Chleb oliwkowy jest delikatny i wyjątkowy. Wystarczy kilka składników, czas na wyrośnięcie ciasta i pieczenie. Jego smak z pewnością zależy od jakości oliwy. Do wyrobienia ciasta użyłam oliwy z oliwek extra vergine Classico , która ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy oraz lekko pikantny smak. Idealnie połączyła się z czarnymi oliwkami(...)lubczykiem, który jak oliwa ma lekko gorzkawy smak. Chleb jest pyszny i cudownie pachnie. Nie potrzebuje żadnych dodatków, bo sam w sobie najlepiej smakuje, abo z odrobiną oliwy. Składniki: 75 ml oliwy z oliwek MONINI extra vergine Classico , 50 g drożdży, 320 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 płaska łyżeczka soli, 80 g czarnych oliwek
Moniki SmakołykiMoja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i nakładamy. Posypujemy szczypiorkiem. U nas z pajdką chleba
Dzieje kuchennej Wiewiórydoświadczona kadra zapewniają wysoka jakość produktów. Zrobiłam grzanki z dżemem truskawkowym i dżemem jabłko i wanilia Owocowa Rozkosz. Maksymalnie lekko i zdrowo! Składniki -plaster sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej chleb typu włoskiego dżem truskawkowy Owocowa Rozkosz dżem jabłko z wanilią Owocowa Rozkosz Pokrój chleb na kromki. Rozgrzej patelnię do grillowania. Ugrilluj chleb. Na ciepłe grzaneczki nałóż dżemy Owocowa
Z Kuchni Do KuchniDziś mam dla Was kochani chleb który powstał dzięki temu, że mój narzeczony przyniósł mi kilka kilogramów marchewki i pierwsze co to zrobiliśmy z niej to oczywiście sok ;) została zwiórkowana marchewka więc trzeba było coś z tego zrobić i tak oto powstał chleb marchewkowy ;) 750g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 mała łyżeczka cukru 3-4 łyżki oliwy lub oleju(...)Odstawiamy na 30 minut, by bochenek urósł. Pieczemy początkowo 10 minut w 220 stopni, później ok. 1 godziny w 180 stopniach. *Pamiętajmy, aby po upieczeniu wyjąć chleb z formy by odparował. Smacznego! Buziaki
Cukier&Pudermieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy(...)początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około 7 kg, a z racji posiadania malutkiego sitka, trochę czasu mi to zajęło. Ale było warto :) Przygotowanie: Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki
W poszukiwaniu inspiracjirobi podobne kanapki. Zainspirowałem się i wczoraj wpadłem na pomysł, że takie zrobię :) Bałem się, że nie wyjdzie, ale wszystko wyglądało jak chciałem :) Składniki: (na dwa tosty) - 2 kromki chleba - 2 plasterki szynki wędzonej - 2 plasterki sera żółtego - kilka kawałków papryki - 2 jajka - przyprawy (sół, pieprz, czosnek granulowany itp.) - odrobina masła Sposób przygotowania(...)Oddzielamy żółtka od białek, tak aby żółtka się nie rozwaliły. Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Chleb smarujemy odrobiną masła. Podsmażamy z obu stron na patelni, jak i szynkę. Nastawiamy piekarnik na 160 C. Na blachę wykładamy podsmażony chleb, na to kładziemy szynkę, paprykę i dowolnie przyprawiamy. Kładziemy ser żółty. Następnie dzielimy ubita
Gotuj Z MuzykąUwielbiam ten smak: awokado z jajkiem i aromatyczną oliwą z oliwek, na chrupiących kromkach żytniego chleba razowego, posypane kiełkami brokuła :) ~ Tosty z awokado, jajkiem, oliwą ziołową i kiełkami brokuła ~ Składniki: kromki chleba razowego jajko awokado kiełki oliwa z oliwek sól, pieprz dowolne zioła Chleb wsadzamy do opiekacza i czekamy aż się lekko przyrumieni. Jajko wsadzamy do garnuszka z zimną wodą
Kuchenny Skrawek Niebaszklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie oraz słój lub kamienny garnek Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba(...)gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem
Monia miesza i gotujeZakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn
