Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki wrzucamy przyprawy(...)marynatą. Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbijamy do miseczki, które należy rozbełtać z mlekiem. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż skórka się zarumieni. Artykuł Sznycel z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMaggęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 70g cukru pudru 15g drożdży 30g masła 3 łyżki domowego cukru waniliowego 150g bakalii cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym - w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże(...)bułeczki drożdżowe z czekoladą ) - uformowane bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-60 minut) - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 25-30 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone bułeczki ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem - przechowywać pod przykryciem
Smakołyki Berenikipuree. Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła cukier/ksylitol Wykonanie: ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki, następnie krótko wymieszać, tylko(...)kluseczki ukladaj na podsypce z mąki gotować w dużej ilości osolonej wody. W kilka minut po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie na małej patelni roztopić masło, dodać bułkę tarta i podgrzewać do spienienia gotowe kluski polać masłem z buleczką i posypać cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę) 250 g sera tartego edamskiego 250 g sera śmietankowego sos worcestershire 100 ml śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżka keczupu chilli, pieprz i sól bułki Przepis – nowojorska kanapka a’la reuben Zaczynamy od pokrojenia w kostkę naszą wędlinę wołową. Wrzucamy ją do półmiska i kolejno dodajemy ser śmietankowy, śmietanę, majonez, musztardę, keczup. Dodajemy(...)wrzucamy do naczynia – u mnie są to kokilki. Kokilki, bądź całe szkło pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Gotowe! Powstały farsz możemy włożyć w bułkę lub podawać z krakersami. Możemy go też przechowywać do czterech dni w lodówce. Koszt: 35 zł (porcja dla 4 osób) Przygotowanie: 40 minut Produkty na kanapkę Gotowa kanapka Gotowa kanapka
Kuchennyviral.plmąki (u mnie orkiszowa jasna) (1 szklanka + 2 łyżki) 0,5 szklanki wody 1 łyżka oleju nadzienie: 250 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło(...)wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut ostrożnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cinnamon Rolls to jedne z najbardziej popularnych słodkich bułek jakie można spotkać obecnie w Stanach Zjednoczonych. To nic innego jak puszysta drożdżowa bułeczka wypełniona słodkim nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis(...)mieszanka dobrze się przylepiła. Zwijamy nasze ciasto tworząc długą roladę, zaczynając od strony obsypanej cukrem, kończąc na pustym cieście. Odcinamy nierówne końce rolady, a pozostałą część kroimy na bułki o podobnej wielkości, jak grube lub jak cienkie - zależy od Was. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut
Mostek w kuchniminut. Podziel ciasto na małe kawałki o wadze 50 g, uformuj kulę i lekko spłaszcz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do osobnych miseczek wsyp biały i czarny sezam. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i obtocz w sezamie, pół bułki w białym i pół w czarnym. Przykryj bułeczki folią i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC (u mnie
codojedzeniaśrednich oczkach, posypujemy odrobiną spody bułeczek, nakładamy farsz, uklepujemy, posypujemy znów serem, bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem-czapeczki z odciętego wierzchu kładziemy obok. N a środek każdej bułki wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak aby nam się nie rozlało, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy do momentu ścięcia się białka, około(...)minut żółtko ma pozostać płynne. Posypać przed podaniem natką pietruszki. Podawać na gorąco z chrupiącymi czapeczkami z bułek. Pycha
Wanilia i Kardamonjuż dobrze wymieszane wyrabiamy ręcznie ciasto... jak jest zbyt suche dodajemy kilka łyżek wody... Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Potem zagniatamy, dzielimy i wyrabiamy bułki, które wykładamy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rozbitym jajkiem i posypujemy ziarnami lub po prostu wodą. Nacinamy lub nie i już wkładamy do piekarnika. Pieczemy(...)minut Po wyjęciu studzimy i gotowe. Bułki można zamrozić, można zjeść od razu lub przez kolejne 2 dni. Smacznego
chleba naszegoBułki z płaskurki to idealny wypiek dla koneserów zdrowego pieczywa. Wypieki z płaskurki warte są zachodu i choć nie należą do najtańszych warte rozpowszechnienia. Jeszcze do niedawna płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość wyrzucić je z misy, powtórnie zagnieść i podzielić na 14 równych kawałków, w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować bułki i ułożyć w naczyniu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia gdy bułeczki urosną posmarować je wodą lub mlekiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko(...)prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę. Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia
Kulinarne Fantazje Marioliostrzejsze smaki. Pasztet z cukinii to nasz ulubiony pasztet, góruje nawet nad tymi mięsnymi. Składniki: 2 średnie cukinie 6-7 suszonych pomidorów 200 g sera żółtego 2 jajka szklanka bułki tartej * 0,5 szklanki kaszy manny* 1/3 szklanki oleju* sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa *szklanka to 220 ml Przygotowanie Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona(...)dużych oczkach. Dość dokładnie odciskamy sok i przekładamy do sporej miski. Pomidory kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki również przekładamy do miski. Dodajemy jajka, bułkę tartą, kaszę manną, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, przykrywamy folią aluminiową
e-PrzepisyKulinarneChyba nie muszę nikomu przypominać, że zapach świeżego pieczywa jest bardzo przyjemny i o każdej gospodyni dobrze świadczy kiedy dom pachnie chlebem lub bułkami. Domowa, ciepła bułeczka na śniadanie to marzenie wielu osób. Większość musi po nie biec do piekarni lub sklepu, ale Wy możecie upiec takie pyszne bułeczki sami. Ja wiem, że tak codziennie to nikt(...)czasu ani chęci piec samemu, ale może skusicie się na taki wypiek w sobotę? Dzięki dodatkowi majonezu bułki zachowują świeżość przez 3 dni. I są bardzo smaczne. Nadają się do kanapek, zarówno z wędliną, serem jak i słodkim dżemem. Mnie bardzo smakują z masłem jabłkowym i przepis na nie już wkrótce pojawi się na blogu. Piekliście już ten bardzo łatwy
Smaczna PyzaCukinia. U mnie dzisiaj żółta. Była dość spora, więc wymagała wycięcia pestek, powstały więc krążki cukiniowe Składniki: 1 cukinia 1 jajko 4 łyżki bułko tartej sól pieprz olej do smażenia Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek rozmiażdżonego czosnku sól pieprz Sos- mieszam wszystkie składniki. Cukinię myję, kroję w plastry, wycinam środek z pestkami(...)można zrobić to szklaneczką jeśli średnica pasuje. Jajko wbijam do talerza, dodaję sól i pieprz. Moczę cukinię w jajku, bułce, smażę na oleju. Podaję z pomidorkiem, bo uwielbiam dodawać pomidory do wszystkiego Artykuł Krążki cukiniowe z sosem jogurtowo-majonezowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl