Polecam! Składniki: 4-5 udek kurczaka (lub gotowych filetów z udek – bez skóry i kości) 1 jajko pół szklanki mąki 2-3 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia *** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek *** *** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą(...)dość cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Kotlety obtaczamy kolejno w mące *** *** Następnie panierujemy w rozmieszanym z mlekiem jajku, a potem w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony *** *** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym
Blog z Apetytemcebula płaska łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 20 g masła 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Marchew, pietruszkę i seler (powinny być w podobnych wielkościach) obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Po ugotowaniu wyjąć na talerzyk(...)masło się stopi. W malakserze zmielić ciecierzycę, warzywa korzeniowe, majeranek, cebulę i paprykę z przyprawami i tłuszczem. W misce wymieszać rękoma zmieloną ciecierzycę i warzywa. Pod koniec wyrabiania dodać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć pieczeń do zimnego piekarnika. Włączyć go na 210 stopni
Weekendy w domu i ogrodziesoczyste w środku. Polecam! Składniki na dwa kotlety: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 2 plasterki szynki 2 plastry sera żółtego sól, pieprz 1 jajko 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Filet z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym kotlecie(...)układamy plasterek szynki i sera *** *** Składamy na pół, lekko dociskamy *** *** Kotlety obtaczamy w rozbełtanym jajku *** *** A następnie w bułce tartej. Brzegi należy zakleić i dobrze obtoczyć w panierce, aby podczas smażenia nie wypłynął ser *** *** Na patelni rozgrzewamy około 1 cm oleju, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety *** *** Rumienimy mięso po około 6-7 minut z każdej strony
Blog z Apetytembłyskawiczne bułeczki, które można zrobić i upiec nawet w 30 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Gdy mamy robot planetarny ciasto robi się praktycznie same. Jak spróbujecie, nie zechcecie więcej bułek ze sklepu. Polecam od razu podwoić ilość składników i upiec 12 sztuk bułek w dużej formie na muffiny. Te mini bułeczki to idealny pomysł na urozmaicenie śniadania czy kolacji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne, że po zjedzeniu jednego zaraz sięga się po drugiego. Przepis na frykadelki Składniki: Kilogram mięsa mielonego – najlepiej wieprzowo-wołowe, 2 cebule, 1 jajko, 6 łyżek bułki tartej, około 200 gramów sera żółtego w kawałku, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić frykadelki? Cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj bułkę tartą
Kulinarna PolskaSłuchajcie, jakie te bułki wyszły dobre! Jestem w szoku… takim pozytywnym, ma się rozumieć Boczku dałam 200 g i do tego 2 średniej wielkości cebule, bo lubimy. Farszu wyszło dużo. Bułeczki są przepyszne, nie wiem jak smakują na zimno, bo wsunęliśmy wszystkie jeszcze ciepłe. No nie dało się odczekać, tak pachniały;) Polecam miłośnikom boczku. A jeśli nie jesteście fanami
Smaki Na TalerzuChrupiące zapiekanki gyros Zapiekanki gyros, pyszne chrupiące bułki z mięsnym nadzieniem i odrobiną sera. Przepis na domowe zapiekanki z kurczakiem gyros, to znakomity pomysł na ciepłą przekąskę lub kolację. Pomysł na kurczaka z piekarnika? Chrupiący wierzch i mięciutkie wnętrze. Małe zapiekanki z kurczakiem lub duża zapiekanka np. z chleba tostowego. Łatwe i szybkie zapiekanki z aromatycznym kurczakiem z patelni. Jeśli(...)piekarniku szybko może zostać przesuszona. Taki filet, później smakuje jak wiór. Panierowane kotlety z piersi kurczaka to także więcej pracy niż przygotowanie zapiekanek z kurczakiem. Aby przygotować kebab z bułką, wystarczy klasyczna przyprawa do gyrosa, pokrojony w kostkę filet
Dieta moja pasjaburgery. Świetnie się w tej roli sprawdziły 😄😋 Składniki (na 10 placków): pół kalafiora seler średniej wielkości jajko 2 łyżki kaszy manny łyżeczka suszonego estragonu sól pieprz 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na różyczki. Seler zalać dużą ilością zimnej wody. Zagotować. Gdy woda zawrze, do selera dorzucić różyczki kalafiora. Całość posolić(...)ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na przynajmniej kwadrans. Masę podzielić na 10 części. Uformować z nich okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm. Obtaczać je w bułce tartej, a potem smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. ----- Podobne: kalafior w panierce placki jaglano-kalafiorowe placki marchewkowe