W kuchni wieczoremJestem również fanką wydawnictwa Phaidon, które swoimi publikacjami w dziedzinie kulinariów robi na mnie ogromne wrażenie. To książka, o której najbardziej marzę ostatnimi czasy. Książkę Petera Reinharda na temat chleba odnalazłam po dość krótkim researchu, więc nie jestem jeszcze pewna czy to na pewno to. Muszę wybrać się do księgarni i ją obejrzeć. Mam nadzieję, że ją znajdę. W gruncie(...)rzeczy poszukuję dobrej publikacji o wypieku chleba, o jego historii, o mąkach i o wielkiej sztuce wypieku pieczywa. Pieczenie chleba jest dla mnie dużą lekcją pokory i w bezlitosny sposób odsłania braki podstawowej wiedzy w tym temacie. Łaknę wiedzy z tej dziedziny. Może macie jakieś polskie książki do polecenia? Na sam koniec blogerki . W pierwszej kolejności Eliza Mórawska, czyli Liska
W kuchni wieczoremsolonych filetów śledziowych, porządnie wymoczonych 400 twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego sok z 1 cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łyżki żelatyny świeżo zmielony pieprz Podstawa: 8 kromek chleba żytniego ½ kostki masła Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę. Do ok.100(...)twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Dużą keksówkę wykładamy w całości folią aluminiową. Na dnie układamy masę z chleba, starannie ugniatając, aby tworzyła solidną podstawę. Na wierzch wykładamy masę serowo – śledziową, wyrównując. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Terrinę podajemy pokrojoną w kwadraty, na każdym układając piórko cebuli
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaDobry omlet nie jest zły, a do tego pyszny żytni chlebek z masłem z awokado :) ~ Omlet z pomidorem, szczypiorkiem + chleb żytni z m asłem z awokado i kiełkami ~ Składniki: 2 duże jajka łyżka wody mały pomidor łyżeczka oliwy sól, pieprz +chleb żytni masło z awokado kiełki Patelnię stawiamy na palnik, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i czekamy(...)dłużej i lepiej rozbełtane, tym bardziej puszysty i delikatny wyjdzie omlet). Powstałą masę wylewamy na patelnię, smażymy omleta po kilka minut z każdej strony i przekładamy na talerz. Chleb smarujemy masłem z awokado, kroimy w kosteczkę i podajemy z kiełkami
Kuchenny Skrawek Niebapodobnie- różnica jest taka , że muszą one oddać nam wodę :) . Przystawki są proste w wykonaniu, są przepyszne i polecam je. Zaczynamy : Składniki na tostowe kanapeczki: 4 kromki tostowego chleba serek typu philadelfia 4 listki sałaty lodowej plasterki łososia plasterki szynki 2 plasterki sera topionego w plastrach folia przezroczysta , kuchenna Wykonanie: Z chleba odcinamy skórki. Bierzemy wałek i lekko wałkujemy(...)Smarujemy chleb serkiem. Na serek do połowy układamy sałatę i łososia. Skręcamy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Drugą kromkę smarujemy serem, nakładamy sałatę , na to szynkę- nie na całość- ale na 3/4 kromki, na to ser topiony. Zwijamy, zawijamy w folię. Odkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Gotowe :) Składniki na ogóreczki z kurczakiem : 1 zielony ogórek
Smaki Edytywodę. Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo , aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który
Grahamka, weka i kajzerkajest delikatny, co też było dla mnie dużą niespodzianką, Bałam się dodawać większą ilość, by nie przesadzić z aromatem, ale następnym razem będę bardziej hojna. Podawana z grubą pajdą chleba i posypana serem Corregio , była, tak dla mamy, jak i dla mnie oraz wszystkich zajadających domowników jak manna z nieba. Raz, dwa, trzy wypełniła dom niezwykłym zapachem,a nasze brzuchy(...)białe i jedna czerwona (lub Waszego wyboru) łyżka masła klarowanego i oliwa z oliwek litr wywaru warzywnego i litr wywaru wołowego 1 łyżka octu balsamicznego ser Corregio pajda chleba Przygotowanie: Obierz cebule i posiekaj je na krążki. Rozgrzej w dużym garnku łyżkę masła klarowanego i trochę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, pomieszaj, przykryj garnek i duś na maleńkim ogniu
Gotowanie to kochanie