bułki - 33426 przepisów (strona:533/2229)

Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 166

Cinnamon Rolls to jedne z najbardziej popularnych słodkich bułek jakie można spotkać obecnie w Stanach Zjednoczonych. To nic innego jak puszysta drożdżowa bułeczka wypełniona słodkim nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis(...)mieszanka dobrze się przylepiła. Zwijamy nasze ciasto tworząc długą roladę, zaczynając od strony obsypanej cukrem, kończąc na pustym cieście. Odcinamy nierówne końce rolady, a pozostałą część kroimy na bułki o podobnej wielkości, jak grube lub jak cienkie - zależy od Was. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut

Mostek w kuchni
Mini bułeczki z czarnym tahini 141

minut. Podziel ciasto na małe kawałki o wadze 50 g, uformuj kulę i lekko spłaszcz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do osobnych miseczek wsyp biały i czarny sezam. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i obtocz w sezamie, pół bułki w białym i pół w czarnym. Przykryj bułeczki folią i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC (u mnie

codojedzenia
Zapiekane bułeczki z jajkiem 248

średnich oczkach, posypujemy odrobiną spody bułeczek, nakładamy farsz, uklepujemy, posypujemy znów serem,  bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem-czapeczki z odciętego wierzchu kładziemy obok. N a środek każdej bułki wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak aby nam się nie rozlało, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy do momentu ścięcia się białka, około(...)minut  żółtko ma pozostać płynne.  Posypać przed podaniem natką pietruszki.  Podawać na gorąco z chrupiącymi czapeczkami z bułek. Pycha

Wanilia i Kardamon
Bułki żytnio pszenne 175

już dobrze  wymieszane wyrabiamy ręcznie ciasto... jak jest zbyt suche dodajemy kilka łyżek wody... Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Potem zagniatamy, dzielimy i wyrabiamy bułki, które wykładamy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rozbitym jajkiem i posypujemy  ziarnami lub po prostu wodą. Nacinamy lub nie i już wkładamy do piekarnika. Pieczemy(...)minut Po wyjęciu studzimy i gotowe. Bułki można zamrozić, można zjeść od razu lub przez kolejne 2 dni. Smacznego

chleba naszego
Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 276

Bułki z płaskurki to idealny wypiek dla koneserów zdrowego pieczywa. Wypieki z płaskurki warte są zachodu i choć nie należą do najtańszych warte rozpowszechnienia. Jeszcze do niedawna płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną  i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość wyrzucić je z misy, powtórnie zagnieść i podzielić na 14 równych kawałków, w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować bułki i ułożyć w naczyniu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia gdy bułeczki urosną posmarować je wodą lub mlekiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 131

Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i  bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać.  SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko(...)prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę.  Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.  Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C.  Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepszy pasztet z cukinii 13818

ostrzejsze smaki. Pasztet z cukinii to nasz ulubiony pasztet, góruje nawet nad tymi mięsnymi. Składniki: 2 średnie cukinie 6-7 suszonych pomidorów 200 g sera żółtego 2 jajka szklanka bułki tartej * 0,5 szklanki kaszy manny* 1/3 szklanki oleju* sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa *szklanka to 220 ml Przygotowanie Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona(...)dużych oczkach. Dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Pomidory kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki również przekładamy do miski. Dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę manną, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, przykrywamy folią aluminiową

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki orkiszowo pszenne z majonezem 212

Chyba nie muszę nikomu przypominać, że zapach świeżego pieczywa jest bardzo przyjemny i o każdej gospodyni dobrze świadczy kiedy dom pachnie chlebem lub bułkami. Domowa, ciepła bułeczka na śniadanie to marzenie wielu osób. Większość musi po nie biec do piekarni lub sklepu, ale Wy możecie upiec takie pyszne bułeczki sami. Ja wiem, że tak codziennie to nikt(...)czasu ani chęci piec samemu, ale może skusicie się na taki wypiek w sobotę? Dzięki dodatkowi majonezu bułki zachowują świeżość przez 3 dni. I są bardzo smaczne. Nadają się do kanapek, zarówno z wędliną, serem jak i słodkim dżemem. Mnie bardzo smakują z masłem jabłkowym i przepis na nie już wkrótce pojawi się na blogu. Piekliście już ten bardzo łatwy

Smaczna Pyza
Krążki cukiniowe z sosem jogurtowo-majonezowym 109

Cukinia. U mnie dzisiaj żółta. Była dość spora, więc wymagała wycięcia pestek, powstały więc krążki cukiniowe   Składniki: 1 cukinia 1 jajko 4 łyżki bułko tartej sól pieprz olej do smażenia   Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek rozmiażdżonego czosnku sól pieprz Sos- mieszam wszystkie składniki.   Cukinię myję, kroję w plastry, wycinam środek z pestkami(...)można zrobić to szklaneczką jeśli średnica pasuje. Jajko wbijam do talerza, dodaję sól i pieprz. Moczę cukinię w jajku, bułce, smażę na oleju.   Podaję z pomidorkiem, bo uwielbiam dodawać pomidory do wszystkiego   Artykuł Krążki cukiniowe z sosem jogurtowo-majonezowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Bułeczki owsiano-żytnie w Lipcowej Piekarni 213

pieczywko śniadaniowe :) Po dłuższej nieobecności, z chęcią powróciłam do kolektywnego wypiekania pieczywa w ramach Piekarni Amber .  W jej lipcowej edycji mierzyliśmy się tym razem z przepisem Adama Piekarza : Bułki owsiane ekstremalne . Urodziwe mu te bułeczki wyszły i z przyjemnością zabrałam się za realizację wypieku, choć z drobnymi modyfikacjami. Nieprzewidziany splot okoliczności nie pozwolił mi niestety na opublikowanie przepisu zgodnie(...)minut w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Piekarnik nagrzać do 220C i go zaparować poprzez wylewanie co jakiś czas wody na spód piekarnika - dolną grzałkę . Wstawić wyrośnięte bułki i zapiekać przez 5 minut - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C  i podpiekać kolejne 20 minut - pamiętać o podlewaniu dna wodą

Grunt to przepis!
Bułki z kiełbaską... 184

Domowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru,  łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki . Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy

chleba naszego
PSZENNE "ŚLIMAKI" 142

Kolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie "ślimaków" :) Chrupiące, pyszne i aromatyczne. Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: mąka pszenna  550 g woda - 300 ml 15 ml oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko  łyżka mleka(...)natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h  4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą.  5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach. 6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć. 7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. 8. Pieczemy ok.20 min ( zależy

Marcepanowa kuchnia
PSZENNE "ŚLIMAKI" 138

Kolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie "ślimaków" :) Chrupiące, pyszne i aromatyczne. Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: mąka pszenna  550 g woda - 300 ml 15 ml oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko  łyżka mleka(...)natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h  4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą.  5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach. 6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć. 7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. 8. Pieczemy ok.20 min ( zależy

Marcepanowa kuchnia
Bułeczki truskaweczki 308

cukru cukier waniliowy Gellwe 1/4 kostki masła lub margaryny 2 żółtka 1 jajko szczypta soli dodatkowo ok. 10 truskawek 1 łyżka startych biszkoptów cukier do smaku białko do posmarowania bułek sezam barwnik czerwony i zielony 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Mieszamy z 4 łyżkami mąki i odstawiamy na 15 minut. 2. Masło lub margarynę rozpuszczamy(...)dodatkowo umieściłam jej w silikonowym foremkach w kształcie serca aby nie rozeszły się na boki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: barwniki spożywcze , bułki , drożdżowe , Gellwe , owoce , sezam , truskawki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty