wyciśnięty z połowy limonki · skórka otarta z połowy limonki Dodatkowo: · bułki do hamburgerów · 4 plastry sera żółtego · pomidor · sałata lodowa · rukola(...)dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się
Mania GotowaniaZakupy... i ok 1 w nocy udało się zjeść obiad. A do obiadu prezent andrzejkowy - żurawinowa flaszeczka. :) Zjedli, wypili grzdylka i padli. Nawet nie zdążyliśmy powróżyć z majonezu. Składniki: bułka do hamburgera mięso mielone jajko trochę bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego boczek ser sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski(...)dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzucamy 2 plastry boczku. Przekrawamy bułkę i do piekarnika (niech podgrzeje i przypiecze ciutkę). Zaczynamy od dołu: bułka, sos tatarski, sałata, plaster sera, kotlet, plaster sera, musztarda, sos bbq, pokrojony w plasterki ogórek, plaster pomidora, 2 plastry boczku, pokrojona w krążki czerwona cebula
Brzuszki Łakomczuszkiulżyć w cierpieniach i tak powstał ogromny, mający miliard kalorii burger (zasłużył wcześniej był ze mną na spacerze). A cały sekret w cudownym sosie. Składniki (na 3 burgery): bułki do hamburgera 300g mięsa mielonego wieprzowego przyprawa do mięsa mielonego (tak z pół opakowania) jajko trochę bułki tartej sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek(...)kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju nie żałujemy
Brzuszki Łakomczuszkikolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli morskiej 50 g tartego sera Bursztyn 1 łyżka musztardy 1 jajko 50 g tartej bułki trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo sera sałata plaster(...)dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce i wsadzamy na chwilę do piekarnika, żeby złapało temperaturę. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipewna, mimo to wszystkim smakował. Domowe hamburgery to już nie taki zwykły fast food. Może to być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis! Składniki (na 5 porcji): 5 bułek do hamburgerów (u nas 4 + jedna z ziarnem), przekrojonych na pół 5 plastrów sera cheddar 1 cebula, pokrojona w talarki + 1 pokrojona w bardzo drobną kosktę 1 pomidor, pokrojony(...)minut. Sos do ziemniaczków. Jogurt grecki, ketchup i posiekany szczypiorek mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy prażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy Podgrzewamy patelnię grillową. Połówki bułek układamy na patelni i grillujemy chwilę. Zarumienione bułki zdejmujemy z patelni. Każdą bułkę smarujemy gotowym sosem do hamburgerów. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego. Smażymy
Mango Papajachętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem) brukselkę obrały i zostawiły na talerzu. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka brukselki - 15 szt. 1 jajko 1 sucha bułka natka pietruszki bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, majeranek Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 15 minut. Suchą bułkę moczymy w wodzie, czekamy aż zmięknie, wyciskamy i rozdrabniamy widelcem (można(...)też zmielić ją razem z mięsem). Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy trochę bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy brukselkę, obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 º przez około godzinę
Gotuj z Misiemjuż na patelni Farsz do krokietów: 500 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z ok. 1/4 szklanki mleka bułka tarta olej(...)Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy mięso nie będzie surowe. Całość odstawiamy, by trochę przestygła. Wtedy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Farsz musi być gęsty i w miarę suchy, bez pływającej wody. Gotowy farsz Nadzienie układamy na środku każdego naleśnika, po ok. łyżce stołowej - czubatej, brzegi zawijamy do środka
Ratunku obiadwieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej(...)zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. W misce mieszamy dokładnie pieczarki i cebulkę z mięsem, bułką oraz jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki, dodajemy trochę bułki tartej (ok. 3 łyżek powinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy
Ratunku obiadnaszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka(...)płynnej śmietanki 12/18% (może być samo mleko) 1 kopiastą łyżkę mąki olej do smażenia Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Boczek kroimy w małą kostkę (jeśli jest ze skórą, to ją odkrawamy), imbir i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw podsmażamy boczek, a gdy zmieni się w chrupiące skwarki, dodajemy imbir i czosnek i przesmażamy całość jeszcze minutkę. Zestawiamy z ognia
Ratunku obiadPolecam, nawet mięsożercom, dla odmiany, od czasu do czasu. Składniki na 6 dużych burgerów: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 1/2 małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki tartego parmezanu garść posiekanej, świeżej mięty 1 jajko chili mielone, sól i pieprz do smaku 6 bułek hamburgerowych (u mnie własnej roboty) cebula czerwona, ketchup, musztarda, ogórki(...)konserwowe i sałata do podania Sposób przygotowania: Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko, bułkę tartą, parmezan i miętę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Masę podzielić na 6 równych części, formować okrągłe kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju. Burgery podawać w bułce
Obiad za dychęzwykłego "mielonego", a robi się prawie tak samo. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 czerwonej papryki 2-3 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz ziołowy chili jajko sucha bułka Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz przyprawy. Wyrobić ręką i uformować pulpeciki. Gotować(...)parze przez 20 minut. Podawać z ryżem i sosem, np. na bazie serka wiejskiego. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/11/kotlety-mielone-z-papryka.html#sthash.JwUeIi2X.dpuf Cebulę pokroić
Pasja SmakuKiedy je zobaczyłam na blogu Smaki Alzacji od razu pomyślałam że muszę je upiec. Te bułki są wyśmienite. Zaryzykowałam i od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Miały być na kolację ale niestety bułki zostały pochłonięte przed kolacją. Te bułki z pewnością zagoszczą w mojej kuchni. Planuje zrobić równie mieszane pszenno żytnie. Składniki: 1 szk mleka 0,5 szk wody(...)pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać
Ala piecze i gotujedodatkiem sosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta.Zaczynamy :) Składniki na 8 kotletów:600 gr mięsa mielonego200 gr pieczareksól, pieprz, paprikapół cebuli1 jajko4 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnkunatka pietruszki2 łyżki startego sera Wykonanie:Myjemy I kroimy pieczarki - cieńko. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż do odparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy(...)miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy.Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki.Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie
Smaki EdytyCały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski(...)przekłuć namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować bułkę ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka
Buniabaje w kuchniBułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce(...)bułki tartej * kapusta pekińska * pomidor * cebula * ogórki kiszone bądź konserwowe * ulubiony sos bądź ketchup Przygotowanie : Bułkę podgrzać , polać sosem - u mnie majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i ketchupem. Kroimy cienko kapustę , dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórki i cebulę. Taką sałatkę układamy na bułce z sosem. Dodajemy rybę. Można polać sosem. Ja już nie dawałam
Magiczne Życie Marty