bułki - 33426 przepisów (strona:532/2229)

Norweskie bułeczki z rodzynkami (Rosinboller) czyli Niedzielne Śniadanie odc. 121 143

odstawiamy ciasto do wyrastania na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki kładziemy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy bułeczki ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową 85

Dzisiaj ostatni dzień września. Od rana pada, a ja postanowiłam dodać przepis na bułki, który znalazłam na blogu Kuchennymi drzwiami. Bułki te były pieczone w ramach wrześniowej piekarni, którą niestety przegapiłam i zobaczyłam ją dopiero kiedy pojawiły się na blogach po upieczeniu. Nie ukrywam

Polska Zupa
Pieczone nuggetsy z kurczaka – odchudzony przepis 97

kurczaka pozbawionych kości lub piersi z kurczaka przyprawy: papryka ostra, pieprz, sol, czosnek granulowany, curry jajko 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego łyżka mąki 2/3 szklanki ziaren sezamu 2/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki płatków kukurydzianych   Przygotowanie Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niebyt duże kawałki. Obsypujemy go przyprawami z obu stron. Jajko roztrzepujemy z jogurtem i mąką. Płatki kukurydziane(...)rozkruszamy na mniejsze kawałki i mieszamy z bułką tartą i sezamem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w cieście jogurtowym, następnie w panierce z płatkami kukurydzianymi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30 minut na trybie górnej i dolnej grzałki. [caption id="attachment_8354" align="aligncenter" width="685"] Pieczone nuggetsy

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z mięsa mielonego w sosie 160

żeby mieć obiad na dwa dni. [embed]https://youtu.be/bxZqDMkVwyU[/embed] Składniki na roladki z mięsa mielonego w sosie (około 7 sztuk): 500 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe) 5 łyżek bułki tartej jajko 1/3 szklanki wody mała cebulka, albo pół dużej ogórek kiszony około 100 g kiełbasy papryka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz mąka do obtoczenia Ponadto: szklanka bulionu spora cebula(...)sojowy (opcjonalnie) łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz   Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez dość długą chwilę. Cebulę, ogórka i kiełbasę kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżkę farszu z cebuli, kiełbasy i ogórka. Mięso zlepiamy i formujemy

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki z jeżynami 135

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (najlepiej letnie) 60 g masła 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 14 g świeżych drożdży oraz: 4,5 łyżeczki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka mleka Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mieszamy 2 i 1/4 mąki pszennej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy już nasze ciasta podwoją swoją objętość to dnem szklanki robimy w nich otwór (przyciskając praktycznie do końca blaszki). Następnie do naszego otworu wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej i wkładamy jeżyny (tak postępujemy z każdą bułeczką). Czas zrobić kruszonkę. W tym celu mieszamy pół szklanki mąki pszennej z 5 łyżeczkami cukru, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz

Blog kulinarny S9.PL
Bułki do burgerów 137

Domowa, smaczna pszenna bułka, nie tylko do kotleta. Skład: 1kg mąki, 2 szkl. ciepłej wody, 50 g drożdży, po  1 łyżce cukru i soli, 1 ugotowany ziemniak. Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy: cukier i 3 łyżki mąki,  mieszamy dokładnie i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy sól i rozgniecionego ziemniaka. Wyrabiamy(...)mechanicznie mikserem lub łyżką, a potem ręcznie.  -- -- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30-60 min. -- -- -- Potem jescze raz krótko zagniatamy i dzielimy na 8 części. -- -- Wyrabiamy bułki i wykładamy na blachę. Przykrywamy do wyrośnięcia na 20-30 min., rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Następnie smarujemy mlekiem/wodą/białkiem do wyboru i posypujemy nasionami. Pieczemy w rozgrzanym

chleba naszego
Smażone krewetki w cieście 205

pewno będą pod wrażeniem Twoich kulinarnych zdolności. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 50 dag mrożonych krewetek (z ogonkami) 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki białego wytrawnego wina 5 łyżek mąki pszennej 1/2 pęczka natki pietruszki Sól, świeżo mielony pieprz Olej do smażenia Opis przygotowania: Zazwyczaj używam krewetek mrożonych, więc na początek(...)pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Siekamy natkę pietruszki i również dodajemy ją do naszej masy. Ponownie całość mieszamy Następnie każdą krewetkę zanurzamy w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej. W rondelku mocno rozgrzewamy olej do smażenia. Partiami smażymy krewetki w cieście, aż będą rumiane. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krewetki podajemy na ciepło, najlepiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fasolka szparagowa z bułką tartą 188

Fasolka szparagowa z bułką tartą – to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu :) Aczkolwiek ile ludzi, tyle gustów i smaków i fasolka, którą lubi mój Mąż różni się nieco od tej, którą wolę ja :) A jak to u Was wygląda? :) Lubicie dużą ilo The post Fasolka szparagowa z bułką tartą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułeczki podłużne 119

odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.  Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwinąć w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę.Ostrym nożem  naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko

Moje domowe kucharzenie
Kotlet schabowy 133

wykorzystałam białka,przyprawione mięso "marynowało się "w jajku z białkami przez około 2 godziny.Polecam. 1 kg schabu  sól, pieprz, wegeta 3 białka 1 jajko 2 łyżki zimnej wody bułka tarta i mąka Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Każdy plaster posypać przyprawami. Przełożyć do wysokiej miski. Rozbełtać jajko , białka z 2 łyżkami zimnej wody i zalać kotlety(...)dostała się między plastry schabu i dokładnie je przykryła. Miskę przykryć talerzem i całość wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.Następnie kotlety panierować w mące wymieszanej z bułką tartą i smażyć z obu stron na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Brokuły w cieście i bułce tartej 71

Brokuły w cieście i bułce tartej – Kocham brokuły! Na tym blogu jest nawet sporo przepisów z ich udziałem i parę osób w komentarzach zachwalało brokuły w panierce – więc postanowiłam skorzystać z ich rad – i oto są! The post Brokuły w cieście i bułce tartej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chrupiące, pszenne bułki z makiem 110

Chrupiące, pszenne bułki z makiem – idealne na śniadanie, czy kolację :) Wypróbujcie koniecznie! Inspiracja: razadobrze.blogspot.com Składniki na ok. 12 bułeczek Mąka pszenna typ 450 625g Świeże drożdże 12g Woda 400ml, letniej Cu The post Chrupiące, pszenne bułki z makiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułki z bazylią i oregano 84

Bułki z ciasta chlebowego na pizzę. Idealnie smakują z wszelkiego rodzaju twarożkami ;-) Składniki Drożdże 30g świeżych (lub 14g suszonych) Cukier 1 łyżeczka Woda 300-350ml ciepłej wody (w zależności od mąki – różnią się chłon The post Bułki z bazylią i oregano appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Naleśniki z mięsem mielonym 512

mielonego wołowego 1 cebula 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 500 g passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku Oregano, słodka papryka mielona Pieprz ziołowy, sól Składniki na panierkę: 2 jajka Bułka tarta Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do dużej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Następnie wszystko dokładnie mieszamy bądź miksujemy. Masa na ciasto nie może(...)minut. Na przygotowane wcześniej placki naleśników nakładamy na środek farsz (ok. 2 łyżki). Następnie zawijamy z każdej strony tworząc tzw. kopertę. Następnie gotowe naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Artykuł Naleśniki z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pulpety z indyka 110

koperkowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy fit . Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz bazylii Garść natki pietruszki Sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Do dużej miski dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, posiekaną na drobno

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne