bułki - 33426 przepisów (strona:500/2229)

Roladki schabowe z chrzanem i serem 171

Ciekawe jak Wam posmakują:)  Składniki: 5 plastrów schabu  łyżeczka przecieru pomidorowego 10 dag tartego żółtego sera 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki tartego chrzanu  bułka tarta wegeta  olej do smażenia Wykonanie: Schab wymyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa natrzeć wegetą, odłożyć na 20 min do lodówki. W między czasie przygotować(...)łyżki farszu, dość ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami (można do tego celu użyć także specjalnych klamerek do roladek). W miseczce rozbełtać 2 jajka a do drugiej miseczki nasypać bułki tartej. Każdą roladkę obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Dietetyczny pasztet z pieczarek 297

Składniki: 50 dkg pieczarek 2 bułki 3 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kolendry łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki myjemy kroimy w ósemki, cebulę kroimy w kostkę wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu dusimy pod przykryciem przez 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Bułki namoczyć i dokładnie odciskamy z wody(...)Przekręcić przez maszynkę do mielenia pieczarki oraz bułki. Do masy dodajemy żółtka oraz pozostałe przyprawy, dokładnie łączymy składniki ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Zapiekamy nie całą godzinę najlepiej w naczyniu żaroodpornym na termoobiegu w temperaturze 150 stopni. Po ostudzeniu podajemy z pieczywem. Smacznego

kgwjanczewo
Fasolka szparagowa z bułką tartą 101

Składniki: 1kg fasolki szparagowej 1 łyżka soli 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem łyżki soli. 2. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą. Mieszać drewnianą łopatką przez 1-2 min. 3. Bułkę tartą z masłem przelać do odcedzonej fasolki. Wymieszać (najlepiej podrzucając w garnku

A Ty Smakuj Mnie
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 210

puszce (można dodać 2 puszki tuńczyka w oleju i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka) sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz 50 g pistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam(...)momencie włączyłam piekarnik by nagrzać go na temperaturę 200 stopni.  Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. No i teraz tak. Tuńczyka zmieliłam w maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam żółtka i sok z cytryny i wszystko razem

Blondynka Gotuje
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 166

zamrażane i ponownie podgrzewane na parze. Są popularną przekąską pakowaną dzieciom do szkoły oraz podawaną w restauracjach, a także sprzedawaną w ulicznych barach.  Typowe mantou to delikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta(...)bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou .  Tak, macie rację - są bardzo podobne do naszych klusek na parze.  To niezwykłe jak bardzo możemy się różnić, a mimo to kiedy trafiamy do kuchni, potrafimy zawsze odnaleźć coś co łączy i budzi najlepsze wspomnienia.  Mantou i kluski

KUCHARNIA
Knedle z morelami? Tyrolski smak inaczej. 196

Czasem wszystko zaczyna się od tęsknoty.  Za ciepłym latem i dojrzałymi owocami. Za smakiem babcinych knedli i rumianą tartą bułką z patelni.  Tęsknicie? Ja bardzo.  Za Babcią, nieustannie.  Na tą tęsknotę nie pomoże żaden przepis.  Ale z knedlami to już zupełnie inna historia....  W zimne październikowe popołudnie mam ochotą na kulinarną wędrówkę. Małą podróż(...)Hahn.   Na ciasto: 400g ugotowanych ziemniaków  175g mąki  50g masła  5 łyżeczek kaszy manny razowej * 3 jajka sól 10 suszonych moreli * 75g masła  50g bułki tartej  1 łyżka cynamonu  cukier 1/2  szklanki nalewki morelowej * 1/3 szklanki konfitury z moreli *   Suszone morele namoczyć w alkoholu odpowiednio wcześniej (min. kilka godzin, najlepiej przez

