bułki - 33426 przepisów (strona:530/2229)

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu) 1298

Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie tak. Dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, które są znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bułki, panierki itp. Po prostu samo mięso! Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od mięsa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mięsa mielonego, którego skład na etykietach jest bardzo długi z racji chemicznych(...)będą soczyste. pozostaną surowe w środku, smażone zaś na małym ogniu, wciągną dużo tłuszczu i staną się „ciężkie”. Również skład jest bardzo prosty i tradycyjny bez bułek, panierek itp. Wystarczy sól i pieprz. Ewentualnie zeszklona na tłuszczu cebula lub wyciśnięty czosnek. Składniki (ilość kotletów zależy od ich wielkości – u mnie wychodzi 7-8 kotletów): 1 kg mięsa

Ola la LCHF
Kotlety z kurczaka w musztardowej panierce i "Ekspozycja" 173

polskich domach :) Postanowiłam jednak zmienić klasykę, dodając jeden tylko nowy składnik. Efekt? Niezapomniany i wart powtórzenia. Polecam :) Składniki : podwójna pierś kurczaka sól pieprz jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej bułka tarta olej do smażenia Piersi podzielić na 4 części. Każdą rozbić na kotlety. Oprószyć pieprzem i solą. Zostawić na godzinę do lodówki. Jajko rozbełtać z musztardą. Kotlety obtaczać w masie jajeczno(...)musztardowej, a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać np. na surówce z fenkułu i marchwi . Dawno nie czytałam tak wciągającej książki! Co tam prawie 500 stron - dobra sensacja warta przeczytania za jednym razem (z przerwami na kawę lub herbatę). I taka jest "Ekspozycja" Remigiusza Mroza . Zakopiański komisarz Wiktor Forst zostaje wezwany do niecodziennego zabójstwa

Weekendy w domu i ogrodzie
Czy hot-dog może być zdrowy? 220

łyżeczkę musztardy (świetnie działa na trawienie) oraz łyżeczkę ketchupu. Hot-dog przepis: Do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C wkładamy na ok. 6 minut parówki , aby się nam zagrzały. Bułkę (najlepiej pełnoziarnistą) kroimy wzdłuż ale nie przecinając jej do końca. Następnie wkładamy ją do piekarnika na ok. 3 minuty, aby delikatnie się zarumieniła i była chrupiąca. Po upieczeniu bułki wkładamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z czubajki kani oraz dylemat szron czy szadź 173

jadało się je zawsze, szczególnie na początku lata. Pamiętam, że kiedyś rodzice poczęstowali nimi znajomego, który był pewien, że je kotlety z... cielęciny! Składniki : kapelusze czubajki kani mleko jajko bułka tarta sól  Odłamać nóżki od kapeluszy kani.  Kapelusze pokroić na połówki lub ćwiartki i włożyć do talerza z mlekiem. Powinno go być tyle, by grzyby były zanurzone(...)połowy.  Odstawić grzyby na przynajmniej dwie godziny do lodówki. Jajko rozbełtać z odrobiną mleka i solą. Kapelusze obtoczyć najpierw w mleku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po dwa razy. Podawać z surówką. Ja nie mogłam sobie odmówić jeszcze smażonych pecłonek 😋 Zanim mój aparat padł dziś rano, zarejestrował jeszcze cudowne pajęczynowe girlandy pokryte

Weekendy w domu i ogrodzie
Szafranowe bułeczki z twarogiem 211

Każdy pasek złóż na pół wzdłuż i zroluj, a następnie zwiń. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 220ºC). Piecz bułki na złoty kolor przez około 8 minut lub wedle piekarnika. Zagotuj wodę z cukrem. Posmaruj bułki syropem i posyp perłowym cukrem.   The post Szafranowe bułeczki z twarogiem appeared first

codojedzenia
Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką 197

świątecznego karpia. Zajrzyj również  tutaj , a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego łososia z piernikową panierką. Polecam! Składniki: 4 filety z halibuta 4 łyżki oleju 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Wykonanie: włączyć piekarnik, nastawić na 180`C rybę skropić sokiem z cytryny, posolić w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną(...)kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną piertuszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem masę podzielić na 4 części i rozłożyć na filetach. Docisnąć palcami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10 minut podałam z duszonym porem. Po przepis zapraszam tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki serowe 153

pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie z naszego ciasta drożdżowego odrywam kawałki i  formuję kulki , układam nie zbyt ciasno  w tortownicy w kółko , kiedy mamy przygotowane bułki , odstawiam pod przykryciem na 20 minut , następnie , do rozgrzanego piekarnika na 180  stopni na 20 minut . Po tym czasie bułki przekładam na deskę i odczekuję do wystygnięcia

Mój Smak
Kotlety z grochu ze szpinakiem 215

Składniki: 300 g puree z grochu 150 g szpinaku 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej gałka muszkatałowa majeranek, imbir papryka w proszku - słodka i ostra bułka tarta Wykonanie: puree przygotuj wg przepisu tutaj pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowny szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość połącz(...)puree grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 186

dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem lub bez termoobiegu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki do hamburgerów 170

ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko(...)posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży.  Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól  Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą

bistro mama
Kotlety z ryżu z pieczarkami i boczkiem 196

Podajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek. Składniki: 100 g ryżu 2 jajka ok 100 g sera żółtego 6-7 pieczarek cebula 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę, boczek i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Składniki podsmażamy na oleju i odsączamy(...)ręczniku papierowym. Ryż przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażone pieczarki z cebulą i boczkiem i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Bułki śniadaniowe 298

Bardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek. 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania 10 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu Drożdże(...)minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem. Piec 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce

Bullio
Wytrawne drożdżówki 234

świeżych drożdży 200 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Na wierzch bułek , dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane

Codziennik Kuchenny