Weekendy w domu i ogrodzieprzykład ostre jalapeno, mięso z kurczaka wędzonego – z ćwiartki lub piersi, tyle samo startego sera żółtego , 1 ząbek czosnku na farsz do około 6 papryczek. mąka pszenna, jajko, bułka tarta, olej. – Ilość składników dobieramy w zależności od liczny przygotowywanych składników. Jak zrobić panierowane papryczki? Mięso z kurczaka drobno posiekaj, ser zetrzyj, czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną(...)ciasno farszem przy pomocy małej łyżeczki, upychając palcem. Trzeba to robić z wyczuciem, aby nie rozerwać papryczek. Każdą papryczkę najpierw obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej . Robiąc to, trzymamy papryczki za końcówki. Papryczki smaż na głębokim oleju przez kilka minut – aż panierka zrobi się ciemnozłota. Rada: Do papryczek podaliśmy prosty sos – dobrej jakości
Kulinarna Polskakrokiety z kapustą i grzybami Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 100 gramów grzybów suszonych, 2 duże cebule, około 10 naleśników zrobionych według tego przepisu , olej, 3-4 jajka, bułka tarta, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? W garnku rozgrzej trochę oleju, zrumień na nim posiekaną cebulę. Dodaj kapustę kiszoną i pokruszone drobno grzyby(...)zmięknie. Usuń ziele i listki. Przestudź. Farsz nakładaj na skraj naleśników (mniej więcej 2 łyżki na jeden), zwijaj ciasno, zakładając boki. Krokiety najpierw obtocz w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej. Smaż na oleju na małym ogniu, aby temperatura zdążyła przeniknąć do środka, starając się obrócić krokiety na każdy z boków. Krokiety staramy się równomiernie zrumienić z każdej strony. Krokiety
Kulinarna Polskapodać też jako samodzielne danie. Przepis na brokuły w sosie czosnkowym Składniki: 1 duży brokuł, 2-3 ząbki czosnku, duża łyżka masła, łyżka mąki pszennej, niecała szklanka mleka, pół bułki pszennej lub podobna ilość innego jasnego pieczywa. sól. Jak zrobić brokuły w sosie czosnkowym? Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w wodzie, odcedź po kilku minutach, gdy zmiękną, ale nadal będą(...)ząb”, czyli lekko twardawe. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca na pastę. Bułkę pokrój w małą kostkę, zrumień na patelni. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, od razu dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę. Wlej mleko, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką. Kontynuując mieszanie, zagotuj, sos zgęstnieje. Dopraw solą. Zmniejsz ogień, dodaj roztarty czosnek, mieszając gotuj jeszcze
Kulinarna Polskaokoło 2 litrów wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej, 500 gramów mięsa mielonego – w oryginalnym przepisie jest cielęcina, ale my użyliśmy wieprzowiny, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, około 3 cm kawałek świeżego imbiru, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 łyżka mąki pszennej, łyżka masła, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz(...)imbir drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi nożna. Można to zrobić to także w moździerzu. Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę, następnie zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpety. Pastę czosnkowo-imbirową i pulpeciki dodaj do garnka na około 15 minut przed końcem gotowania. Flaczki
Kulinarna PolskaMięciutkie bułki które możemy zajadać same gdyż nadziane są rodzynkami i słodka mleczną czekoladą ;) Składniki na 7 bułek: 500 g mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 1 jajko kl L 5 łyżek cukru 80 g sparzonych rodzynek garść groszków czekoladowych 1. Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn
Gotowanie...to proste !obiad. Przepis na pulpety w sosie grzybowym Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe czy wieprzowo-wołowe. 2 cebule, 5 łyżek bułki tartej, 1 jajko, około 300 gramów świeżych grzybów leśnych , 200 ml śmietany 18 proc., łyżeczka mąki pszennej, mały pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym? Najpierw(...)posiekaj drobno jedną cebulę i lekko zrumień ją na odrobinie oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj zrumienioną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi. Z masy odrywaj kawałki, zwilżonymi dłońmi (to dużo ułatwia), formuj pulpety wielkości piłeczki pingpongowej. Przesmaż je na oleju aż się zarumienią, zdejmij, odłóż. Smażące się pulpety po odwróceniu. Na tą samą
Kulinarna Polskaogromne. Znajomy już wie, a dziś chcemy pokazać ją również wam. Przepis na kotlety schabowe giganty Składniki: Schab bez kości w jednym kawałku, do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić schabowe giganty? Aby kotlety były naprawdę duże, musimy specjalnie przygotować mięso. Najpierw kroimy je na około 4 cm plastry. Następnie nacinamy(...)krokach. Mięso rozbił przy pomocy tłuczka do grubości około 1 cm, oprósz solą i pieprzem, pozostaw na około 10 minut, aby się zamarynowało. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na sporej ilości oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się ciemnozłota. Podawaj od razu po zdjęciu z patelni. Kotlety podaliśmy z kapustą
Kulinarna Polska