KUCHARNIA
Cukiniowy pasztet 104

tartce o grubych oczkach, tak na oko taka jedna duża powinna wystarczyć-- u mnie dużo cukinii 2-3 duże cebule, drobno posiekane---zeszklone na oleju 1,5 szkl bułki tartej--u mnie po pół szklanki bułki tartej ,kaszy kukurydzianej i otręb owsianych 4 jajka całe 20 dkg sera żółtego, również startego na grubych oczkach--u mnie bez sera i trzymało(...)świeży Zetrzec cukinie i posolić ,jak puści sok odcedzić..Ubić bialka i do nich dodać żółtka.Następnie dodac reszte skladników Po wymieszaniu proponuję poczekać z 15 minut, aż napęcznieje bułka tarta..Foremke wysmarowac tłuszczem ,wysypac otrębami . Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni. Masa podczas pieczenia powinna urosnąć. i uwaga, niebezpiecznie apetycznie pachnie! Smacznego

w mojej kuchni
Piankowy rabarbar 195

łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam 2 łyżkami bułki tartej i wylożyłam owoce(...)OWOCE: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej

w mojej kuchni
DORSZ z WARZYWAMI 147

pomarńcza - olej i masło do smażenia; - sól, pieprz; - bułka tarta    -kwiat nagietka i ogórecznika(...)Filety z dorsza posypać pieprzem i solą Przygotować miseczke z roztrzepanymi jajkami do ,których dodać otartą skórkę z cytryny,drugą z bułką tartą.Rybę maczać w jajku ,a nastepnie w bułce i smażyc na złoty kolor z obydwu stron po 3-4 minuty.Podac z warzywami . Smacznego

w mojej kuchni
.Kotlety mielone z jabłkiem-Chops macinata con la mela 108

SKŁADNIKI. • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie jabłka • 3 średnie cebule • 2 jajka • 4 łyżki bułki tartej • sól • czarny pieprz • olej do smażeni(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy mięso i kilka minut wyrabiam ręka. Musi stać się klejące i zwięzłe. Dodajemy podsmażone cebule, jabłka, rozbite jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszamy ponownie.  Z wyrobionej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z oliwą. Kotlety odwracamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnie pokrywką

w mojej kuchni
Oszukane gołąbki z wolnowaru 250

jest  [ klik ], kilka czeka w kolejce na opisanie.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu  2 jajka pomidory suszone Piątnica bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego woda 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Ryż ugotować.Do mięsa dodać ryż(...)kapustę z cebulą, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do wolnowaru , zalać sosem [ z przecieru i wody] i gotować.Na koniec dodać śmietanę i mąkę

Moje domowe kucharzenie
Włoska robota – mój przepis na idealny wieczór … 229

mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki ostrej jajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy(...)sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki do golfa. Gotowe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienia się ich z obu stron. Ugotowany makaron odlewamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem by nie ostygł. Do garnka wlewamy sos dodajemy

Projekty ze smakiem
Kotlety drobiowe w sezamowej panierce 205

specjalną zakładkę z daniami dla niemowląt. A teraz już kotlet  - a dokładnie miła odmiana dla tradycyjnego kotleta drobiowego , którego bardzo lubimy. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól bułka tarta ziarna sezamu 1 jajko + odrobina mleka mąka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy. Dzielimy na porcje i rozbijamy na kotlety (najlepiej przez folię(...)woreczek foliowy). Lekko solimy z obu stron. 2. W osobnych naczyniach przygotowujemy panierkę: w jednym mąkę, w drugim jajko roztrzepane z odrobiną mleka, a w trzecim bułkę tartą z sezamem (pół na pół). 3. Panierujemy mięso, najpierw w mące, następnie w jajku, a potem w bułce z dodatkiem sezamu. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron

Kuchnia domowa Ani
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 191

surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy. Składniki: 150-200 g ugotowanej kaszy gryczanej 150g pieczarek 1 cebula sól.pieprz 2 jajka 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej olej do smazenia tarta bułka do obtoczenia Wykonanie: ugotuj kaszę wg wskazań na opakowaniu (użyłam kaszy z woreczków).Odstaw do przestudzenia zeszklij na tłuszczu drobno posiekaną cebulę,dołóż pokrojone(...)cebulą,dodaj sól,pieprz,jajka ,kaszę manną i dokładnie wyrób masę.Odstaw na 30 minut do lodówki,będzie łatwiej formować kotlety zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki,obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.Podawaj z pikantnymi sosami  surówką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z soczewicy 166

soczewicy z pietruszką: 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 1 cebulka czerwona ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki kaszki kukurydzianej olej do smażenia Przygotowanie: Soczewicę miksujemy z czosnkiem na papkę. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, mieszamy z soczewicą. Dodajemy drobno(...)posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem cayenne do smaku. Wsypujemy bułkę, dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy jeszcze trochę bułki. Zwilżonymi rękoma formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki podajemy z sałatą rzymską i kleksami jogurtu greckiego. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię