Zapach świeżo upieczonych w nocy bułek rozchodzi się po całym domu, budzi domowników i zaprasza na śniadanie. Śniadanie od serca, bo któż normalny piecze w środku nocy bułeczki, aby móc nimi uraczyć swych bliskich? Chrupiąca skórka i miękki środek, piękny brązowy kolor i głęboki smak orkiszowo-owsianych małych wypieków... Do tego świeże masło, ziołowy twarożek, warzywa dojrzewające w słońcu własnego(...)ogrodu. Brzmi jak bajka, prawda? Ale to przyjemna, cudowna wręcz rzeczywistość. Którą może każdy w swym domu zaprowadzić. Wystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce. Bułki te są zupełnym przypadkiem. Początkowo planowałam chleb, taki jak TEN . Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półce w markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować
W kuchni Karmel-itkiprzed ADHD, chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. W ciągu 30 minut Wasz obiad będzie gotowy:)Zaczynamy Składnikiokoło 500 gr ryby- ja dałam łososia I dorsza1 jajkopół paprykipół cebuli2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczeniasól, pieprz, cebulakoperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.Do ryby dodajemy jajko I miksujemy blenderem (lub przepuszczamy rybę przez(...)maszynkę I dopiero potem dodajemy jajko).Dodajemy pieprz, sól, paprykę po około 1/4 łyżeczki.Mieszamy. Do ryby dodajemy bułkę tartą, pokrojoną w drobną kostkę cebulę I paprykę. Mieszamy. Formujemy kotlety I obtaczamy w bułce tartej.Ja kotlety piekłam na grilownicy około 6-8 min- możemy smażyć też na patelni.Gotowe :) Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami :)Smacznego
Smaki Edytybyło bardziej kolorowo 1 duża cebula 3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej ¼ szkl. oleju ¾ szkl. bułki tartej ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wyszorowane szczoteczką pod bieżącą(...)następnie pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Ubić pianę z białek na sztywno. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski z cukinią dodać: bułkę tartą, płatki owsiane, podsmażoną cebulę, marchew, olej, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszać –najszybciej będzie po prostu wyrobić ręką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko razem łyżką. Keksówkę
Grunt to przepis!składniki: 350 g młodej cukinii1 cebula biała7 pomidorów suszonych150 g sera żółtego startego1 jajko3 łyżki bułki tartej8 oliwek czarnychsólpieprz czarny mielonyolej rzepakowy do smażeniaMłodą cukinię umyć odciąć końce (nie obierać) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok.Cebulę obrać,drobniutko posiekać i podsmażyć(...)złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem i startym serem.Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę. Cukiniową masę przełożyć
Monia miesza i gotujeskładniki: 1,3 kg mięsa mielonego 2 jajka 1 cebula 1 słoiczek pomidorów suszonych 4 łyżki bułki tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku 1 kostka mięsna 250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano(...)oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, wystudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Przygotować prostokątną foremkę, natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Do foremki włożyć połowę mięsnej masy i ładnie wyrównać. Ser feta pokroić
Monia miesza i gotujePyszne kotleciki mielone z fetą w środku z dodatkiem aromatycznego i delikatnego w smaku czosnku niedźwiedziego.składniki:600 g mięsa mielonego wieprzowego150-200 g fety1 jajko4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania2 łyżki czosnku niedźwiedziegosól do smakuolej do smażeniaMięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić(...)małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować w bułce tarej i smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor .Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka
Monia miesza i gotujenaszym stole sporo i pod różną postacią.składniki:1,5 kg mięsa mielonego10-12 jajek Farmio5 ząbków czosnku1 cebula2 łyżki majeranku1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1 łyżka oregano4 łyżki bułki tartej1 szklanka wody1 kostka mięsnaDo miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę(...)mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Foremkę keksówkę natłuścić margaryną lub masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej połowę mięsnej masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej
Monia miesza i gotujemargaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki śmietany – ja dałam 18% Ciut mniej niż pół szklanki cukru + 0,5 szklanki do rabarbaru 1 łyżka bułki tartej + do obsypania blaszki 55 dag rabarbaru – można użyć więcej Przygotowanie: Margarynę rozkruszyć z mąką Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części(...)zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć gaz. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce puszczą sok). Na spód wyłożyć rabarbar. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto
Fabryka pomysłówosób znajduje się poniżej, zaś nasza wersja ze względu na mniejszą liczbę gęb do wykarmienia została nieco zredukowana :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (nasza ważyła 70 dag)pół szklanki bułki tartej (można ją nieco rozdrobnić w blenderze, a my i tak często sami blenderujemy suchy chleb na tartą bułkę(...)akurat świeże się nie trafiło, więc użyliśmy rozmarynu),oliwa z oliwek,pieprz do smaku,sól morska,Polędwiczkę umyć, oczyścić oraz nawilżyć oliwą z oliwek. Zioła posiekać oraz wymieszać z bułką tartą i oliwą z oliwek (3-4 łyżki stołowe powinny wystarczyć). My użyliśmy świeżych ziół, nawet więcej niż w oryginalnym przepisie, ale wydaje nam się, że suszone dadzą więcej ziołowego
Delicious TitbitsTeraz już nikt nie powie mi, że coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej(...)piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów
Fabryka pomysłówząbki czosnku 2 jajka 200 g tartego cheddara lub żółtego sera ½ czerwonej papryki ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu – 50 g 1 czubata łyżka ketchupu 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju Uwagi do przepisu: Przepis jest na tortownicę o średnicy(...)resztę składników: 2 jajka 200 g tartego cheddara lub żółtego sera ½ czerwonej papryki ½ pęczka natki pietruszki 2 większe łyżki majonezu – 50 g 1 czubata łyżka ketchupu 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całość przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Zasmakuj Kuchnidzieci . Są miękkie i puszyste jak chmurka, długo zachowują świeżość. Skąpane w najlepszej polewie z masła pistacjowego i obsypane ulubionymi posypkami lub orzechami na pewno posmakują małym łasuchom. Domowe bułki mleczne do odrywania możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych, zawsze się udają. Pyszna, lepka polewa z białej czekolady, masła pistacjowego i kakao dodaje im mnóstwa smaku. Pistacje i czekolada(...)minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę więcej mąki, ale nie dodajemy za dużo, by bułki nie wyszły twarde). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć
Lekcje w kuchniDziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania chrupiącej bułki z kremowym camembertem, delikatną, dobrej jakości wędliną oraz słodkim twistem w postaci dżemu z fig. Całość cudownie dopełniają prażone nasiona słonecznika lub orzechy włoskie oraz świeży tymianek. … The post Chrupiąca bułka z camembertem i dżemem z fig appeared first on FitSweet
Fitsweet.meKiedyś, przy okazji jakichś zakupów, zobaczyłem w jednym ze sklepów bułki ziemniaczane. Znaczy takie z dodatkiem ziemniaków. Zaciekawiły mnie, kupiłem, okazały się całkiem smaczne. Zaplanowałem więc, że też takie zrobię. Pomyślałem, coś tam sobie w głowie policzyłem i wymyśliłem ten przepis. Bułki okazały się zupełnie inne niż te sklepowe, ale bardzo smaczne. A skoro wyszły smaczne, to przecież muszę podzielić
Marder&Marder Manufacture