Składniki: 300 g puree z grochu 150 g szpinaku 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej gałka muszkatałowa majeranek, imbir papryka w proszku - słodka i ostra bułka tarta Wykonanie: puree przygotuj wg przepisu tutaj pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowny szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość połącz(...)puree grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu
Dzieje kuchennej Wiewióryósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko(...)posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży. Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą
bistro mamaPodajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek. Składniki: 100 g ryżu 2 jajka ok 100 g sera żółtego 6-7 pieczarek cebula 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę, boczek i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Składniki podsmażamy na oleju i odsączamy(...)ręczniku papierowym. Ryż przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażone pieczarki z cebulą i boczkiem i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju z obu stron na złoto
e-PrzepisyKulinarneBardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek. 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania 10 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu Drożdże(...)minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem. Piec 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce
Bullioświeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Na wierzch bułek , dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane
Codziennik KuchennySkładniki : 4 filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon, opłukać. Włóż do miseczki , zalej mlekiem , wstaw(...)złoto wg przepisu podanego na opakowaniu. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem . Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej ( ja dodałam jeszcze łyżkę masła klarowanego -by było smaczniejsze). Na nim smażymy sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. ( Po usmażeniu
Pysznosci Babci Basiświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : jajka ,( ilość wg. potrzeb) pieczarki, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, masło ( ja użyłam klarowanego ) bułka tarta, Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo . Cebulę i pieczarki drobno kroimy. i podsmażamy na maśle, dodając pieprzu i soli do smaku. Studzimy, Ugotowane jajka przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy(...)jajka rozgniatamy ( lub blendujemy ) i dodajemy wraz ze szczypiorkiem do pieczarek. Całość doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem . Faszerujemy nimi pozostałe skorupki – połówki jaj, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Smacznego
Pysznosci Babci BasiWypróbowałam już kilka przepisów na bułki pszenne i muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych. Już samo wyrabianie ciasta jest bezproblemowe, pięknie rośnie a efektem końcowym są pyszne bułki, które można zjeść w zależności od dodatków zarówno na słodko jak i wytrawnie. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury. Składniki na ok. 8 sztuk: (przepis pochodzi
Simply Foodminut. Krok 4 Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Krok 5 Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy
Różowa kuchniazapraszam Was na przepis na domowe bułeczki grahamki. Niedziela u mnie, to zawsze dzień drożdżowych wypieków. Zwłaszcza, gdy za oknem już jesienna pogoda. Po pizzy przyszedł czas na domowe bułki, tym razem na bazie mąki graham. Te bułeczki nie grzeszą może urodą ale rekompensują to smakiem. Przygotowanie domowego pieczywa naprawdę nie jest trudne. A potem można się delektować pysznymi bułeczkami
Słodkie okruszki