wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki(...)ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę wystudzić.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Wszystko razem połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać.Dynię umyć dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennadaje pyszne kanapki, przy tej się chowa... :-) Tak pyszna i ten kurczak soczysty, zamarynowany w jogurcie greckim z przyprawami... Mmmm po prostu niebo w gębie :-)Składniki:2 bułki (ja użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami)1 pierś z kurczaka2 łyżki jogurtu greckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy(...)łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki.Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniSkładniki: Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może być np.mintaj i inne białe ryby) 1 jajko 1 mała cebulka 3 + 1 płaskie łyżki bułki tartej sól i pieprz vegeta 1 łyżeczka posiekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy tym ości. Wrzucamy do tego jajko, 3 łyżki bułki(...)bardzo drobno lub startą na tarce cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą i na samym końcu dodajemy koperek. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni na oleju aż kotlety się zarumienią. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Animiękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 500 g jagód 2 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką. Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Z podanych składników zagnieść kruszonkę(...)Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią
Food Squaresmaki, możemy upiec sobie klopsy. Może jest przy tym trochę pracy, ale efekt murowany. Składniki: -6 ćwiartek z kurczaka -0,5 kg łopatki -3 jajka -3 czerstwe bułki -przyprawa do mięs lub barbecue -pieprz -sól lub warzywko -3 marchewki -jedna cebula -3 ząbki czosnku -olej Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy(...)kilka całych kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy
Maminek kulinarnymasło klarowane do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka -1,5 szklanki mąki -2 jajka -2 łyż ki oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo bułka tarta do panierowania Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy do zrumienienia mielone mięso, przyprawione wcześniej solą, pieprzem i przyprawą do mięs(...)Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz. Zwijamy w rulony. Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy trochę mleka. Przygotowujemy tłuszcz i bułkę tartą. Na patelni tłuszcz rozgrzewamy a nasze naleśniki moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Układamy na patelni i podsmażamy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki gotowe
Maminek kulinarnyugotowanych ziemniaków -ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) -2-2,5 szklanki maki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -cukier, sól, olej -1/3 kostki masła -bułka tarta ( 4-5 łyżek ) Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce, lub tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę. Śliwki nacinamy i usuwamy pestki(...)wielkości śliwek ( 20-25 porcji ). Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru i formujemy kulki. Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy masło z bułką tartą. Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyjmujemy, polewamy masłem
Maminek kulinarnySkładniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do masła wyciskamy(...)pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego. Zwijamy roladki. Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko. Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu. Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając. Tak przygotowane roladki
Maminek kulinarnycebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy. Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy. Grzyby suszone(...)roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto do panierowania Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym
Maminek kulinarnySkładniki: -soczewica (1 szklanka) -cebula -szczypiorek -jajko -otręby pszenne -bułka tarta -oliwa -sól -pieprz Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor i dodajemy do soczewicy. Dodajemy też szczypiorek, jajko, otręby, sól, pieprz i wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy bułkę tartą. Następnie z masy formujemy(...)kotlety i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z otrębami pszennymi. Kotlety smażymy na oliwie lub oleju z obu stron. Usmażone kotlety wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Smakowity Blog Kulinarnypotrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej(...)szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki
Smakowity Blog Kulinarnymasła 200 g szynki gotowanej 200 g salami 100 g żółtego sera 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano bułka tarta sól gałka muszkatołowa SPOSOB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia(...)jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dokladnie wymieszać. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła. Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki. Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy
zielonacukinkałyżki masła - czerstwa bułka(...)sól i pieprz - łyżeczka musztardy (ja użyłam czosnkowej) - sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek - masło do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, twaróg 25 dag, jogurt naturalny 150 ml, szczypiorek 1 pęczek, sól ziołowa - do smaku obraną cebulę, ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka - ja je rozdrobniłam w pojemniku blendera dodać(...)jajko, mąkę, tartą bułkę, barbecue, kucharka i dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane, nie za grube placki z każdej strony, odkładać je na ręcznik papierowy twaróg śmietankowy wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem posiekanym, solą ziołową i podać z plackami placki z twarożkiem świetnie smakują i są syte na obiad - dzięki dodaniu tartej bułki placki są bardzo chrupiące................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępaprykaolej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule i pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i jajko, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym
prawdziwe jedzenie