masy serowej i dać biszkopty lekko je wciskając do sera schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem, zdjąć formę z sernika sernik jest orzeźwiający, nie za słodki i nie za kaloryczny............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru(...)cukier. Pianę bezową wykładamy na ser z brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka ciasta możemy dodać kakao,wtedy będziemy mieć kolorowy sernik :-) Pieczemy w temperaturze 180 C około 45 minut
Przepisy i porady kulinarnełyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę(...)woda odparuje, cukier zacznie się topić. Może się też przypalać. Warto od czasu do czasu zakręcić garnkiem i rozkruszyć grudki cukru łyżką. Byle nie mieszać! I nie spalić zarazem! Sernik studzimy i polewamy karmelem. Możemy przyozdobić pokrojonymi w plasterki figami! Jedzcie i zataczajcie się niczym Pola Dwurnik w Berlinie
GRUBY WAŁEKTruskawkowe szaleństwo trwa:) Klasyczny, szybki i bardzo smaczny sernik na zimno w wersji truskawkowej. Serdecznie polecam:) Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki drobnego cukru do wypieków łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie do piany dodać żółtka, cały czas miksując. Kolejno dodać(...)ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić w 250 ml gorącej wody
Krakowskie smaki Aninaszym serniku spód jest według przepisu Karinki i jest rewelacyjny a masę serową wykonaliśmy według przepisu Oli i również jest rewelacyjna. To połączenie dało sernik idealny. Składniki na spód: -szklanka ( 250 ml ) płatków owsianych -1/2 szklanki miodu -3 łyżki mąki pszennej -8 dkg masła Składniki na masę twarogową : -80 dkg twarogu(...)miksujemy. Masę twarogową przekładamy na upieczony spód i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 40 minut. Sernik jest gotowy, możemy teraz dowolnie go udekorować. Smacznego
Maminek kulinarnyLekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam ten przepis jako szybki sposób na puszysty, wysoki sernik z 1 kg sera. Zawsze się udaje. Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy
Praktyczna plsoczyste, pachnące latem na pewno nam w tym pomogą. I jak - zakładamy się, że stopimy lody zanim zacznie się topić ten pyszny, mrożony sernik malinowy? Czas start! MROŻONY SERNIK MALINOWY Na spód 1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego
KUCHARNIANajlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku! Składniki: Na spód: 250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru(...)masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy
Pyry na Gazsię na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam TUTAJ – odrobinę zmodyfikowany przeze mnie dał smakowity efekt. ;-) Składniki: Składniki: 5 jajek(...)łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzony sernik Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzony sernik Smacznego :-) Uczestniczę w akcjach
Na słodko lub wytrawniePonieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. Wypiek ten do najtańszych nie należy ale naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny. Składniki: · 1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego(...)Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik jest upieczony gdy się lekko zarumieni a boki zaczynają odstawać od formy. Schłodzony można podawać z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego :-) Uczestniczę w akcji
Na słodko lub wytrawnieNajdelikatniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wspaniała puszysta konsystencja, po prostu rozpływa się w ustach. Zamiast kruchego pieczonego ciasta można dodać herbatniki lub biszkopty. Z podanego przepisu wychodzi duża tortownica o średnicy 26 cm. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na 3 kruche spody: 400 g mąki pszennej 2 duże żółtka lub 3 małe 150 g cukru pudru(...)pierwszy spód i wylać na niego połowę gorącej masy serowej a następnie przykryć drugim kruchym krążkiem, wylać na niego drugą część ciasta i całość przykryć ostatnim ciastem. Po wystygnięciu sernik włożyć na 12 godzin do lodówki, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSernik przygotowałam wspólnie z QuchniaKaroli na Opolską Żarłostację. Jakież było nasze zdziwienie, gdy podczas tworzenia naszego menu o serniku pomyślałyśmy na zupełnym końcu. A przecie ż to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka(...)Całość lekko mieszamy widelcem od dna, aby uzyskać wzór marmurkowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160stopni C i pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu okroić sernik dookoła tortownicy, zapobiegnie to jego pękaniu :) foto by Arkadiusz Kornacki
Kuchnia w opałachSernik to ciasto(...)któremu nie jestem w stanie się oprzeć. Najbardziej lubię taki z akcentem pomarańczowym, dam się wtedy za niego pokroić ;) Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach... mmmmm pycha. Ta wersja sernika, nie wymaga tradycyjnie pieczenia, tylko gotowania. 30 minut roboty, dłuższa chwila w lodówce i możemy się zajadać. SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera 4 jajka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Kuchnia w opałachPrzepis na sernik z brzoskwiniami, który wyjdzie każdemu. Sernik wygląda na zbity ale gwarantuję, że jest puszysty i „nie zatyka”. Robiłam go wczoraj wieczorem, kiedy „mnie nosiło” i nie wiedziałam „co mam zrobić z rękami”. I został rozkrojony na „śniadanie”. Składniki na ciasto: 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 4 łyżki cukru(...)piekarnika. Następnie szybko zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec na środkowej półce piekarnika przez około półtorej godziny. Powolutku. Nie wiem jakie macie piekarniki. Po godzinie już radzę do sernika zaglądać. Po upieczeniu wystudzić i wstawić serniczek do lodówki.Nazajutrz już gotowy do krojenia! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni