bułki - 33426 przepisów (strona:512/2229)

Bliny ziemniaczane z mięsem 244

with meat Składniki: Placuszki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 5 łyżek mąki 1 cebula sól pieprz olej do smażenia Mięso mielone: 30 dag mięso wieprzowe 1 jajko 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 1 cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć(...)nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą.  Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę. Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanki z bułeczek z pieczarkami 131

danie, które często serwuję na kolację lub przekąskę dla znajomych. Szybkie , smaczne , chrupiące.  Nie zdążyłam zrobić po upieczeniu, dlatego zdjęcia pokazują etap przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Bułki kajzerki ( na dużą blachę wystarczy 6) 1/2 kg. pieczarek jedna cebula ser tarty mozzarella do posypania sól , pieprz trochę masła WYKONANIE   Bułki przeciąć na połowę i wydrążyć(...)miąższ. Poukładać na dużej blaszce, lekko posmarować masłem środek. Pieczarki obrać ze skórki pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać w kostkę obsmażyć, dodać pieczarki, podusić. Doprawić solą , pieprzem. Napełnić bułki farszem pieczarkowym, posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok 180 s C przez 10 min. Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z panierowanym camembertem 314

postaci żurawiny i kilku kropli oleju lnianego. Pyszności! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: mieszanka sałat 1/2 puszki zielonego groszku* krążek camemberta z ziołami jajko garść bułki tartej 2 łyżki żurawiny ze słoika kilka kropli oleju lnianego 2 łyżki oleju rzepakowego *Można dodawać wszelkie inne warzywa według gustu i upodobań. Na talerzu układamy sałaty oraz rozsypujemy odsączony zielony(...)groszek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ser camembert tniemy na trójkąty. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka

Kolizje Smaków
Klops z papryką 179

Składniki: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1 łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:      Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu(...)tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez

Aga w kuchni
Kotlety mielone 196

pora na dodatek sosu w kotletach mielonych.Kotlety nabrały specyficznego smaku..były po prostu pyszne.. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana Develey Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy(...)drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Rolada z biedronkami. 184

Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz świeżo zmielony 1 cukinia ½ papryka czerwona Olej do smażenia i posmarowania folii Sposób wykonania : Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito(...)jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko taka rolada będzie wspaniała. Gotowe mielone to nieporozumienie. Chyba, że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii  ściąć końcówki, środek wydrążyć

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 169

Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone pomidory. 185

Składniki na 6 - 8  średnich pomidorów. 0,5 kg szynka wieprzowa 1 jajko 1 mała bułka 1 cebula w kostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę(...)zmielić -  używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać  wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć  do miski, dodać  całe jajko, kwaśną śmietanę  i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce. Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby

Kulinarny karnet Christophera
Jego Wysokość Kabaczek. 187

oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi zioła prowansalskie Wykonanie: Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych dań. Ostrym, długim(...)nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą skórkę z kabaczka. posolić i oprószyć ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie mięso  mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba

Kulinarny karnet Christophera
Tort makowy z masą kawową. 198

Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb. Składniki na średni tort. 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag mak 1 laska wanilii 1 aromat cytrynowy 3 łyżki bułki tartej 50g rodzynek Masa kawowa 3 jaja 30 dag cukru pudru 50 dag masła 3 dag kawy ziarnistej zmielonej 50 ml spirytusu Mak sparzyć i i zmielić dwukrotnie, przez gęste(...)sitko. Rodzynki zalać wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę. Na żółtka wyłożyć pianę z białek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut. Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą kawową. Wierzch i boki również posmarować masą

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 164

ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu(...)torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem  i  wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 175

paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól, pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura do smażenia Wykonanie: Paccheri ugotować  al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe kanapki. 176

ambitna ( bo bardzo domowa )kanapka na śniadanie jak i na kolację. Kromka domowego razowego chleba. Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem. Pastrami wołowe, najlepiej domowe. Kiełki wyhodowane w domu. Bułka na dzień dobry. Któż z nas nie lubi bułki na śniadanie? Proponuję trochę odetchnąć od sera. Chrupiącą bułkę smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z polędwicy z szynką i serem. 135

Roulade of pork loin with ham and cheese. Składniki. 0,5 kg polędwica wieprzowa 5 plasterków szynka parmeńska 10 dag ser gorgonzola 2 jajka 15 dag bułka tarta Przyprawa do potraw Kucharek Pieprz olej do smażenia Wykonanie. Warkocz polędwicy wieprzowej oczyścić  z błon. Podzielić  na 5 części. Rozklepać  przez folię. Każdy plaster posypać przyprawą do potraw kucharek(...)pieprzem, a następnie na każdym położyć  plaster szynki parmeńskiej i po 2 dag sera pleśniowego. Plastry ciasno zwinąć w ruloniki i obtoczyć w bułce tartej, następnie w rozbełtanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Ruloniki obsmażyć z każdej strony na oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika na 6 minut

Kulinarny karnet Christophera
Cordon Bleu z bakłażana. 173

Cordon Bleu with eggplant. Składniki. 1 bakłażan 4 plasterki wędzonego białego sera 4 plasterki szynka gotowana sól pieprz tymianek zioła prowansalskie olej do smażenia 0,5 szklanki bułka tarta 1 jajko Wykonanie. Bakłażan pokroić na 8 plastrów. Posolić, pozostawić na 30 minut. Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować z obu stron, posypać(...)pieprzem i ziołami, położyć  na papierowy ręcznik, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Na 4 plastry bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów. Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Kulinarny karnet Christophera