkiem z mlekiem i posyp płatkami czekolady, piecz 20 minut (ciasto powinno się  zrumienić

SzczyptaSmaQ
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 279

pojawić? I tym zdecydowanym akcentem kończę moją recenzję i zapraszam na wypiek z wykorzystaniem ketchupu bez dodatku cukru dla dzieci BIO marki PRIMAECO . Smacznego! :)  Składniki na 9 dużych bułek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 350g mąki pszennej - tortowa typ 450 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 80g cukru szczypta soli  1 żółtko(...)dostosować do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek.   Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każdej bułki, wtedy farsz nie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
Wątróbka drobiowa panierowana 147

opcji by się nie udała. Gdy tylko panierka się zrumieni wątróbka jest gotowa i pyszna. Składniki: 350-400 g wątróbki drobiowej 1 jajko mąka do oprószenia bułka tarta sól, pieprz 1 szklanka mleka - opcjonalnie olej lub smalec do smażenia Wykonanie: wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w mleku, by nabrała jasnej barwy po wyjęciu z mleka osuszyć(...)obtoczć w mące, następnie w w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową kiszoną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 203

biaej) 1 duży banan 200 g zimnego masła/oleju kokosowego (najlepiej, aby był rafinowany, czyli bez aromatu kokosa) 150 g curku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g bułki tartej około 2,5 kg jabłek (użyłam 2 kg jabłek i pół kg gruszek, bo rzucili na promocji w biedrze, więc dlaczego by nie 2 łyżki cynamonu 50 ml soku(...)dużą blachę i na niej mieszałam, co znacznie ułatwiło sprawę. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C. i podpiecz spód ciasta przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią, a na samą górę zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Postaraj się, aby jabłka były przykryte. Piecz całość w temp

greenscarf
Chałka 167

Przepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej słodką, zależy z czym chcecie ją podać. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i sól. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie wsypać do miski mąkę, wlać wyrośnięte drożdże

Kuchnia Pokoleń